Wiara a sztuki walki
Napisano Ponad rok temu
Uważam, że bycie chrześcijaninem nie koliduje ze sztukami walki. 8)
Napisano Ponad rok temu
K_P
Napisano Ponad rok temu
Dobre maja logo
2. Z innych przypadkow n.t. Jezusa mozna wymienic dosyc agresywyny akt wywalenia handlarzy spod swiatyni chyba jedyny w Nowym Testamencie (dawno nie czytalem moge sie mylic) gdzie Jezus wpada w gniew i uzywa agresji. Zreszta jest to przypadek nie podchodzacy pod nadstawianie policzka bo chodzi i dobro wyzsze - dla Jezusa - niz jego osobista duma itd.
3. Sa ksieza cwiczacy karate, sa ksieza boksujacy - byl taki nawet co pobil zlodziei parafii - to chyba ten sam co jest duspasterzem bokserow Gwardii Wroclaw:) nawet pamietam z telewizji jak sie smial ze zlodzieje gardy nie trzymali on zrobil zejscie i prawy prosty:) wiec mozna.
4. O ile mi wiadomo sprawa komplikuje sie przy systemach pracujacych z "energiami" typu taichi, joga i tego typu pomysly - goju ryu tez chyba pracuje- i tu np. Dominikanie wpadaja juz w lekki poploch nie mowiac o grupach oazowych - te wypedzaja szatana nawet z sluchaczy death metalu - ale to chyba wina niewiedzy troche a z drogiej strony tez samych systemow orientalnych ktore wplataja mistycyzm tam gdzie mogloby sie bez niego obejsc.
5. Wlasnie mi sie przypomnialo w aikido podobno jest to tez problem, Morihei byl takim sekciarzem Shinto, nawet byl caly watek na podforum aikido od nierozdzielnosci aikido od religii Morihei.
p.s. ciekawostka:
W forum jest artykul o tym w co naukowcy wierza a nie moga udowodnic. Pani psycholog jakas stwierdzila ze wlasciwie ludzie moga odrzucic istnienie wlasnego ja- tym samym istnienie sysytemow religijnych itd - i nadal zachowuja sie wyjatkowo etycznie.
Napisano Ponad rok temu
Ja to w koncu suma reprodukcji na wlsny temat.
K_P
PS. Ale nie jest mi lepiej w ogole z tego powodu, ze to wiem.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Z własnej praktyki wiem, że dewotom-dyletantom zazwyzcaj sie pieprzy i to zdrowo - zetknałem się ze stwierdzeniem, że karate nie jest katolickie, bo się biją... Gośc nie mogł nie wiedzieć, że w jednej z sąsiednich parafii ksiądz w ramach pracy z młodzieżą prowadzi zajęcia judo. Wolał to pominąc milczeniem, bo tak mu było wygodniej.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
moj shihan jest zarazem katecheta a i w sekcji ksiedza mielismy swego czasu. jesli oni moga trenowac i nie boja sie ze pojda do piekla to chyba wcale te dwie sprawy sie nie gryza... a temat ciekawy (dla mnie bynajmniej:))
"oni" robią wiele rzeczy za które powinni pojśc do piekła
Napisano Ponad rok temu
Zgadam się, ze powinni tam pójśc co poniektórzy.
Napisano Ponad rok temu
Każdy człowiek robi rzeczy, za które powinien pójść do piekła."oni" robią wiele rzeczy za które powinni pojśc do piekła
Napisano Ponad rok temu
To pytanie nasunęło mi się wczoraj, jak oglądałem dokument o BJJ kręcony w Brazyli. Jeden z trenerów powiedział coś takiego "gdy umysł jest pusty przychodzi do niego diabeł" (wolne tłumaczenie z oryginalnego "when the mind is empty the devil comes in").
Ale powiedział to jako zachętę do tego, żeby mieć pusty umysł i potem móc walczyć "jak diabeł", czy też jako ostrzeżenie, przed "niemyśleniem"?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
druga sytuacja
wracam wieczorem z treningu, spotykam sąsiadke z bloku - baaaardzo wierząca kobieta
- skąd wracasz ??
- z treningu
- jak ty tak możesz robić dziecko ?!?!
- ale co ciociu ??
- ja czytałam co się na takich treningach dzieje!! wy kłaniacie się tam szatanowi !!
(dała mi jakąś broszurke -ona nie jest świadkiem jehowy) dokładnie nie pamietam co tam było napisane, ale ogólnie sens był taki, żeby przemyśleć co jest dla mnie ważniejsze. Bóg czy treningi. Autorzy zwracali szczególna uwage na podobieństwo ?? w ukłonie w strone sensei'a i ukłonie w strone tabernakulum. Szczerze to jakoś nie widze żadnego oddzielam te dwie kwestie od siebie i jest git
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Sztuki walki
- Ponad rok temu
-
Jak myślicie .... ???
- Ponad rok temu
-
"bushido" i inne bajki
- Ponad rok temu
-
Ćwiczenia - ale gdzie jest granca ???
- Ponad rok temu
-
Farbująca skóra rekawic
- Ponad rok temu
-
Drewniany pajac do do ćwiczenia szybkości bloków, uderzeń :)
- Ponad rok temu
-
Drewniany pajac do do ćwiczenia szybkości bloków, uderzeń :)
- Ponad rok temu
-
yawara
- Ponad rok temu
-
Łapki do chwytania i uderzeń
- Ponad rok temu
-
Problem!!!
- Ponad rok temu