Ułożenie miecza katana na stojaku
Napisano Ponad rok temu
Z góry dziękuję za wyjaśnienia.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Gwyn
Napisano Ponad rok temu
... rekojesc z lewej strony...
Ciekawe. Gdyby tsuka była po prawej łatwiej byłoby dobyć miecza ze stojaka (w wymagającej tego sytuacji).
Napisano Ponad rok temu
A dlaczego tak?Ostrzem do gory i rekojesc z lewej strony.
Napisano Ponad rok temu
Bo tak sensei kladzie swoj, i jego sensei tez tak kladl ...itd.... :wink:A dlaczego tak?
Napisano Ponad rok temu
Ale wy zadajecie trudne pytaniaCiekawe. Gdyby tsuka była po prawej łatwiej byłoby dobyć miecza ze stojaka (w wymagającej tego sytuacji).
Stojak zwykle stoi na Kamizie. Tam juz interweniuja sily nadprzyrodzone (shinto) lub duchowe(buddyzm), tak czy inaczej, z nimi mieczem nie wygrasz :wink:
Napisano Ponad rok temu
A dlaczego tak?Ostrzem do gory i rekojesc z lewej strony.
Słyszałem, że jeżeli katana jest w ułożeniu "ostrzem na dół", to na skutek siły ciążenia dotyka ostrzem pochwy co ma negatywny wpływ na ostrze. Czy to prawda? Jakoś nie chce mi się w to wierzyć, ale kto wie...
Napisano Ponad rok temu
ostrzem w góre oznacza agresje i walkę
Napisano Ponad rok temu
Ostrzem do gory i rekojesc z lewej strony. Sa tez stojaki pionowe
Na stojaku pionowym to raczej eksponujemy tachi...
Katana - ostrze do gory,trzpien po lewej stronie.
Tachi - ostrze do dolu,trzpien po lewej stronie.
Zalecam rzucic okiem na Japanese Sword School
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
a szczegolnie na podstrony
Front side and back side of a Japanese sword
How to display a Japanese sword
pzdrw
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A jeżeli kładzie inaczej ? :wink:Bo tak sensei kladzie swoj, i jego sensei tez tak kladl ...itd.... :wink:
Też o tym słyszałem, ale w kontekście niszczącego działania ostrza na wnętrze saya. Czy to prawda?Słyszałem, że jeżeli katana jest w ułożeniu "ostrzem na dół", to na skutek siły ciążenia dotyka ostrzem pochwy co ma negatywny wpływ na ostrze. Czy to prawda?
Spotkałem się z czymś podobnym, że ostrze skierowane w stronę osoby, której się miecz podaje oznacza brak dla niej szacunku, że skierowane w takiej samej sytuacji w stronę podającego, wyraża duży szacunek. Słyszałem też, że jeżeli nad stojakiem z mieczami wisi np. portret twórcy danej szkoły walki, ma zastosowanie ta sama zasada dotycząca kierowania ostrza i wtedy miecz powinien leżeć ostrzem do dołu.ostrzem na dół -oznacza pokojowe nastawieni ostrzem w góre oznacza agresje i walkę
Dziękuję, rzuciłem. Znalazłem sporo ciekawych informacji.Zalecam rzucic okiem na Japanese Sword School
Nigdy nie miałem w dłoni prawdziwego miecza katana. Na treningach aikido staramy się, żeby nasze ćwiczenia z bokken miały też pewną oprawę. Bez zadęcia i przegięć oczywiście, ale raczej z zachowaniem pewnych podstawowych reguł.
Stąd moje pytania.
Dziękuję wszystkim za cenne komentarze.
Pozdrawiam :-)
Napisano Ponad rok temu
ba, zmieniasz, tak zeby bylo zgodne z jego aktualna forma nauczania. Na tym polega osobisty przekaz miedzy mistrzem a uczniem 8)A jeżeli kładzie inaczej ? :wink:
Napisano Ponad rok temu
Oczywiście jeśli chodzi o szczegóły, to ważne jest też podejście kulturowe, chęć zachowania miecza w dobrym stanie, znaczenie symboliczne (np. okazanie broni należytego szacunku), szkoła etc.
Napisano Ponad rok temu
Pozdro.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Sygnatura na zewnątrz - nigdy do ciała.
Od strony ciała inne informacje - np, dla kogo był miecz wykonanny itp.
Pozdro
Użytkownicy przeglądający ten temat: 3
0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
klub kendo w Katowicach ew w okolicach
- Ponad rok temu
-
Treningi na Śląsku
- Ponad rok temu
-
Ciekawy program na Planette
- Ponad rok temu
-
Kendogu i zdrowie
- Ponad rok temu
-
katana vs bejzbol
- Ponad rok temu
-
taśma na oplot
- Ponad rok temu
-
Seminarium Kenjutsu 26-27.02.2005 - Zapraszam!!!
- Ponad rok temu
-
Shinkendo Kangeiko :: Brent Hire Sensei
- Ponad rok temu
-
Gdzie kupić Fukuro Shinai- Pomocy
- Ponad rok temu
-
kendo w Lublinie
- Ponad rok temu