
Przyswajalność witamin
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jako, ze witaminy z sokow dobrze sie wchlaniaja, 2 litry na dzien to moze byc rzeczywiscie za duzo. Niestety nie znalazlem zawartosci witamin w marchewce (wtedy liczac witaminy w soku i swoje zapotrzebowanie mialbys wszystko jak na dloni) ale znalazlem taka ciekawa strone:
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
tutaj na dole w tabelce masz wypisane normy dla witamin itp.
Pozdrawiam.
Napisano Ponad rok temu

Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu

Sklad:
ilość w jednej porcji - % dziennego zapotrzebowania
Kalorie 16
Węglowodany ogółem 1g - <1%
Białka 3g - 6%
Witamina A 9900lU - 198%
(jako octan i 66% jako ß-karoten)
Witamina C (jako kwas askorbinowy) 1g - 1667%
Witamina D (jako ergokalciferol) 680lU - 170%
Witamina E 300lU - 1000%
(jako octan d-?-tocoferyl)
Tiamina (jako tiamina HCl) 76mg - 5067%
Ryboflawina 76mg - 4471%
Niacyna (jako amid kwasu nikotynowego)
82mg - 410%
Witamina B6 (jako pirydoksyna HCl)
72mg - 3600%
Kwas foliowy 400mcg - 100%
Witamina B12 6mcg - 100%
(jako cyjanokobalamina)
Biotyna 300mcg - 100%
Kwas pantotenowy 76mg - 760%
(jako pantotenian wapnia)
Wapno (jako cytrynian, węglan) 2g - 200%
Fosfor (fosforan wapnia) 228mg- 23%
Jod (z krasnorostów morskich) 150mcg - 100%
Magnez (jako tlenek) 133mg - 33%
Cynk (jako tlenek) 30mg - 200%
Selen (jako selenian) 50mcg - 71%
Miedź (jako siarczan) 600mcg - 30%
Magnez (jako siarczan) 11mg - 550%
Chrom (jako pikolinian) 6mcg - 5%
Potas (jako siarczan) 200mg - 6%
Mieszanka aminokwasów
Lizyna (z laktalbuminy) 300mg - **
Metionina (z laktalbuminy) 500mg - **
Leucyna (z laktalbuminy) 100mg - **
Walina (z laktalbuminy) 760mg - **
Treonina (z laktalbuminy) 48mg - **
Kwas glutaminowy (z lakbalbuminy) 700mg - **
Fenylanina (z laktalbuminy) 560mg - **
Arginina (jako L-arginina) 2g - **
Optymizatory osiągów
Żeń-szeń syberyjski (korzeń) 2g - **
Żeń-szeń orientalny (korzeń) 250mg - **
Smilax officinalis (korzeń) 500mg - **
Protogen A (jako kwas tioctowy) 200mcg - **
Inozyna 500mg - **
(jako rybozyda hipoksantyny)
Pirydoksyna ?-ketoglutaran (PAK) 200mg - **
Karnityna (jako L-karnityna) 25mg
Pikolinian chromu 50mcg - **
Koenzym A 20mg - **
Koenzym B12 10mg - **
Fosfotidylcholina 200mg - **
Kwas para-aminobenzoesowy (PABA)
400mg - **
Siara (bydlęca) 25mg - **
Wątroba argentyńska (bydlęca) 3,9g - **
Chrząstka rekina 1g - **
Kompleks cholinowy 1,2g - **
Bioflawonoidy (cytrusy) 1g - **
Kompleks podstawowych kwasów tłuszczowych
Kwas linolowy 200mg - **
Kwas oleinowy 100mg - **
Enzymy trawienne
Betaina HCl 200mg - **
Pepsyna 64mg - **
Papaina 64mg - **
Żółć wołowa (bydlęca) 120mg - **
Pankreatyna 700mg - **
Mikozyna 64mg - **
Pozostałe składniki:
Maltodextrin, siarczan wapnia, cytrynian choliny, stearynian magnezu, kwas stearynowy, natka pietruszki, Hydrastis canadensis, don quai, łopian, lucerna, rzeżucha, otręby ryżowe, celuloza i owoc dzikiej róży.
Napisano Ponad rok temu
Gdybym nie byl wstretnym skapcem, to bym sobie zafundowal kuracje, thx TT.
(wybacz za offtop, saku)
Napisano Ponad rok temu
Pozatym ostatnie badania dowodza ze nadmiar witamin odkłada sie w watrobie : |
Napisano Ponad rok temu
witaminy rozpuszczalne w tłuszczach:
A D E K
witaminy rozpuszczalne w wodzie:
cala reszta
witamin rozpuszczalnych w wodzie nie mozesz przedawkowac (chyba ze bys sie bardzo bardzo bardzo postaral) ntomiast tych rozp. w tluszczach trzeba uwazac zeby nie jesc za duzo - ale ile to musisz sobie doczytac

Napisano Ponad rok temu
Jezeli chodzi o witaminy to zawsze lepiej sie wchlonie z warzywka nie poddanego zadnej obrobce, niz z preparatu. Chociaz ostatnio producenci dodaja naturalne bioflawonidy i enzymy trawienne by zwiekszyc absorbcje preparatu, dobrym rozwiazaniem jest tez laczyc syntetyczne witaminy z np. surowka, jakims warzywkiem.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
FaceBook
10 następnych tematów
-
co polecacie?
- Ponad rok temu
-
pewien sprzęcik
- Ponad rok temu
-
sparingi i wpłyn na zdrowie
- Ponad rok temu
-
odciski
- Ponad rok temu
-
Ćwiczenia na siłe (Judo)
- Ponad rok temu
-
Dieta w SW
- Ponad rok temu
-
basen
- Ponad rok temu
-
podciąganie
- Ponad rok temu
-
wczesniaki
- Ponad rok temu
-
nadciśnienie w wieku 17 lat
- Ponad rok temu