Powyżej masz opis co 10-oma cm głowni można wygodnie zrobić

Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Blacha... chyba nie ciales jeszcze pila ze SwissToola. Swieza belka sosnowa o srednicy ok 5-6 cm to jakies 20 sekund ciecia (bez lamania)miwam multitoola i szczerze to niewyobrażam sobie cięcia taką piłką gałęzi.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
7" właśnie sprzedałem, bo był za duży. Dlatego zamówiłem dwa rozmiary mniejszy. Choć wciąż się zastanawiam, czy dobrze zrobiłem...sprawdż jak się nosi [ciężar i wymiary] jakiś 5" i 7" nóż [przy użyciu modelu zastępczego]
dla mnie podział jest taki:
do 4" folder [ewentualnie płaskownik typu becker necker]
5"-7" fixed z możliwością rąbania,da się nim coś pokroić
7" i więcej to już pod maczety/toporki podchodzi - raczej do plecaka
Napisano Ponad rok temu
maczety [i kukri też] są bezsilne w konfrontacji z twardym iglastym drewnem [i dlatego w naszym klimacie wyewoluowały siekiera i piła a maczety głównie eksportujemy ]
(...)
oczywiście siekiera jest bezużyteczna albo nawet niebezpieczna do wycinania drobnych zarośli - tutaj rządzą maczety
(...)
[np. maczeta bardzo niemiło sprężynuje jeśli uderzamy pod kątem w twarde/suche drewno]
Napisano Ponad rok temu
Ja tylko trzy literki - SRK.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
maczety [i kukri też] są bezsilne w konfrontacji z twardym iglastym drewnem [i dlatego w naszym klimacie wyewoluowały siekiera i piła a maczety głównie eksportujemy ]
(...)
oczywiście siekiera jest bezużyteczna albo nawet niebezpieczna do wycinania drobnych zarośli - tutaj rządzą maczety
(...)
[np. maczeta bardzo niemiło sprężynuje jeśli uderzamy pod kątem w twarde/suche drewno]
NOOO.... FAJNY BYŁ TEN ARTYKUŁ W SURVIWALU![]()
![]()
![]()
Napisano Ponad rok temu
No, to złożyłem zamówienie na 5 cali... :-)
Napisano Ponad rok temu
A ja dalej nic nie wiem... 7, 5, czy 4 cale...??? :?
Napisano Ponad rok temu
Ontario SK. Jeśli będzie OK, to będę myślał o SK2.A jeśli można wiedzieć to na co, bo sam podobnego szukam?
Mam tego świadomość.podejrzewam sid ze dopiero jak pójdziesz z jakims noże m w las, połzisz, poużywasz to bedziesz wiedzial co Ci jest potrzebne a co nie.
Dopiero jak popracujesz to wybierzesz sobie narzędzie
niestety ale metoda prób i błędów jest zdecydowanie najlepsza.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu