Nóż "survivalowy"...
Napisano Ponad rok temu
Powyżej masz opis co 10-oma cm głowni można wygodnie zrobić
Napisano Ponad rok temu
Grubej to nie nadgryzie, cieńszą bedzie sie męczyć a taka co przetnie szybko to butem można.
Ja jestem wielbicielem dużego bydlaka na udzie i czegoś mneijszego.
Co nim robie ??
w tym roku siedziałem na obozie z dzieciakami w lesie - 2 tygodnie.
Codziennei prawie ogniska albo drzewo do kominka
Nie dośc że porąbać drzewo - konkretniej rozłupać pniaczki - kukri plus belka i napierdalanka - idzie wyjątkowo sprawnie. Potem z tego małe szczapki, potem struganie wiórów na podpałke itp.
Sorry ale siekierą mógłbym to podziabać a reszte i tak innym nożem bym musiał - kukri sie sprawdziło rewelacyjnie do wszystkiego na raz.
Normą było to że szedłęm w las i musiałem naciąc 40 kijków na ognisko.
Czasem trzeba było sobie utorować droge w krzaczorach nad brzegiem jeziora.
Robiłem też jakieś totemy - czyli wyciąć kawał gałęzi z leżącego drzewa, poobcinać gałęzie i wszelakie odrosty coby było gładnie drewno. Siekierą sie nie da, nożem by było kupe roboty - kilka machnięc kukri zgoliło wszystkie gałązki po bokach itp.
Do takiej roboty nie chciałbym używać siekiery. Mała powierzchnia ostrza i ciężka. Nóż za lekki, mała powierzchnia i trzeba by 2-3 ruchy zamiast jednego.
Moim zdaniem siekiera jest mocno ograniczona - ściąć drzewo okej, podziabać pniak okej. Ale nic więcej sie tym nie zrobi.
Ja często ścinałem gałęzie - a to na szałas, a to na kiełbache, na totemy - do tego idealnie nadaje sie maczeta, niestety maczetą drewna nie porąbie.
Dla mnie najbardziej uniwersalne jest duże kukri - kilka wypadów do lasu z różnym sprzętem i jak na razie nic innego juz nie przeewiduje.
Dla orientacji
ta galąż została przerąbana na kilka pierdyknięć kukri - jakieś 12-15 sek roboty i to takiej od neichcenia, a wyjątkowo twarda sucha belka sie trafiła.
Nie mówcie mi że ktoś by to chciał przepiłowywać piłką od lethermena ??
czy nawet inna piłką skoro przyłożenie piłki, ustawienie kąta i pierwsze cięcie zajęłoby więcej czasu niż kilka szybklich pierdyknięć z dobrego sporego noża.
Oczywiście siekierą jeszcze szybciej ale ograniczone możliwości.
To oczywiście moje subiektywne zdanie.
Ja wybrałem sobie taki zestawik metodą prób i błędów i jest to odpowiedź na to jakiego ja potrzebuje narzędzia i co ja robie na wypadach do lasu.
Oczywiście jak ktoś idzie pobujać sie po górach a nóża bedzie używał do robienia czy otwieranai żarcia to na cholere mu takie bydle.
Myśliwemu czywędkarzowi też będzie zbędne raczej.
Jedź sobie testowo w las i pomyśl co by Ci sie realnie tam przydało i co naprawde bedziesz nożem robił.
Bo to w końcu najważneijsze - dobrać narzędzie odpowiednei do danej pracy.
Napisano Ponad rok temu
Blacha... chyba nie ciales jeszcze pila ze SwissToola. Swieza belka sosnowa o srednicy ok 5-6 cm to jakies 20 sekund ciecia (bez lamania)miwam multitoola i szczerze to niewyobrażam sobie cięcia taką piłką gałęzi.
Napisano Ponad rok temu
Piła w multitoolach służy nie tylko do drewna.
Ja montując na działce hydrofor, czysto i elegancko ciąłem rury PE HD.
Poza tym czasami zachodzi potrzeba "czystego" i równego obcięcia gałęzi.
Bo cięcie tym drewna na ognisko nie ma sensu.
A w Charge'u wydajność tej piłki jest na wysokim poziomie.
Napisano Ponad rok temu
A tak OT sprawdziłem również Fiskarsa z Kukri w pojedynku terenowym.
Jak dla mnie 1 - 0 dla KUKRI
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
a do "rozdrobnienia" pieńka [tak powiedzmy 50-70cm] to najlepsza by była siekiera ... i klin
piłka zawsze się przyda [jak ktoś ma drutową to noszenie nie boli] , no bo jak tu "wyciosać" czymś innym pieniek na płasko żeby połączyć go z innym pienkiem
oczywiście siekiera jest bezużyteczna albo nawet niebezpieczna do wycinania drobnych zarośli - tutaj rządzą maczety
więc , jak to już ktoś powiedział , trzeba wiedzieć co się będzie cięło/rąbało i do tego dostosować sprzęt [np. maczeta bardzo niemiło sprężynuje jeśli uderzamy pod kątem w twarde/suche drewno]
ale przecież miało być o nożu
sprawdż jak się nosi [ciężar i wymiary] jakiś 5" i 7" nóż [przy użyciu modelu zastępczego]
dla mnie podział jest taki:
do 4" folder [ewentualnie płaskownik typu becker necker]
5"-7" fixed z możliwością rąbania,da się nim coś pokroić
7" i więcej to już pod maczety/toporki podchodzi - raczej do plecaka
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
7" właśnie sprzedałem, bo był za duży. Dlatego zamówiłem dwa rozmiary mniejszy. Choć wciąż się zastanawiam, czy dobrze zrobiłem...sprawdż jak się nosi [ciężar i wymiary] jakiś 5" i 7" nóż [przy użyciu modelu zastępczego]
dla mnie podział jest taki:
do 4" folder [ewentualnie płaskownik typu becker necker]
5"-7" fixed z możliwością rąbania,da się nim coś pokroić
7" i więcej to już pod maczety/toporki podchodzi - raczej do plecaka
Napisano Ponad rok temu
maczety [i kukri też] są bezsilne w konfrontacji z twardym iglastym drewnem [i dlatego w naszym klimacie wyewoluowały siekiera i piła a maczety głównie eksportujemy ]
(...)
oczywiście siekiera jest bezużyteczna albo nawet niebezpieczna do wycinania drobnych zarośli - tutaj rządzą maczety
(...)
[np. maczeta bardzo niemiło sprężynuje jeśli uderzamy pod kątem w twarde/suche drewno]
NOOO.... FAJNY BYŁ TEN ARTYKUŁ W SURVIWALU
Napisano Ponad rok temu
Ja tylko trzy literki - SRK.
Popieram. Najczęściej uzywany i katowany nóż uniwersalny jaki mam na stanie.
No i oczywiście cała seria Ontario TAK/RAT/RTAK rządzi.....
Napisano Ponad rok temu
Dopiero jak popracujesz to wybierzesz sobie narzędzie
niestety ale metoda prób i błędów jest zdecydowanie najlepsza.
Napisano Ponad rok temu
maczety [i kukri też] są bezsilne w konfrontacji z twardym iglastym drewnem [i dlatego w naszym klimacie wyewoluowały siekiera i piła a maczety głównie eksportujemy ]
(...)
(...)
[np. maczeta bardzo niemiło sprężynuje jeśli uderzamy pod kątem w twarde/suche drewno]
NOOO.... FAJNY BYŁ TEN ARTYKUŁ W SURVIWALU
jaki artukuł?
[nie jestem na bieżąco bo to chyba co 2 miesiące wychodzi - jest nowy?]
Napisano Ponad rok temu
No, to złożyłem zamówienie na 5 cali... :-)
A jeśli można wiedzieć to na co, bo sam podobnego szukam ?
Napisano Ponad rok temu
A ja dalej nic nie wiem... 7, 5, czy 4 cale...??? :?
Pan Len Cacutt w ksiazce "Survival- sztuka przetrwania" podpowiada:
"Stara zasada glosi, ze nie nalezy wybierac noza dluzszego niz 2,5krotna dlugosc Twojej dloni i krotszego niz 1.5krotna jej dlugosc"
Mam nadzieje ze pomoglem
Jest jeszcze wiele innych cech jaki powinien miec noz survivalowy inaczej okreslany jako przetrwania.
Osobiscie polecam wymianiony juz w tej dyskusji SRK, mialem, uzywalem polecam!
[edit] no tak, nie zauwazylem..sid juz zamowil ale moze ktos inny skorzysta..
Pozdrawiam
Martinator
Napisano Ponad rok temu
Ontario SK. Jeśli będzie OK, to będę myślał o SK2.A jeśli można wiedzieć to na co, bo sam podobnego szukam?
Mam tego świadomość.podejrzewam sid ze dopiero jak pójdziesz z jakims noże m w las, połzisz, poużywasz to bedziesz wiedzial co Ci jest potrzebne a co nie.
Dopiero jak popracujesz to wybierzesz sobie narzędzie
niestety ale metoda prób i błędów jest zdecydowanie najlepsza.
(Przy wyborze 4 vs. 5-6 cali) problem tkwi w tym, że wypróbowałem oba warianty i oba mają podobną ilośc wad i zalet. Dlatego metoda prób i błędów nie jest już tak skuteczna. Cóż... w lato doświadczeń ciąg dalszy...
Tym czasem, czekam na nożyk... a poczekam dłuuuugo
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
spuud
pozdrawia
Napisano Ponad rok temu
Pozdr. Surval
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych