Nasiona Guarany
Napisano Ponad rok temu
Jestem szczesliwym posiadaczem nasion Guarany. Wyglada to o tak
Wie ktos moze co z tym zrobic zeby mozna bylo zrobic sobie napar? Ta brazowa otoczka jest krucha, ale w srodku mamy twarde, zdrewniale nasiono.
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Dostalem od znajomego troche - mozna zamowic w necie, kupic na allegor, gdzies w sklepach tez moga sprzedawac.
Napisano Ponad rok temu
Guarana występuje w całym dorzeczu Amazonki i Pary (Brazylia) oraz w dorzeczu rzeki Orinoko (Wenezuela). Jest także uprawiana na północy Brazylii.
Od niepamiętnych czasów guarana była znana ludom tubylczym tych rejonów, które zażywały ją w różnych postaciach dla podniesienia sprawności fizycznej i psychicznej w stanach wzmożonego wysiłku. W Europie uznano te walory guarany a niektórzy sprzedawcy reklamowali ją nawet jako afrodyzjak. Choć nie jest to informacja potwierdzona.
Guarana to roślina pnąca dochodząca nawet do 10 m wysokości. Najczęściej jednak można ją spotkać w postaci wiecznie zielonego płożącego się krzewu o liściach parzystopierzastych, złożonych z dwóch par podłużnych, brzegiem ząbkowanych listków, dochodzących do 40 cm długości. Roślina wytwarza kwiatostany groniaste, osadzone w kątach liści. Pojedyńcze kwiaty są drobne, pachnące, koloru białego. Owocem jest gruszkowata, czerwona torebka zawierająca czarne nasiona.
Nasiona tworzą pęk. Owoc po obraniu jest czerwony, z odcieniem pomarańczowym i żółtym, częściowo otwiera się, ukazując nasiona. Na tym etapie owoce są zbierane, aby zapobiec ich spadaniu na ziemię. Owoce zbiera się ręcznie, po czym nasiona powinny być przechowywane razem przez 2-3 dni, aby wystąpił proces fermentacji. Następnie łupinki się usuwa, a nasiona suszy. Do produkcji używa się wyłącznie nasion: wszystkie inne części są wyrzucane. Następnym etapem przetwarzania jest prażenie, które odbywa się już po przesianiu nasion, aby można je bylo prażyć równomiernie. Proces ten powinien odbywać się w glinianych piecach przez 4-5 godzin, aż nasiona będą zawierać 9% wilgotności. W ten sposób otrzymujemy ziarno guarana, znane też pod nazwą guarana em rama.
Nasiona guarany zawierają alkaloidy, dużą ilość kofeiny (około 4%), skrobię, żywicę, garbniki. W stosunku do kawy Guarana zawiera 3-krotnie więcej kofeiny, przy czym jest to kofeina łatwo przyswajalna, bez zanieczyszczających środków balastowych, które powodują zakwaszanie organizmu.
Kofeina jak wiadomo działa pobudzająco na układ nerwowy i mięśniowy, przez co zwiększa zdolność do pracy umysłowej i fizycznej. Kofeina może być z powodzeniem stosowana:
• w stanach wyczerpania, znużenia, senności oraz gdy zachodzi potrzeba wykonywania odpowiedzialnych czynności jak np. prowadzenie pojazdu przez całą noc;
• jako środek przeciwbólowy;
• w przypadku kolki jelitowej;
• dla podwyższenia ciśnienia krwi. Jest ona tu bardzo przydatna np. dla kobiet, u których zdarzają się okresowe spadki ciśnienia tętniczego - szczególnie przy normalnie niskim ciśnieniu krwi;
• dla podtrzymania krążenia krwi w różnego rodzaju zasłabnięciach lub sytuacjach zwiastunów ich wystąpienia;
• dla wzmożenia wydzielania hormonów i enzymów trawiennych.
Guarana występuje w różnych postaciach:
• Guarana em rama, prażona guarana
Prażone ziarno, sprzedawane przez farmerów z dorzecza Amazonki do firm przemyslowych i pośredników.
• Guarana w postaci laseczki
Po prażeniu, nasiona są mielone na proszek; po zmieszaniu z wodą tworzą ciasto, które jest następnie formowane w laseczki. Laska jest suszona nad średnim ogniem, aż stanie się twarda. Laski były początkowo używane przez Indian, którzy ścierali je na proszek, następnie mieszali z wodą i cukrem i w ten sposób sporządzali napój. Ponadto, laski były używane przez plemię Satarê-Mawé oraz ich potomków, którzy używali ich w celu formowania figur, popularnych wśrod turystów.
• Proszek guarana
Po zmieleniu, proszek jest sprzedawany i to zazwyczaj w sproszkowanej formie można go znaleźć w sklepach np. ze zdrową żywnością. Proszek jest powszechnie dostępny. Może być mieszany z wodą i cukrem lub sokiem owocowym.
• Syrop
Używany do napojów bezalkoholowych zdobywa coraz większą popularność. W formie syropu sprzedawany jest raczej tylko dużym przedsiębiorstwom. Syrop używany jest do produkcji gazowanych napojów bezalkoholowych, które są bardzo popularne w Brazylii w celu naturalnego podniesienia poziomu energii. Jest to jedna z tych rzeczy, jakich najbardziej brakuje Brazylijczykom za granicą.
W tym miejscu zaznaczmy jednak wyraźnie, że:
preparatów Guarany nie można stosować na co dzień, gdyż niestety nie można organizmu utrzymywać non stop na wysokich obrotach bez negatywnych skutków ubocznych;
po jakimś czasie następuje uzależnienie od kofeiny, tak jak zresztą od wszystkich środków, które ją zawierają;
nie można Guarany zażywać na noc, gdyż spowoduje bezsenność;
nie wolno tych preparatów stosować przy nadciśnieniu tętniczym;
nie powinno się stosować preparatów z Guaranš, jeżeli pije się regularnie kawę prawdziwą, gdyż działają one wtedy słabiej i trzebaby zażywać je w większej dawce.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Nadpobudliwość Serca
- Ponad rok temu
-
Wyniki badania krwi
- Ponad rok temu
-
Le Parkour... :)
- Ponad rok temu
-
maść
- Ponad rok temu
-
rozkopanie, obrotówki i mawachy
- Ponad rok temu
-
bol w krzyzu
- Ponad rok temu
-
Cwiczenia ogólno rozwojowe , sprawnościwe itp itd. ....
- Ponad rok temu
-
Kilka pytan laika :)
- Ponad rok temu
-
Boł w okolicach szyji...
- Ponad rok temu
-
posiłek potreningowy "endomorfika"
- Ponad rok temu