1/4 Roboty
Napisano Ponad rok temu
Projekt bazowany na Bussie
Długość ostrza - 16 cm
Długosc Całkowita 29,5 cm
Szerokosc Ostrza - 4 cm
Grubosc 6 mm
Stal N690
Bedzie Oplot jak w Stiderze(zawsze mi sie podobały )
Ma byc zahartowane na około 58 HRC
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Mile widzine komentarze,sugesti,rady
P.S.
Foto z Scanera
Napisano Ponad rok temu
To tylko taka jedna moja uwaga, noz ma byc przede wszystkim wygodny dla Ciebie i Tobie sie podobac.
Jaki bedzie szlif klingi?
pozdrawiam
Fred
Napisano Ponad rok temu
zrobisz mu jeszcze false edge???
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ale, jak zauwazono koniec rekojesci niebezpiecznie sie zweza...
Gdzie jest grzbiet glowni a gdzie ostrza
Z poczatku myslalem ze wkleiles obrazek do gory kolami
Poza tym zapowiada sie niezle
Martinator
Napisano Ponad rok temu
Wziąść cyrkiel ślusarski lub taki specialny rysik nastawny i odznaczyć na spodzie klingi środek przez całą długość ostrza - czyli żebyś miał linię która dzieli ci płąskownik na 2 połówki o gróbości 3mm
Tak samo robisz z boku klingi, tym razem ustawiąjąc syrkiel,rysik na wysokość szlifu
Potem jedziesz albo szlifierką i pilnikami, albo tylko pilnikami, a na koniec papier. Szlifujesz tak aby nie wyjechać za linie obie i już masz równy szlif po obu stronach. Przy robieniu płaskiego szlifu dobrze wpływa na jego "prostość" jak ostatnie 0,3mm zjedziesz papierem ściernym nałożonym na deseczkę jeżdżąc od szpica aż do jelca.
Pozdrawiam Mrozik
ps. Fajnie się zapowiada ten nożyk.
Napisano Ponad rok temu
Pomaga znaaaacznie [nie chopaki fotka nie moja ;P ale juz niedlugo].
Nadaje sie do tego np. dobry marker.
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
P.S. Noż nie bedzie dla mnie
Napisano Ponad rok temu
Tak jak napisal Mrozik , musisz zwymiarowac noz i narysowac linie szlifu bocznego i podzielic spod glowni.Tylko tu male sprostowanie , dzielisz grubosc noza na pol ,a nastenie rysujesz 2 nastepne , rownolegle linnie w odleglosci 1/3 mm od tej srodkowej( to zalezy , jaki grube wlascie ostrze planujesz ).zapobiega to zjechaniu szlifu do zero grind , a zostawi stal gruba na tyle by nie poparalo to sie w hartowaniu i pozwolilo wyprowadzi eleganckie wlascie ostrze.
NAstebna rzecz to w jakis sposob zablokuj noz w linni poziomego przsowu, o czym mysle , daj jakis ogranicznik ( ja stosuje 2 blaszki zaciskane na srubki ) , bedzi to okraniczalo szlif to miejsca ktore wybrales.PRzesowajac noz w poprzek tasmy czy tarczy , bedziesz mial ograniczni ktory nie pozwoli zrobic zbyt dlugiego szlifu po jednej czy drugiej stronie.
Jezli chodzi o szerokosc szlifu, to najpier musze sie zapytac , co to bedzie plaski czy wklesly , na czym to robisz i jezeli masz szlifierka czy jest wyposazona w popurke przy tarczy (walku).
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
w tym już zaczętym ciut nachyliłbym linię kończącą ostrze przy rękojeści górą w kierunku czubka słownie o kilka stopni - dodałoby mu trochę dynamiki i zadziorności.
ten groove pod kciuk nie będzie już w oplocie więc mimo wszystko bym go ciut zaokrąglił coby samemu sę kuku nie zrobić.
I najistotniejsza rzecz... Nie szkoda tyle materiału skoro szlif nie siega nawet połowy wysokosci? 2cm nie ruszonej 6-cio milimetrowej blachy to już nie jest zapas mocy - to jej NADMIAR!
Jeśli idzie Ci o masę - to szedłbym w kierunku poszerzania klingi przy czubku (rąbanie lepsze itd.) i tu w tym zaczętym juz przypadku bym wybrał ciut z dołu ostrza na dł 1/3~1/2 od strony rekojeścii i robił delikatny recurve - ale wybór i decyzja Twoja jest i basta!
Napisano Ponad rok temu
aha, moim zdaniem golmen ma racje - za nisko wyznaczyles szlif. pozatym zanin zabierzesz sie za szlifowanie zrób dziury i koniecznie załóż oplot . wydaje mi sie ze zostawiles ciut za duzo mięsa na rekojesci i po zalozeniu linki moze byc za gruba. ale to mozesz sprawdzic tylko doswiadczalnie.
powodzenia w pracy
czuwaj
Napisano Ponad rok temu
aha, moim zdaniem golmen ma racje - za nisko wyznaczyles szlif. pozatym zanin zabierzesz sie za szlifowanie zrób dziury i koniecznie załóż oplot
Może jestem laikiem, ale co z oplotem w hartowniu?
Bo rozumiem, że:
szlifowanie==>hartowanie==>wykańczanie
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
recurve z góry odpada ,macie tam w drugim projekcierobił delikatny recurve
cromcruah a po co odrazu zakładac oplot przeciez mozna to zrobic jaką ostatnio rzecz
Wojtas13 oplot ma to do siebie ze mozna go zdiąc i załozyc w dowolnym momencie takze przed hartowaniem
Prosze o wiecej wskazówek ,bo nóz jedynie na yym zyska :twisted:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Pamietaj ze dokladne zwymiarowanie i narysowanie linni to podstawa.
Jak juz to bedzie gotowe , we noz i na szlifierce stolowej , zeszlifuj , obydwa boki na spodzie glowni .Zrob to tak zeby na spodzie szlif dochodzil do tych 2 linni ktore narysowales , chodzi tylko o delikatne zeszliwowanie rantu.To pomoze w rownym szlifie bokow.NAstepnie coz pilnik i do roboty , pilujesz pod mniejszym katem niz szlif wykonany szlifierka i jeste teraz bezpieczny ze nie zniszczysz spodu noza.
Na bokach glowni , naklej tasme , to bedzie granica szlifu.
Majac tasme , z jednej , wyrysowany szlif na boku i zrobiony spod ( ten maly szlif nazywa sie bevel ) , nie zostalo ni z inneg jak znalesc kilka dni wolnego i pilowac sobie w spokoju. Ludzie z forum robia tez katowka ,ale nie wierze ze mozna wyprowadzic wszystkie katy rowno , a poprawic pozniej pilnikiem to mordega.Pamietaj ze czeka ciebie jeszcze hartowanie wiec zostaw maly naddatek materialu .
Jak juz o design , to rzeczywicie wes troche poszerz szerokosc szlifu , noz na pewno bedzie sie lupiej sprawowal jako gotowy produkt.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
nowe nożyki
- Ponad rok temu
-
Zaniebieszczanie pomocnicze :)
- Ponad rok temu
-
tytan - kolory
- Ponad rok temu