Nóż "survivalowy"...
Napisano Ponad rok temu
spuud
pozdrawia
Napisano Ponad rok temu
moje zdanie... znane jak sądzę części z was:
Ech, jak ja choruję na ten nóż. Trzymałem go w ręku - no po prostu bajka, nie chce ktoś go sprzedać albo zamienić się na Ampha?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Wiem, że są inne, lepsze (... i droższe) noże...Sid - powiem tak. Pomijając inne noże które leżą sobie w szufladzie i swoje już, odsłużyły obecnie do użytku w terenie mam trzy noże BK 7 , SRK...
... Jeśli będę miał pieniądze, to jest wielce prawdopodobne, że w przyszłości kupię sobie naprawdę dobry nóż (jak na nożowego fetyszystę przystało :wink: ). Jednak muszę wiedzieć, czego w rzeczywistości potrzebuję - w przeciwnym razie, taki zakup byłby pozbawiony sensu.
Napisano Ponad rok temu
Jak ma się SRK do Fallkniven S1. Pasuje mi wlaśnie taki wygląd i nie mogę się ostatecznie zdecydowac.
Temat był już wałkowany kilkakrotnie, ale sprawdź przez googla (budo+Fallkniven+etc.), bo tutejsza przeglądarka działa ch.jowo.
A tak w telegraficznym skrócie:
- S1 ma krótszą głownię od SRK (13.2cm vs 15.2cm), choć sama krawędź tnąca niemal identyczna (bo SRK ma spore ricasso)
- S1 jest lżejszy, ale przez to i w połączeniu z krótszą głownią słabiej nadaje się do rąbania.
- S1 jest z nierdzewnego laminatu (rdzeń z VG10) SRK z rdzewnej wysokowęglowej CarbonV. Wytrzymałość i trzymanie ostrości na podobnym poziomie.
- S1 ma szlif convex, co świetnie wpływa na stosunek wytrzymałości krawędzi do własności tnących, ale wymaga wprawy w ostrzeniu z wolnej ręki na płaskim kamieniu.
- SRK ma fajnie zaprojektowaną pochwę, ale ponieważ nie jest to kydeks, tylko jakieś syfiaste tworzywo zytelo-podobne, tępi ostrze podczas wkładania&wyjmowania. (m.in.dlatego zamówiłem dla mojego starego kochanego SRK kydeks
- S1 jest droższy...zwłaszcza w wersji z pochwą z kydeksu.
Moim zdaniem bardziej porównywalny z SRK jest Fall.A1 (głownia 16cm, grubość 6mm), dla mnie kwintesencja noża surwiwalowego...niestety stosunkowo drogi, w wersji z kydeksem prawie 2XSRK.
pzdr
Heimdall
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Co myślicie o nożach Airkat?
- Ponad rok temu
-
Noże Kopromed