Mnie na Muay Thai ostatnio zaczął trenować 11-latek! Malutki jest z 120 cm wzrostu i 30 kg wagi (wygląda na 8-9 lat) ale ma zapał do treningów i walki (tylko patrzeć jak zacznie wszystkich prać na sparingach :wink:

Zastanawiam się czy ktoś w Polsce już miał do czynienia z dziećmi na MT i jakie ma w związku z tym doświadczenia. I co o tym sądzicie żeby w tak młodym wieku rozpoczynać trenowanie takich styli jak np. Muay Thai, Box albo Kickboxing? Wiadomo że w Tajlandii niektórzy ledwo zaczną chodzić już rozpoczynają treningi no ale tam to troszkę inny świat, inna rzeczywistość. A mnie interesuje jak zapatrujecie się na to że u nas w kraju na Wisłą coraz młodsi zaczynają trenować MT? Jak uważacie czy lepiej przyhamować temperament takiego małolata i zachęci go do jakiś innych ogólno rozwojowych sportów? Czy też myślicie że im wcześniej się zacznie ty lepiej, i że jeśli chce się w naszych czasach coś osiągnąć w wybranej dziedzinie to należy zacząć już od „kołyski”? Ja osobiście nie mam nic przeciwko dzieciom na Taju, poczekamy zobaczymy co z tego wyjdzie, a raczej z chłopczyka wyrośnie.