Skocz do zawartości

Zdjęcie

I znowu temat o walce

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
32 odpowiedzi w tym temacie

budo_marcin954
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2861 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:MMA

Napisano Ponad rok temu

Re: I znowu temat o walce

Ja dla odmiany napiszę na temat, przynajmniej tak mi się wydaje :) . Kiedyś na treningu trener rzucił hasło a teraz coś ze strategii walki. Pokazał to mniej więcej na przykładzie: zaraz po wykonaniu techniki czyli po unieruchomieniu przeciwnika powiniśmy przemieścić się tak aby zobaczyć to co się dzieje za naszymi plecami, gdyż oczy ludzkie mają ograniczony kąt widzenia-nie pamietam jaki-po czym rozejrzeć się. Albo klasyczne randori w trakcie którego-tak mówi teoria-trzeba wyjść z koła i bronić się po jego obwodzie. Uke w czasie takiego rzutu,szczególnie przy atakowaniu przez większą liczbę osób, powinien być skierowany jak najbardziej za plecy, tak aby ustrzec się przed ewentualnym atakiem od tyłu, przez następnego uke

Tyle jeśli chodzi o strategię o której słyszałem i widziałem.

Pozdro

na jiu-jitsu cwiczyliśmy podobnie, tylko że rzucaliśmy jednego partnera pod nogi drugiemu (podczas randori lub kakari geiko), chodziło tez o to aby sie przemieszczać i nie dać zajśc od tyłu, cały czas w ruchu, i rzacanie uke tak by sobie nawzajem porzeszkadzali, np. jeden chce atakować a tu mu drugi przed nosem wstaje, więc go musi omijać i takie tam. Bardzo dobre cwiczenie, nie miałem jeszcze okazji czegos takiego robić, mam na myśli rzucanie typami pod nogi innych typów, ale w awanturkach takie zachowanie się przydaje - jest się w ruchu, potencjalni przeciwnicy mają problem, ja starałem się zasłonić jednym przed drugim itp.
  • 0

budo_kubunio
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 169 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:BJJ

Napisano Ponad rok temu

cynik75 chavez

podyskutujcie sobie na GG albo listownie. a najlepiej zorganizujcie konfrontacje i niehc jeden drugiemu wytlumaczy "co wazne a co wazne nie jest"
  • 0

budo_mate
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2646 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

albo na solo wyskoczcie :)
  • 0

budo_czarna
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 267 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

I znowu wszystko sprowadzacie do walki. Na treningu aikido u nas zazwyczaj pokazują nam gdzie gościa można uderzyć, ale chodze już chyba póltora roku (nie całe) a ciągle nie miałam zajeć "strategicznych"....
  • 0

budo_niedziel
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2844 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:Taekwondo

Napisano Ponad rok temu

I znowu wszystko sprowadzacie do walki. Na treningu aikido u nas zazwyczaj pokazują nam gdzie gościa można uderzyć,

I tu jest problem bo nie uderzacie tylko uczycie sie gdzi to mozna zrobic.

ale chodze już chyba póltora roku (nie całe) a ciągle nie miałam zajeć "strategicznych"....

A cczego chcialabys uczyc na tych zajeciach?

PS. Witam na budo :-)
  • 0

budo_czarna
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 267 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

nio na pewno tego co wszyscy jak dac sobie rade w tym brutalnym świecie:) Nie no a teraz tak poważnie.... W parterze to my mamy wogóle mało treningu a z uderzeniami też mało robimy......jak są rzuty to muszą być w grupach bo nas dużo jest i nie zawsze wszyscy zdązą sobie porzucać....
  • 0

budo_dar75
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3410 postów
1
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

nio na pewno tego co wszyscy jak dac sobie rade w tym brutalnym świecie:) Nie no a teraz tak poważnie.... W parterze to my mamy wogóle mało treningu a z uderzeniami też mało robimy......jak są rzuty to muszą być w grupach bo nas dużo jest i nie zawsze wszyscy zdązą sobie porzucać....

Czarna dziecinko :-) dlaczego trenujesz akurat aikido?
  • 0

budo_czarna
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 267 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

A bo ja wiem... Kumpela mnie zaciągła i zostałąm... A tak poza tym to tu u mnie nie ma innych sekcji........ A co?
  • 0

budo_dar75
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3410 postów
1
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

A bo ja wiem... Kumpela mnie zaciągła i zostałąm... A tak poza tym to tu u mnie nie ma innych sekcji........ A co?

chciałem wiedziec czy myślisz o walce/samoobronie czy o gimnastyce
po prostu uwielbiam netowe kłótnie aikidokami z cyklu "aikodo na ulicy" :)
  • 0

budo_czarna
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 267 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Powiem ci tak........Ja takie teorie o walce na ulicy to zawsze od razu na treningu wygłaszam, a trenuje troche pod kontem tego, ale głównie z innych powodów......Ja rozwijam charakter.....I jest to obojętne jaką sztuke alki bym podjęła........
  • 0

budo_dar75
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3410 postów
1
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Powiem ci tak........Ja takie teorie o walce na ulicy to zawsze od razu na treningu wygłaszam, a trenuje troche pod kontem tego, ale głównie z innych powodów......Ja rozwijam charakter.....I jest to obojętne jaką sztuke alki bym podjęła........

ok
pzdr

PS a miałem nadzieje na małą wojenkę :)
  • 0

budo_czarna
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 267 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

No to mnie sprowokuj:) Jak ci sie uda:)
  • 0

budo_dar75
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3410 postów
1
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

No to mnie sprowokuj:) Jak ci sie uda:)

wyatraczyłoby napsać że A... jest do D..., ale ten temat był juz wielokrotnie poruszany, więc po namysle kończę dyskusję, bo Sz.P. Moderatora szlag tra :) :) fi
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024