Siła a prędkość ....
Napisano Ponad rok temu
Mam kumpla który ćwiczy na siłowni (rok młodszy odemnie) jest przez to o głowe wyższy i zarąbiscie przypakowany ale czuje ze jest wolniejszy odemnie
Mam 16 lat i tak sobie mysle ze przydało by sie coś przypakować :wink:
tylko jestem ciekaw czy przez to że przez pare miesięce bede ćwiczył niestrace na szybkości??. I co waszym zdaniem jest ważniejsze np. na zawodach : wieksza siła udeżenia czy szybsze udeżenia? .
Napisano Ponad rok temu
Jezeli troche bedziesz cwiczyc to predkosc ci sie niezmniejszy - jesli chcesz cwiczyc na rzeźbe albo tak zeby sie poprostu wzmocnic ale jak chcesz z siebie jakies karka robic to bedziesz jak słon!
Napisano Ponad rok temu
masz 16 lat, wiec fizyke w szkole juz chyba miales?Witam
I co waszym zdaniem jest ważniejsze np. na zawodach : wieksza siła udeżenia czy szybsze udeżenia? .
znasz wzor F=m*a?
Jak jestes szybki to automatycznie masz wieksza sile uderzenia...
Sila dzieli sie na statyczna(taka jaka maja kwadraty po silowni) i dynamiczna(mozna wytrenowac wykonujac szybkie serie i mala ilosc powtorzen niewielkim ciezarem np najszybciej jak mozesz machnac 5 do 10 pompek, wstajesz, przerwa i znowu)
a kumpel na pewno nie jest wyzszy o glowe dlatego ze chodzi na silownie
ale chyba nie ten dzial :roll:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
We "wzory" tez nie dawaj wiary za bardzo.
Napisano Ponad rok temu
Na pewno walka techniczna jest bardziej "ceniona" ze wzgledu na walke o punkty. Trzeba dobrze umiec walczyc technicznie ! Jesli to sie potrafi z "młucką" tez zazwyczaj nie ma problemow.Cóz nieotrzymałem odpowiedzi na pytanie pierwsze wiec zadam nastepne. Szczerze mówiąc to niewidziałem dużo walk z TKD ale waszym zdaniem lepiej jak ktoś robi tgzw."młucke" czy walczy szybko i technicznie. Pytam sie was jako doświadczonych zawodników i od takich chciałbym otrzymać odpowiedź.
Napisano Ponad rok temu
Zalezy co masz na mysli mowiac "mlucke"lepiej jak ktoś robi tgzw."młucke" czy walczy szybko i technicznie. Pytam sie was jako doświadczonych zawodników i od takich chciałbym otrzymać odpowiedź.
Jezeli to ma wygladac tak ze idziesz na przeciwnika cepami albo idac przed siebie samymi prostymi i nie daj Boze masz przy tym glowe skierowana do dolu(ja to nazywam technika na kamikaze) to pewnie bedzie skuteczna jak walczysz z poczatkujacym ktory sie boi walczyc, bo jak sie nie boi to bedzie taka walka kogutow jak to czesto na regionach bywa...
Jak walczysz z kims kto ma wieksze doswiadczenie i bedziesz robil mlucke to cie wypunktuje, po prostu w odpowiednim momencie zejdzie z linii twojego ataku i wyprowadzi kontre.
Ciagnac dalej temat silowni musisz sobie ladnie rozplanowac "timetable"(pogodzic treningi tkd z silownia, tak zeby zdazyc sie zregenerowac miedzy jednym a drugim). Utrata szybkosci to tez sprawa indywidualna. Ja np nie mam problemu z nabraniem masy, jak tylko zaczynam cwiczyc silowo waga idzie sama(w jedne wakacje przybralem 10kg a wcale sie jakos szczegolnie nie staralem, rozstepy mam jak kobieta po porodzie) i wtedy sila rzeczy ucieka dynamika. Mysle ze jesli chodzi o zawody najlepszy jest trening bokserski. Jak bedziesz wykonywal krotkie, szybkie serie niewielkim obciazeniem, to na pewno wzrosnie sila i szybkosc, ale nie oczekuj cudow w postaci wzrostu masy(co najwyzej rzezba). Na mase mozna cwiczyc poza sezonem.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
...ale z fizjologii- im szybszy skurcz miesnia tym jego sila mniejsza.masz 16 lat, wiec fizyke w szkole juz chyba miales?
znasz wzor F=m*a?
Jak jestes szybki to automatycznie masz wieksza sile uderzenia...
Napisano Ponad rok temu
Tu nie chodzi o to ze ktos kogos nie lubi, tylko ze nie da sie wszystkiego napisac...
tak zeby wygracjak wy walczycie to próbujecie jakoś wyczuć przeciwnika i odskakiwać i uderzac czy idziecie jak czołg na niego i poprostu robicie "masakre"
reszte napisal IRA
edit:
w takim razie jakas zlota recepta?...ale z fizjologii- im szybszy skurcz miesnia tym jego sila mniejsza.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Mój brachol trenował Kick Boxing i zawsze jak miałem tam 8-10 lat cos tam mi pokazywał . POtem jak miałem 14 lat była Capoeria(pół roku)
tam było sama technika. a potem TKD wiec na TKD mam juz raczej technike całkiem całkiem bo jestem najlepszym z początkuących a o zawodach to narazie maże ale od środka mnie rozwala zeby wejśc na mate i .... narazie dostać po ryju :roll: ale wiem ze MP jest w sasiągu ręki. Niewiem moze to poprostu za duża fantazja ale cóż qrna skopie wam wszystkim kiedyś dupska i w to wierze . Niewiem czy to dobrze ale takie mam ambicje.
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam,
IRA
z jeszcze nie skopanym przez ciebie dupskiem
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A tak na serio to marze żeby pojechac na zawody i z tąd te pytania - niezrozumcie mnie źle a wszczególnosci deejey który chyba lubi krytykować moje posty ale cóz przez IRA tak chce mi sie śmiać ze zwisa mi to .
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Reklama Onet, albo dlaczego tkd jest najlepsze :)
- Ponad rok temu
-
Egzamin u Jeduta!!
- Ponad rok temu
-
confusion
- Ponad rok temu
-
Technika czy praktyka ....
- Ponad rok temu
-
dobok?