![;)](http://forum-kulturystyka.pl/public/style_emoticons/default/wink.png)
Z góry dziękuję za wyjaśnienia.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
... rekojesc z lewej strony...
Napisano Ponad rok temu
A dlaczego tak?Ostrzem do gory i rekojesc z lewej strony.
Napisano Ponad rok temu
Bo tak sensei kladzie swoj, i jego sensei tez tak kladl ...itd.... :wink:A dlaczego tak?
Napisano Ponad rok temu
Ale wy zadajecie trudne pytaniaCiekawe. Gdyby tsuka była po prawej łatwiej byłoby dobyć miecza ze stojaka (w wymagającej tego sytuacji).
Napisano Ponad rok temu
A dlaczego tak?Ostrzem do gory i rekojesc z lewej strony.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ostrzem do gory i rekojesc z lewej strony. Sa tez stojaki pionowe
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A jeżeli kładzie inaczej ? :wink:Bo tak sensei kladzie swoj, i jego sensei tez tak kladl ...itd.... :wink:
Też o tym słyszałem, ale w kontekście niszczącego działania ostrza na wnętrze saya. Czy to prawda?Słyszałem, że jeżeli katana jest w ułożeniu "ostrzem na dół", to na skutek siły ciążenia dotyka ostrzem pochwy co ma negatywny wpływ na ostrze. Czy to prawda?
Spotkałem się z czymś podobnym, że ostrze skierowane w stronę osoby, której się miecz podaje oznacza brak dla niej szacunku, że skierowane w takiej samej sytuacji w stronę podającego, wyraża duży szacunek. Słyszałem też, że jeżeli nad stojakiem z mieczami wisi np. portret twórcy danej szkoły walki, ma zastosowanie ta sama zasada dotycząca kierowania ostrza i wtedy miecz powinien leżeć ostrzem do dołu.ostrzem na dół -oznacza pokojowe nastawieni ostrzem w góre oznacza agresje i walkę
Dziękuję, rzuciłem. Znalazłem sporo ciekawych informacji.Zalecam rzucic okiem na Japanese Sword School
Napisano Ponad rok temu
ba, zmieniasz, tak zeby bylo zgodne z jego aktualna forma nauczania. Na tym polega osobisty przekaz miedzy mistrzem a uczniem 8)A jeżeli kładzie inaczej ? :wink:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu