capoeira w valetudo
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Sawosz:
"Bo wszyscy pi****ą że capoeira to taniec a nie sztuka walki, że w capoeirze to się tylko robi gwiazdę i staje na głowie i że żadne techniki z capoeiry nie nadają się do "realnej" walki... Właśnie dlatego... "
Napisano Ponad rok temu
ja nie stwierdzilem, ze capo to taniec czy jakies wygibasy, tylko interesowalo mnie to czy wygral on walke MMA stosujac techniki z capoeiry, co byloby dla mnie bardzo dziwne.
Chodzi Ci o jakieś konkretne techniki? Co rozumiesz przez "techniki z capoeiry"?
Poza tym zauważam ciekawą prawidłowość: w którymś temacie wołali " niech capoeirista wejdzie do klatki i pokaże co umie". Jeden wziął udział w turnieju MMA wygrał i teraz wszyscy mają problem czy on aby wygrał stosując: "techniki z capoeiry":wink:
Szacuneczek
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
ale nadpobudliwe reakcje niektorych swiadcza, ze chyba oni smi nie wierza zbytnio w to co robia
Stary przeczytaj co sam piszesz i zastanów się kto jest nadpobudliwy
Kocyk napisał
wygral walke mma stosujac techniki z capo??!!!
A pózniej poczytaj dalej co piszę:
Tylko ze mi się w mieści w głowie że capoeira nie jest najbardziej praktyczną sztuką walki na świecie, i nadal chętnie ja ćwiczę z wielu innychwzględów.
Nie wiem ja nie wchodzę na forum bjj czy vale tudo i nie wypisuje bzdur w stylu" może to i skuteczne ale jak będziesz walczył z dwoma to jak zejdziesz do parteru to Cię drugi skopie" albo"ee nie fajne to BJJ bo jakieś takie mało estetyczne się obmacujecie tylko chłopaki".
Uirapuru- dzięki wreszcie jakiś sensowny post... Niestety nie wiem nic na temat tego jaka jest metodyka w tej chwili treningów w Brazylii achyba w sumie powinniśmy się wzorować na tamtejszej capoeirze...
Pozdrawiam!
Napisano Ponad rok temu
tyle, ile szkół tyle sposobów nauczania.Niestety nie wiem nic na temat tego jaka jest metodyka w tej chwili treningów w Brazylii achyba w sumie powinniśmy się wzorować na tamtejszej capoeirze...
powtórzę po raz kolejny zdanie, które wg mnie bardzo dobrze oddaje poprzednie zdanie (wypowiedziane przez brazylijczyka, mestre, z trzydziestoletnim doświadczeniem z capo)
sa w brazylii szkoly, ktore robia fullcontactcapojitsu, a sa takie, w ktorych nie ma w ogole ciosow kontaktowych.capoeira nauczana w dwóch szkołach, może się różnić od siebie bardziej, niż judo od zapasów
Napisano Ponad rok temu
bahiańska capoeira regional w wykonaniu uznanych mestres jest bardzo szybka i twarda, nie sadze, by ten zawodnik potrzebowal mieszac styl z czymkolwiek poza parterem, o ktorym akurat w tej krotkiej relacji nie bylo wzmianki. szkoda, ze nie ma filmiku z tej walki
mam inne zdanie na ten temat, ale to kiedy indziej......
Napisano Ponad rok temu
shut the fuck up and train...
(nie wiem o co chodzi z tym pociągiem, ale fajne zdanie)
Napisano Ponad rok temu
shut the fuck up and train...
Dobra dobra kumam aluzję... :wink:
Tyle że mam pytanie...
To że do treningów włączacie packi i tarcze i ogólnie troche bardziej "agresywną" metodykę wynika z waszego widzimisie czy podejścia waszych Mestres i oni to akceptują jako filozofię treningu waszej grupy?? Albomoże u was w grupie nic takiego nie ma bo Mestre zabronił albo nie czujecie potrzeby?? Jak wam się będzie chciało coś napisać to napiszcie... :wink: :wink:
Napisano Ponad rok temu
dziś wygrał owy mestre jutro wygra zawodnik mt ...
trzeba się cieszyć wynikiem a nie bez sensu wyzywać i sypać aluzjami ...
Napisano Ponad rok temu
To że do treningów włączacie packi i tarcze i ogólnie troche bardziej "agresywną" metodykę wynika z waszego widzimisie czy podejścia waszych Mestres i oni to akceptują jako filozofię treningu waszej grupy?? Albomoże u was w grupie nic takiego nie ma bo Mestre zabronił albo nie czujecie potrzeby?? Jak wam się będzie chciało coś napisać to napiszcie... :wink: :wink:
U nas ćwiczenia na tarczach, packach i workach są normalnym elementem treningu. Stosowane są co prawda tylko czasami ale występują.
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam!
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
To jest kompletne nieporozumienie a nie dobre rozwiązanie, chcesz boksu idziesz na boks, chcesz mt idziesz na mt, chcesz capoeirę idziesz na capoeirę. Albo mówimy mix albo capoeira, gdzie ty widzisz sens nazywania tego capoeirą? idąc twoją ścieżką na boksie będziemy trenować zapasy a na zapasach boks. Zrozumiem że trener chciał pokazać i inne sporty walki ale nazwanie tego capo to jakaś farsa. Czy idąc do sklepu spożywczego spodziewasz się kupić telewizor? jest tesco lub real i to na pewno nie jest capo. Zaczynamy dochodzić do absurdalnych "tworów" zamiast po prostu nazwać to all in one . Ciekawe kiedy na kyudo parter zobaczymy....Nieraz widzialem jak na treningach capo, kolesie wkladali rekawice i sie naparzali ala boks, mt itd. Trener musial miec doswiadczenie z innymi sw i systemami. Wedlug mnei to jest dobre rozwiazanie.
Napisano Ponad rok temu
czy Wy kiedys spicie?
)
co do technik "recznych"..
podejrzewam, ze capoeira ma ich nie mniejszy zakres niz inne SW "kopane"..
ale z racji tego, ze nie bardzo ma kto je pokazac/przekazac jest o nich cicho..
tudziez stosuja je Ci, ktorzy cos tam sobie wymysla, gdzies zobaczyli, gdzies uslyszeli, ze i tak tez mozna..
capoeira to nie tylko same nogi.. [o czym chyba wszyscy wiedza..]
co do tarcz..
to chyba jest tak, ze jak kto ma, to przyniesie.. a jak nie ma..
to nie ma treningu na tarczach..
sa na szczescie inne srodki zastepcze, ktore mozna wykorzystac w podobnym celu..
a poza tym..
Fiodor ma racje..
boks tak przystaje do capo, jak piesc do nosa..
capo tak przystaje do boksu, jak nos do piesci..
ale jesli ktos chce jesc kisiel z budyniem..
to dlaczego nie?
smacznego..
Napisano Ponad rok temu
To jest kompletne nieporozumienie a nie dobre rozwiązanie, chcesz boksu idziesz na boks, chcesz mt idziesz na mt, chcesz capoeirę idziesz na capoeirę. Albo mówimy mix albo capoeira, gdzie ty widzisz sens nazywania tego capoeirą? idąc twoją ścieżką na boksie będziemy trenować zapasy a na zapasach boks. Zrozumiem że trener chciał pokazać i inne sporty walki ale nazwanie tego capo to jakaś farsa. Czy idąc do sklepu spożywczego spodziewasz się kupić telewizor? jest tesco lub real i to na pewno nie jest capo. Zaczynamy dochodzić do absurdalnych "tworów" zamiast po prostu nazwać to all in one . Ciekawe kiedy na kyudo parter zobaczymy....
No wiesz z tym to moglo byc roznie. Moze trener na poczatku zapytal grupe czy chca same capo, czy dodatkowo tez jakis boks/mt itd. Chlopaki mieli trening np co czwratek na jakis tam zasadach. Wiec uczyli sie walki, jak i samego capo.I to jest dobrym rozwiazanie. Wcale nie musialbyc to mix. No ale nie wiem jak to juz bylo, bo calkiem dawno i rowniez mozliwe ze jakis mix....pod nazwa capo.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Bo by na forum o Mt nie zakladal nikt bzdurnego tematu MT w vale tudo. To jakby zalozyc na forum bjj temat " BJJ W Vale Tudo ". Badzmy powazni.Ale to jest wlasnie najlepsze i najbardziej ciekawe. Jakby wygral zawodnik Muay Thai to nikt by nie zwrocil na to uwagi.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Emocje a Roda...
- Ponad rok temu
-
Capoeira do Mestre Sinhozinho - przypomnienie tematu
- Ponad rok temu
-
Vademecum - Często poruszane tematy
- Ponad rok temu