czesc ... bjj czy jiu jitsu.... jaka podstawowa roznica ??
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
bo juz nawet na zawodach jj sportowego mistrzowie ju-jitsu z czarnymi pasami przegrywaja z zawodnikami cwiczacymi bjj rok czasu.
Mozesz dac przyklad ?
Widzisz najczesciej jest tak ze osoba ktora cwiczyla wczesniej judo, zapasy lub inne style pocwiczy rok bjj a potem jest mowa ze ta osoba cwiczy tylko rok - wskaz mi przynajmniej jednego lidera BJJ w naszym kraju ktory nic przed BJJ nie cwiczyl.
Co do utrzymania sie jak ocenisz sytuacje ze na zajeciach jj (przynajmniej w naszej sekcji jest pelna sala a na zajeciach bjj jest kilka lub kilkanascie osob i to nie dlatego ze wiecej nie przyjmuja.
JJ pod nazwa JJ uprawiane jest u nas ponad 100 lat mimo tego ze nigdy nie bylo super popularne ani nie robilo reklamowej choinki z siebie na ubraniach nie zmienia nazwy alternatywnie sekcje bjj ktore powstawaly kilka lat temu to juz kazda uczy prawie MT, Valetudo, BJJ i co chwila cos doklada aby nowe osoby przyciagnac czyzby ludzi juz nie pociagala sama nazwa BJJ ?
Nie chce oczywicie obrazac tu niczyich uczuc, trenowalem jj teraz trenuje bjj i parter w tych dwoch dyscyplinach to zupelnie co innego.
Tu sie zgodze bo jj to odmiana samoobrony a w samoobronie trzeba trzymac sie zasady nawet jesli jestes sprowadzony do parteru trzeba sie z niego jak najszybciej wydostac do stojki lob dotrwac zywym do nadejscia pomocy. Na ulicy nie ma czasu na 15 minut lub dluzej bawienia sie w parterze - tylko mala czesc jj to sport
Dla zawodnika jj nie ma praktycznie czegos takiego jak sweep, jedynie sa udane lub mniej udane proby mostkowan, siowanie sie i proba szybkosci.
Ile cwiczyles JJ i w ilu sekcjach ? Rok - dwa no moze trzy - nie jest to skala porownawcza co jest w jj a na dodatek w kazdej sekcji wyglada to inaczej.
krotko moim zdaniem
parter w jj to walka przy uzyciu sily i szybkosci
parter w bjj to walka przy uzyciu technik i mysleniu
zgadza sie ale parter w jj to nie tyle sila co szybkosc - jak sie nie uda kogos skonczyc w kilka sekund trzeba wstawac do stojki aby sie nie dac zglanowac.
Bawic sie, myslec i kombinowac mozna sobie pozwolic na zawodach - na kazdych zawodach nawet tych bez regul bo tam jest jedna najwazniejsza zasada chociaz by zadnej nie bylo - ograniczone miejsce walki
Ktos napisal ze wystarczy cwiczyc dwa najlepsze style aby osiagnac wszechstronnosc - nawet jesli mamy dwa najlepsze produkty to wazne jest jak sie je polaczy dwoch najlepszych trenerow roznych dyscyplin moze wyprodukowac wspolnego gniota jesli nie znajda wspolnego planu treningowego sa t odobre metody treningowe dla zaawansowanych zawodnikow zawodowcow nie dal amatorow a dlaczego ? - Za kilka lat bedziecie to sami wiedziec na wlasnych stawach i sciegnach.
Probujemy przenosic metody treningowe dla zawodowcow ale nie bierzemy pod uwage ze oni wydaja miliony na odnowe biologiczna badania, testy wydolnosciowe specjalne diety.
I do jest podstawowa roznica tez pomiedzy zajeciami jj a bjj - wiekszosci zajecia jj prowadza wykwalifikowani instruktorzy badz trenerzy z bjj wiemy jak jest ciezko wywiedziec sie od osoby nawet w jakich cyklach robi trening interwalowy
To jest normalne w dziedzinach raczkujacych jeszcze w naszym kraju ale dobrze by bylo aby dla dobra swoich zawodnikow doszkalali sie w tym kierunku a nie olewali to.
Zawsze w kazdym systemie najbardziej zarliwi sa neofici zawodnicy z duzym stazem i wiedza najczesciej wiedza ze i tak za wszystkim stoi czlowiek i kto walczy na zawodach wie ze tak samo mozan przegrac jak i wygrac. Tak samo bialy pas moze wygrac z purpurowym w bjj jak bialy z czarnym w sport jj bo to jest sport a tam bywa roznie.
Napisano Ponad rok temu
Porownac Bjj z jakims konkretnym stylem JJ moze osoba ktora oba style trenowala. Takich osob jest w Polsce kilka i one moga sie wypowiedziec w temacie.
Ja juz wiecej sie nie udzielam, nie zajmuje sie JJ.
Napisano Ponad rok temu
ten sam poziom walki w parterze... jj to cos o wiele wiele wiekszegoWniosek prosty: trenuj 15 lat albo 5 lat żeby uzyskać ten sam poziom.
nie jestem nawet zawodnikiem (cwicze rekreacyjne), a znam troche sweepow. wiec o co chodzi ?Dla zawodnika jj nie ma praktycznie czegos takiego jak sweep
j/w - uzywam dosc sporoWydaje mi sie ze zawodnicy jj wcale w walce w parterze nie uzywaja nog do walki garda
tez srednio trafne spostrzezenie - kazdy zaczyna od silowania sie nie wazne czy przyjdzie pierwszy raz na jj czy bjj.. to przechodzi z czasem po ilustam walkach. ludzie z bjj trenuja parter czesciej wiec walka na sile przechodzi im szybciej.. ot cala filozofiakrotko moim zdaniem
parter w jj to walka przy uzyciu sily i szybkosci
parter w bjj to walka przy uzyciu technik i mysleniu
Napisano Ponad rok temu
Moja prosba (oczywiscie jesli moge):
- nie piszcie, ze jeden zawodnik pokonal drugiego i dlatego XXX jest lepsze od YYY. Wszystko fajnie, jeszcze lepiej jak wygrany cwiczyl rok a przegrany mial 9 dana :roll: - tylko dlaczego nikt nie podaje kto to byl, czy trenowal cos przedtem. Wiecie bo takie przyklady to jakby ktos z zaawansowanej grupy zalozyl bialy pasek i poszedl walczyc w naszej grupie - poczatkujecej.
Rozlozyl by wszystkich w kilkanascie sekund, kazda walka wygrana przed czasem i wtedy co? Czy styl walczacego (Sambo, JJ, BJJ, LL, Judo czy zapasy) to ten najlepszy?
- XXX rozwinal strasznie styl i wprowadzil wiele nowych technik - jakich?
Ja mam taka prosbe - skonczmy juz ten temat. To juz nie ma sensu - i naprawde wiem co mowie. Tutaj nie bedzie wygranego - beda tylko sami przegrani, a BJJ vs reszta swiata to tylko kolejna tzw. "swieta wojna" o ktorej za pare lat bedziemy mogli poczytac na wikipedii tuz obok:
- Pascal vs C/C++
- C vs Assembler
- Perl vs PHP
- Vi vs Emacs
- Linux vs Windows
Powiem szczerze - o BJJ gowno wiem, JuJitsu cwicze, co nie znaczy ze po poltora roku treningow moge cos madrego powiedziec. Duzo wiem natomiast na temat rzeczy o ktorych sie klucony w innych swietych wojnach wymienionych powyzej.
Sam pamietam jak ostro klucilem sie, ze C jest lepsze od Pascala, a Assembler to wymiata.
Odpieralem kazdy atak jaki tylko byl. Ktos mi napisal ze Pascal jest czytelny to ja o przejrzystosci C i ze Pascal be. Wtedy duzo moglem powiedziec bo duzo pisalem i w C i w Pascalu i w Assemblerze.
Jak zaobserwowalem najwiecej do powiedzenia w wojnie o C vs Pascal mieli Ci co pisali w Pascalu a o C zielonego pojecia nie mieli i na odwrot. Czasem nawet smieszne argumenty szly
I wynik tej wojny zawsze byl taki sam - nikt nigdy nie wygral. Nie wygrali nawet CI co pisali i w tym i w tym. Powtorze jeszcze raz: nie bylo wygranych, kazdy przegral!!!
Tak samo jest z wojnami o SW. Identycznie, wrecz dokladnie tak samo.
Po wielu latach takich wojen na usenecie jedno sobie uswiadomilem. Nie ma tego najlepszego, najskuteczniejszego. Nie ma zwyciezcy. W rekach dobrego programisty Pascal bedzie tym najlepszym jezykiem, dla tego co perfekcyjnie zna C i ciagle w tym pisze to wlasnie bedzie najlepsze.
To wszystko to tylko narzedzie, ktorym posluguje sie czlowiek. Kiedys pisalem duzo w C, potem uzupelnilem assemblerem. I to jest moc! Jednak nie mozna bylo wszystkiego uzupelniac i doskonalac. Nie mozna np. laczyc Assemblera i PHP - bo to zupelnie cos innego.
Oczywiscie warto znac - bo Assembler do pisania programow wykorzystujacych sprzet (sterowniki, jajko systemu - warstwa sprzetowa) a PHP do robienia stron, wykorzystujemy po stronie servera.
Chcecie to sie kluccie, ja ide odpoczac po treningu, a bylo dzis ostro Gdybyscie wszyscy czas poswiecony na klutnie wykorzystali na macie wyniki byly by o wiele lepsze. Gadac kazdy potrafi...
Napisano Ponad rok temu
Większego, ale niekoniecznie przydatnego.ten sam poziom walki w parterze... jj to cos o wiele wiele wiekszegoWniosek prosty: trenuj 15 lat albo 5 lat żeby uzyskać ten sam poziom.
Natomiast zasadniczo się zgadzam, dokładnie na tym polega ten wybór.
Czy woli się specjalizować i szybciej osiągać znacznie większe postępy w tej dziedzinie czy woli ćwiczyć więcej przeróżnych technik i później bać się ruszyć ręką gdy ma walczyć z zawodnikiem z bjj na zawodach ne-waza.
Każdy wybiera sam.
Napisano Ponad rok temu
poz
Napisano Ponad rok temu
Żeby nie było że kogoś o coś oskarżam to była taka figura retoryczna czy jak to się tam nazywa.no nie wiem czy tam gdzie cwiczy Ksiq boją się ruszyc ręką podczas walki z zawodnikami bjj :wink:
poz
Natomiast oglądając kiedyś te zawody odniosłem dokładnie takie wrażenie jak napisałem. Mówię poważnie. Tylko bez urazy.
Napisano Ponad rok temu
...vale tudo co nie jest stylem, systemem czy sportm walki a jedynie forułą wg. której organizuje się zawody...
Cóż, jestem tu po to, żeby uzupełnić ewentualne :wink: braki w wiedzy
To zapewne rozmowa na inny temat, ale chętnie dowiedziałabym się na czym faktycznie polega różnica między określeniami: styl, system, sport, formuła walki :roll:
Napisano Ponad rok temu
(...)
To zapewne rozmowa na inny temat, ale chętnie dowiedziałabym się na czym faktycznie polega różnica między określeniami: styl, system, sport, formuła walki :roll:
Jest taka książka "Słownik języka polskiego"- polecam
Napisano Ponad rok temu
Co ona sobie pomysli
Napisano Ponad rok temu
8O
Nie rozumiem...
BTW...
Jestem zwolennikiem równouprawnienia... pełnego związanego także z odpowiedzialnością, nie tylko z przywilejami...
Napisano Ponad rok temu
Pozdro
Napisano Ponad rok temu
(...)
Jest taka książka "Słownik języka polskiego"- polecam
HA HA HA
Dzięki za pomoc serdecznie Za wiele się nie dowiedziałam, ale za to się pośmiałam.
Napisano Ponad rok temu
Przywileje i odpowiedzialność - o tak. Należy wreszcie przestać Wam tak łatwo wybaczać.
Napisano Ponad rok temu
(...)
HA HA HA
Dzięki za pomoc serdecznie Za wiele się nie dowiedziałam, ale za to się pośmiałam.
Trzeba było uważniej czytać...
Napisano Ponad rok temu
Kilka informacji o różnicach pomiędzy pojęciami "sztuka walki", "sport walki", "samoobrona", "combat" itp.
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Rozumiem, że to stwierdzenie kierujesz do siebie.Trzeba było uważniej czytać...
Napewno nie chodziło mi o szukanie słówek w słowniku.
Skoro, nikt nie zna różnic pomiędzy wymienionymi wcześniej pojęciami, sądzę że najlepiej będzie zakończyć tę rozmowę nie na temat - przypominam temat główny - "czesc ... bjj czy jiu jitsu.... jaka podstawowa roznica ??" :-)
PS. Przepraszam, że tak zmieniłam tok tematyczny. :wink:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Latwiej wymienic cechy wspolne:
- wspolne korzenie
- koncentracaja w kolo chwytow (dzwignie, duszenia, rzuty ... )
- roznorodnosc stosowanych technik
- ewolucja (tak, oba systemy zmieniaja sie)
- wszechstronnosc (w koncu to systemy JJ)
Mozna tak dluzej ale po co?
Z mojego punktu widzenia Bjj jest paradoksalnie blizej do Judo niz do JJ (za wyjatkiem niektorych szkol)
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
egzaminy
- Ponad rok temu
-
Aikijutsu!!!
- Ponad rok temu
-
International Kempo - Jiu-Jitsu Martial Arts Union
- Ponad rok temu