Sie podziało, ważne że nikt nie mówi o PZK

Luciak wspomniał o " podłożach ideologicznych z zatrzymaniem ręki przed celem" - a co to jest ?

Kselos napisał cos o szybkości coś czego nie mogę za bardzo zakumać , przecież szybkość to podstawa , w niej skumulowana jest energia, zdaje sie iloczyn kwadratu prędkości i masy przez dwa - tak to chyba to

Pomysł z tymi "negatywnymi punktami" mi się podoba, bo ileż można zdierżyć takie skurwysyńskie zachowanie zawodnika mówiącego przypadek, niechcący itp. oczywiście do tego idiotyczna mina ( brak takiej w Ikonkach Emocji ).
Na koniec mam jeszzce jedno pytanko do osób ćwiczących Karate Shorin-ryu , jakie u was wedle nauk okinawskich jest podejście do kumite ? wiem że jest bezkontaktowe takie jak w tradycyjnym, ale tam Funakoshi był przeciwny temu sposobowi pojmowania drogi.
A przypomniała mi sie jeszcze jedna rzecz, dotyczy osób trenujących karate bezkontaktowe, czy ćwiczycie na makiwarze? bo słyszałem właściwie z "pewnego" źródła iż można rozpoznać któras z osób robiących kata ćwiczy na owej makiwarze. Ja w zasadzie ćwiczę na niej nie tylko uderzenia ale i kopnięcia (właściwie póki co to mae-geri )
Dobra nie ściemniam już OSU