Benchmade-ostrzenie M2
Napisano Ponad rok temu
Mam takie male pytanko. bo nie daje mi ono spokoju.
A mianowicie chiałbym się dowiedzieć jak bardzo są ostre nowe noże marki wyminionej przeze mnie w temacie???Kupiłem sobie na NG nimravusa ze stali M2 i po otrzymaniu noż był ostry,nawet bardzo.(przynamniej jak dla mnie)Niemniej jednak daleko mu było do opisów na tym forum gdzie mozna przeczytac,że noże golą itp.Ponadto wydaje mi się, że nóż szybko się tępi a z tego, co wyczytałem w internecie ta stal z,której wykonany jest nimravus (M2HS) jest bardzo wysokiej jakości i dobrze trzyma ostrze.
Nie wykonywałem tym nożem jakiś tytanicznych prac,więc tym większe moje zdziwienie. :roll: . A może mi jakąś podrube wcisneli???!! 8O
Dziś na NG zamowiłem Spyderco Tri-angle według waszych zaleceń. mam nadzieje, że dzięki tej ostrzałce da się wrócić jego pierwotną ostrość.
Napisano Ponad rok temu
Moj byl chyba najostrzejszy z wszystkiego, co mam, chyba nawet bardziej, niz Temperance i Native, albo mini SOCOM.
I nadal jest ostry.
Podobnie bylo z 710 HS, jako jedyny przeszedl bez podostrzenia (a juz troche nim wczesniej popracowalem) przerabianie wielkiego kartonu na wiory, a ostrosc robocza ma do dzis, mimo, ze go jeszcze nie ruszalem po tamtych zabawach.
Pytanie tez, co znaczy "szybko" sie tepi i co to sa te "nietytaniczne prace".
Stepi Ci sie kazdy noz predzej czy pozniej, moze gdybys rownoczesnie testowal zakis inny, bo ja wiem, z 440C chocby, to bys zauwazyl roznice
Ale fakt, ze w BM sie zdarza, ze noz przyjdzie kiepsko naostrzony, czytalem troche o takich przypadkach.
Napisano Ponad rok temu
Oczywiscie jesli sie ma do czynienia ze spyderco(jedyna sluszna firma) ocenia sie inne noze wg. ich ostrosci.
Ja juz 4 razy sie spotkalem z tym ze bm , ktory ledwo co przylazl .....ledwo co golil .....i to nie tylko w red class ale i w blue! w Spydie to nie do pomyslenia.
8O
Napisano Ponad rok temu
Acha i mam jeszcze jedno pytanie. przy pochwie z kydexu znajduje się tak mała wajcha, ma ona przylegac całkowicie do noża???bo mi odstaje i nie mozna jej docisnąć. to normalne???[/list][/quote]
Napisano Ponad rok temu
Ja sie tez z tym spotkalem, ze bywaja nie najostrzejsze.Z tym ,ze przychdza extremely sharp to jakas bujda.
Oczywiscie jesli sie ma do czynienia ze spyderco(jedyna sluszna firma) ocenia sie inne noze wg. ich ostrosci.
Ja juz 4 razy sie spotkalem z tym ze bm , ktory ledwo co przylazl .....ledwo co golil .....i to nie tylko w red class ale i w blue! w Spydie to nie do pomyslenia.
8O
Gamer na przyklad nie powalal, do reszty trudno bylo miec jakies zastrzezenia.
Ale a propos "w Spydie to nie do pomyslenia" : na Messerforum byl topik o Manixie, ktory przyszedl... nie naostrzony w ogole. Znaczy sie bez szlifu na krawedzi tnacej. Byla i ciekawa dyskusja, fotki zdaje sie tez byly.
A i o kilku nie bardzo ostrych "z pudelka" tez gdzies czytalem, Military, Para, Endura chyba, bladeforums zdaje sie i MF tez.
Wiec nie przesadzaj - i to i to jest firma produkujaca noze seryjnie w porywach do masowki i w kazdej sie moze bubel zdarzyc
Effector - "wajcha" przylega do thumb ramp kiedy wsuniesz noz calkowicie do pochwy.
Co do "stepienia" - pytanie brzmi "ile" i "jak" go uzywales?
Bo jesli dosc intensywnie, to nic dziwnego, ze ostrosc troche stracil - nie przypadkiem do testow trzymania ostrza bierze sie karton, albo tekture, bo jablka albo pomidory cialbys do usr... smierci
Powtorze - zeby powiedziec, czy noz dlugo trzyma ostrze, czy krotko, musisz miec porownanie. Bo ot, tak sobie jak masz jeden nozyk, to mozesz nie zauwazyc, ze np. pozostaje ostry dwa razy tak dlugo, jak inny porownywalny.
No i jeszcze opisy w internecie - czasem faktycznie mozna nabrac przekonania, ze jak kupisz taki i taki noz, to bedziesz mial lightsword
A to raczej malo prawdopodobne jednak
Napisano Ponad rok temu
wiele benchmade z oregonu jest fabrycznie kiepsko ostrzona (spyderco tutaj rulez)
tajwanska red class jest zajebiscie ostrzona
a jak uzywasz noza w kuchni tzn. mama uzywa, to czesto zdaza sie cos ukroic na talezu, na szklanej "desce" kamiennej plycie, na zlewie, wyskrobac sloik lub chocby garnek, tego nie wytrzyma zaden noz, ukroj cos na talezu i nawt M2 sie stepi
twardosc w/w przedmiotow (kamien ceramika) jest bezporownywalnie wieksza niz stali nawet tej najtwardszej
Napisano Ponad rok temu
Z tym ,ze przychdza extremely sharp to jakas bujda.
CRK GB7 i CS Ultimate Hunter goliły wyjęte z pudełka. A wcale nie Spyderco, prawda? Po prostu różnie z ta ostrością fabryczną bywa. Taki TAK - tragedia nie krawędź tnąca.
, używany był równiez w kuchni przez mamę
Na ceramicznym talerzu nie problem w pięć minut stępić M2 zahartowane do 60-62 HRC. Nie dawaj nozy mamie.
EDIT: ciulkwens był szybszy
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ale Gacman o Benchmade pisal, na pudelku masz napisane "Caution! Benchmade knives are packaged extremely sharp", czy podobnie i pewnie o to mu chodzilo - trzymaj sie tematuCRK GB7 i CS Ultimate Hunter goliły wyjęte z pudełka. A wcale nie Spyderco, prawda? Po prostu różnie z ta ostrością fabryczną bywa. Taki TAK - tragedia nie krawędź tnąca.
A TAK - khm, khm... Moj nie byl zly.
A o tym to nie pomyslalem, 100% racji.Na ceramicznym talerzu nie problem w pięć minut stępić M2 zahartowane do 60-62 HRC. Nie dawaj nozy mamie., używany był równiez w kuchni przez mamę
Wiem, ze juz napisane, ale sie dolacze
Napisano Ponad rok temu
pewnie o to mu chodzilo - trzymaj sie tematu
Rybak, a kto zaczął ze Spajderkami wyjeżdżać?
Tak czy inaczej - nóz trzeba naostrzyć, czyli poprawić po fabryce, ewentualnie po mamie. Nimravus to fajny zmrol i długo ci będzie słuzyć.
pozdrawiam
wysz
Napisano Ponad rok temu
a jak uzywasz noza w kuchni tzn. mama uzywa, to czesto zdaza sie cos ukroic na talezu, na szklanej "desce" kamiennej plycie, na zlewie, wyskrobac sloik lub chocby garnek, tego nie wytrzyma zaden noz, ukroj cos na talezu i nawt M2 sie stepi
twardosc w/w przedmiotow (kamien ceramika) jest bezporownywalnie wieksza niz stali nawet tej najtwardszej
Dokładnie, ceramika to dla każdego noża po prostu masakra.
A jeszcze co do paradoksu szybko tępiacych sie nozy z high-endowej stali...- wydaje mi się, że jedną z najczęstszych przyczyn tego typu rozczarowań jest nieprawidłowo (fabrycznie) ukształtowana/wykończona krawędź tnąca. Zbyt mały kąt, drut/wire edge, zbyt mocne a więc i "łamliwe" microserration, nierówności etc.etc.etc. Dopiero po profesjonalnym ostrzeniu i wypolerowaniu ostrza możesz docenić walory danej stali.
pzdr
Heimdall
Napisano Ponad rok temu
Khm, khm... To wcale nie byl "product placement"Dopiero po profesjonalnym ostrzeniu i wypolerowaniu ostrza możesz docenić walory danej stali.
Napisano Ponad rok temu
Poważnie. Noże naostrzone na "golące" i sprawdzone, po kilku dniach były tępę (tzn. papieru nie cięły). Kilka osób mówiło, że potraktowały to jako omany ale jak się dowiedzieli o innych przypadkach to doszli do wniosku, że problemem jest drut na ostrzu - umożliwia golenie ale na czymś twardszym zawija się i tragedia.
BM 552 przyszedł naostrzony tak sobie - Cold Steel Kukri było i jest dużo ostrzejsze.
Napisano Ponad rok temu
Sprezentowałem jakiś czas temu matce duzy nóż szefa Victorinoxa, żeby zobaczyła co to jest ta magia stali. Sam uzywam identycznego - jeden z ostrzejszych sukinkotów.
Po dwóch tygodniach nóż był tępy jak nieszczęście, bo szacowna rodzicielka wrzuciła go do zmywarki. Sól go zzarła niemiłosiernie i jeszcze się poobijał o zwykłe kuchenniaki. Na całej długości krawedzi tnącej dostał microserrations co 2-3 milimetry.
ZMYWARKOM i TALERZOM MÓWIMY ZDECYDOWANE NIE!!!
Napisano Ponad rok temu
Wlasnie... nie moge przekonac malzonki do zmiany szklanej deski na standardowa - drewniana. Szklana jej sie podoba i juz... zreszta nie ma drewnianych w niebieskim kolorzena szklanej "desce"
Ale przynajmniej widzi jak bardzo pozytecznym zakupem bylo triangle
Napisano Ponad rok temu
No i dawaniu dobrych nozy profanomZMYWARKOM i TALERZOM MÓWIMY ZDECYDOWANE NIE!!!
BTW - jak juz taki ladny offtopik sie rozwinal, no to ja wroce do tematu Spyderkow, ktorym sie chaltury nie zdarzaja
Manix o ktorym byla mowa:
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
I jeszcze inny, tym razem lock
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Fotki z Messerforum, milcruzados i exilant.
Thanks to ImageShack for [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Mam haluny ,czy ten Manix wogóle nei ma krawędzi ???? :twisted:
Napisano Ponad rok temu
Pozatym to nie wina spyderco tylko jakiejs konkurencji.
*bronic swojej ukochanej firmy*
:twisted:
Napisano Ponad rok temu
Gacman_c - to nie jest "jeden na tysiace". To jest troche wiecej, niz jeden, co najmniej kilka
Do tego cala seria z luzami, skopanymi srubkami i wykonczona na odpierdol. Temat zreszta dosc popularny ostatniu tu i tam
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
bye bye
- Ponad rok temu
-
Jak ostrzyc zabki w Spydercach?!
- Ponad rok temu
-
Firmy ktore profesjonalnie ostrza noze w Warszawie ?
- Ponad rok temu
-
Mulea TANTO, czym ostrzyć ???
- Ponad rok temu
-
spyderco meadowlark
- Ponad rok temu
-
Takie tam Striderki.
- Ponad rok temu
-
RAT Gear
- Ponad rok temu
-
Cenzura na MS
- Ponad rok temu
-
Noze - Sergiusz Mitin
- Ponad rok temu
-
Cło
- Ponad rok temu