Polskie wojsko od nowa nauczy się walki wręcz [Onet]
Napisano Ponad rok temu
zyjcie w swojej utopijnej wizji skutecznosci KM ...
jeszcze jedno: nawet jezeli z broni nei mozna strzelic, to przyjebanie kolba bedzie daleko skuteczniejsze od wpychania palcow do oczu.
nawet jezeli, to walniecie lokciem czy kop kolanem doprowadzony do perfekcji na MT, nadal bedzie daleko skuteczniejszy od wpychania palcow do oczu...
Napisano Ponad rok temu
EDIT:
A dodam jeszcze jedno, czy te wasze Muay Tai, BJJ, boks itp. przewidują walkę z kilkoma napastnikami jednocześnie, bo jeżęli nie, to oznacza że macie kiepskie pojęcie o realnej walce
Zrób mi przysługę i powalcz z kilkoma kiedyś.
Napisano Ponad rok temu
A dodam jeszcze jedno, czy te wasze Muay Tai, BJJ, boks itp. przewidują walkę z kilkoma napastnikami jednocześnie, bo jeżęli nie, to oznacza że macie kiepskie pojęcie o realnej walce.
Każdy baran wie, że jak już dojdzie do walki kontaktowej to należy pilnować CAŁEGO otoczenia, nie tylko zasady ringu w stylu "napastnik i ja" i NIC więcej.
Eyal to skomentował krótko: "należy dać łatwą odpowiedź na skomplikowane sytuacje, ponieważ rzeczywistść jest zbyt skomplikowana, nawet dla mnie".
Napisano Ponad rok temu
K1 no rzeczywiscie, sami tajowie, wszyscy po 190 cm i po 100 kg
W K1 : F.Filho (muay thai tak ?), G.Feitosa tez muay thai ?, Andy Hug? też muay thai ?
Zresztą nie odzywam sie bo szkoda czasu. Wolę czytać Twoje posty o metodach treningowych, mają zdecydowanie więcej sensu.
W takich dyskusjach piszesz głupoty. Denerwujesz sie jak Boruta gdy ktoś pisał coś na jego ukochane bjj.
Napisano Ponad rok temu
Ale się zgadzam, boks itp. to TYLKO swoista rekreacja, prawdziwe szkolenie to COMBAT (KM, C56, itp.).
Jest dokładnie odwrotnie.
Aha, Martius pisał o polskim wojsku i tu ma rację. W polskim uczy się czegoś combatopodobnego lub kravki a nie bjj. Przy czym te nauczanie to ściema na potęgę.
Ja pisałem o szanujących się armiach (na przykładzie usa).
Napisano Ponad rok temu
Combat co ty mi pokazujesz?
Ile masz lat?
K1 no rzeczywiscie, sami tajowie, wszyscy po 190 cm i po 100 kg
BOKS TAJSKI. Taka sztuka walki. Gros zawodników tam go trenuje, na potrzeby K-1.
W K1 : F.Filho (muay thai tak ?), G.Feitosa tez muay thai ?, Andy Hug? też muay thai ?
Coś tajopodobnego. Nawet karate profilowane przypomina Muay thai. Zresztą zawodników tam jest odsetek z innych styli.
W takich dyskusjach piszesz głupoty. Denerwujesz sie jak Boruta gdy ktoś pisał coś na jego ukochane bjj.
Udowodnilem wielokrotnie, że sorry - pierdolisz okrutne bzdury - a Ty swoje. Dobry jesteś
Ja nie mam nic do BJJ, taja czy combatów. Lubię FAKTY. EOT.
Napisano Ponad rok temu
Mradu nie napisałem tu ani słowa o KM. Napisałem o systemach typu combat. Czytaj ze zrozumieniem.
Napisano Ponad rok temu
EOT
kretyn..eee kreiten - za KM wstaw dowolny inny system combat. sens bedzie ten sam.
Napisano Ponad rok temu
Gdzie tu realizm, a że walczą w skarpetkach to chyba troszkę nie dobrze świadczy o USMC.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Aleś mu dogadał.Mradu ty masz naprawde 15 lat? Po twoich wypowiedziach to możliwe.
To na pewno element dominacji psychologicznej której uczą mistrzowie krav magi.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Aleś mu dogadał.Mradu ty masz naprawde 15 lat? Po twoich wypowiedziach to możliwe.
To na pewno element dominacji psychologicznej której uczą mistrzowie krav magi.
Następny wyjeżdża z Krav Maga. Czytanie ze zrozumieniem sie kłania.
Napisano Ponad rok temu
Zniszczyłeś go.Teraz już wiem Mradu. Napewno masz 15 lat.
1:0 dla kreitena.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Sory Combat
Napisano Ponad rok temu
Ja pisałem o szanujących się armiach (na przykładzie usa).
Widze ze jestes naprawde patriota
Ja do szanujacych sie armii zaliczam takze armie polska ktora w niczym nie ustepuje wyszkoleniem armii amerykanskiej nie majac takiego sprzetu.
A jak sprawnie sa wyszkoleni amerykanie to widac na manewrach miedzynarodowych ktorzy bez wsparcia technicznego maja klopot z obsluga zwyklego kompasu bo i wyznaczenia azymutu bo im siadl GPS
A tak ogolnie do wszystkich ilu Was bylo w wojsku ze na jego temat sie wypowiadacie ? - wiekszosc by miala dosc bo 40 km marszobiegu w pelnym obciazeniu albo 1 km czolgania sie w OP1 z maska gazowa na twarzy
Moja wypowiedz dotyczyla armii ogolnie a nie tylko w naszym kraju - nigdzie nie ma programu szkolenia opartego tylko na BJJ, boksie, zapasach itp - sa to zajecia tylko uzupelniajace.
Tak samo jak nawet w Izraelu szkolenia oparte sa na roznych systemach a nie tylko Krav madze.
To ze sa programy i ksiazki dostosowane niby do armii to tez nie znaczy ze to jest jedyny zatwierdzony program.
My tez mamy w naszym kraju rozne programy i co z tego jak sa nie wprowadzone w zycie - sa w wojsku z nich szkolenia ale nie sa podstawa wyszkolenia.
Co do zwolennikow combatu i walki z kilkoma - jest to bzdura marketingowa i stosuje sie tylko do nauczenia sie reakcji. Walka wrecz w wojsku potrzebna jest tylko jednostkom zwiadowczym i to do sprowadzenia jezyka albo cichego zdjecia straznika w momencie kiedy zawiodla sprzet ktory mamy na wyposazeniu.
Nikt sie nie wdaje w walke nawet z pojedyncza osoba do walki sluzy sprzet ktory mamy przy sobie a nie gole rece
To ze biega grupka kombatowcow w mundurkach i oklada sie z groznymi minami nie ma wiekszego znaczenia wiecej im to do pelnienia sluzby w zwiadzie nie da niz cwiczenie sportu w stylu judo.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Podstawowe pytanie jaki sens ma walka wrecz w dzisiejszym wojsku polskim?
no przecież nie użytkowy, bo dziś żołnierz siedzi za kilogramami pancernych blach i strzela do gdzieś daleko ukrytego celu, najbliżej jest zwykły piechociniec - zając biegający z kałaszem po polu choć i on w gruncie rzeczy pruje tylko ze swojego automatu na odległość
walka wręcz ma jednak bardzo podstwowy cel: wyrobić cechy psychofizyczne w żołnierzu: odwagę, gotowość do działania, pewność siebie i jest to bardzo poważny argument przemawiający za utrzymaniem szkolenia walki wręcz w wojsku.
tyle teorii a prawda to burdel jaki tam panuje i tak najlepsze nawet chęci rozbieje.
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
15 lat i Krav Maga
- Ponad rok temu
-
Krav Maga !!! czy zna ktos jakies osrodki szkolenia na slasQ
- Ponad rok temu
-
GROM po przejściach
- Ponad rok temu
-
Prywatny ANTYTERROR
- Ponad rok temu
-
grom go home
- Ponad rok temu
-
spodnie
- Ponad rok temu
-
AMOK knife fighting
- Ponad rok temu
-
Umm Kasr...
- Ponad rok temu
-
:?: jakieś sekcje combatu (56/krav/inne...)
- Ponad rok temu
-
KM w podstawówce ? :|
- Ponad rok temu