Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wenger czy Victorinox?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
45 odpowiedzi w tym temacie

budo_wbr
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 142 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Wenger czy Victorinox?
Ponieważ w temacie noży jestem tylko trochę lepiej poinformowany niż zupełny laik, więc chciałbym prosić o radę...

Chcę kupić najprostszy scyzoryk - mój wybór padł na szwajcarski nóż oficerski. Ponieważ jestem przywiązany do tradycji, więc chciałem kupić Victorinox. Ale zauważyłem, że Wenger jest sporo droższy. To może jest też o wiele lepszy?

Jeśli oba mają porównywalną jakość, to zdecyduję się na Victorinox - bo to jest w moim przekonaniu "prawdziwy" szwajcarski nóż oficerski. Ale jeśli Wenger jest zauważalnie lepszy, to zdecyduję się raczej na niego.

To jak to z nimi jest? Który kupić?
  • 0

budo_wysz
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1649 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: Wenger czy Victorinox?
Jakość porównywalna. Róznice tkwią w szczegółach: Wengerowcy chwalą sobie pilniczek w Commanderze, Wiktorowcy wolą drugie ostrze w Spartanie. Podobne róznice sa w bardziej zaawansowanych konstrukcjach. W wersjach camo Wiktor uzywa woodlanda, Wenger wybrał RealTree i Advantage. I tak dalej i tak dalej.

Najlepiej po prostu pójdź do sklepu i wybierz ten, który ci bardziej podpasuje w łapie i zachwyci designem, bo o obiektywne opinie na ten temat raczej ciężko:

Wiktor rządzi! :wink:

[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
  • 0

budo_sid
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1086 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Wenger jest lepszy!!!

- po pierwsze, trudniej się gubi. :wink: Victorinoxa zgubiłem po pół roku, Wengera wciąż mam...
- ma pilniczek
- ma ładniejsze logo

... wybór jest prosty! WENGER!
  • 0

budo_lothian
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1047 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

To pytanie typu: "Czym się różni wóbelek?" :) I odpowiedź: "Wróbelek ma jedną nóżkę bardziej" :)
  • 0

budo_smoke
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1960 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:Boks

Napisano Ponad rok temu

ten jest kokret :) :) :) ...
Dołączona grafika
  • 0

budo_jumbo
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2040 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Smoke temu nożykowi brakuje aparatu tlenowego... do duszy jest...

:)

A co do pytania założyciela tematu, to różnice są ... minimalne... zarówno jedna jak i druga firma ma tak szeroką ofertę, iż praktycznie każdego Victorka można zastąpić Wengerem i odwrotnie.
  • 0

budo_wysz
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1649 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

wygrzebałem z archiwum:

http://budo.net.pl/v...der=asc&start=0
  • 0

budo_smoke
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1960 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:Boks

Napisano Ponad rok temu

kupuj tego ...
Dołączona grafika
taki malutki jest, w sam raz na edc :) ...
Dołączona grafika
a ma aż 72 funkcje ! ...

:wink:

sorry za zaśmiecanie :| ...
ale swoją drogą czy ktoś tego w ogóle uzywa ? :| ...
  • 0

budo_wbr
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 142 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Ja na wstępie zaznaczyłem, że chcę kupić szwajcarski nóż oficerski:

Dołączona grafika

Inne mnie na chwilę obecną nie interesują, a ponieważ obie wymienione w tytule tematu firmy produkują niemal identyczne noże (i co ciekawsze w diametralnie różnych cenach 8O ), więc proszę o radę.

Czy znacie jakiś powód dlaczego ten a nie tamten?
  • 0

budo_wola rafała
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 78 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

bo victorinoxy są poprostu łądniejsze. mam już 3 rok ten sam model i nadal mi się podoba!
  • 0

budo_kangoo owner
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1269 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

A dlaczego jedni wolą córkę a drudzy teściową ?
Czemu słońce zachodzi ?

Bierz viktora jak tańszy a powód wymyślimy potem ! :wink:
  • 0

budo_wbr
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 142 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

OK. Zdecydowałem.

Na podstawie zdjęć ze stron firm Victorinox i Wenger doszedłem do CHYBA JEDYNEJ różnicy pomiędzy tymi nożami oficerskimi. Przemawia ona na korzyść Wengera. Aż się śmiać chce, że taka duperela ma tu decydować... :-) Ale poza tym one są praktycznie identyczne.

Wenger ma jeden nit z dziurą na wylot, więc można go powiesić (na szyi, pasku, nadgarstku...) i w razie co trudniej zgubić.

Dzięki za pomoc przy tym arcytrudnym zagadnieniu ;)
  • 0

budo_drengir
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 215 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

WBR
Model na zdjęciu przedstawia SAK Victorinox Soldier. Wenger ma identyczny model- poza znakiem firmowym nie różnią się niczym. Obie firmy mają umowę na zaopatrywanie szwajcarskiej armii w te noże i ujednoliciły ten wzór. Natomiast inne modele Victorinoxa i Wengera różnią się dość istotnie. Otwieracz do puszek Wengera jest stokroć bardziej funkcjonalny niż Victorinoxa, podobnie takie małe detale jak sprężyna do nożyczek Wengera i ząbki w nich- są lepiej zaprojektowane, trwalsze i lepiej wykonane niż Victora. Za to się płaci. Wenger ma więcej chronionych patentów co podwyższa cenę noża. Osobiście mam Wengery i Victorinoxy- lubię i jedne i drugie, ale jeśli chodzi o mój wybór to postawię plusa na Wengera. Według mnie w takich nożach to nr.1. I to zarówno jeśli chodzi o jakość wykonania jak i funkcjonalność. Myślę że gdyby komuś przyszło użyć w praktyce, dajmy na to otwieracza do puszek czy śrubokrętu lub nożyc to szybciej dostrzegłby istotne różnice. Nie zamierzam tu powiedziec że Victorinox jest zły(model Soldier jest ze mną zawsze i wszędzie- to klasyka :D ), tylko że Wenger jest moim zdaniem bardziej użytkowy i zwyczajnie trwalszy. Tyle nudzenia :wink:
  • 0

budo_lepermessiah
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 554 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Mam Victorinoxa (model Soldier) i uważam jest świetny aczkolwiek ten sam model Wengera jest lepszy... Może się czepiam ale jednak Wenger jest nieco lepiej wykonany i ma właśnie to nieszczęsne kółko którego mi brakuje... W niektórych sklepach widziałem odchudzonego Soldiera (ostrze+otwieracz) który jest świetny jako dodatek to dużego folderka (jest niedrogi i bardzo lekki).
  • 0

budo_wbr
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 142 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Hmm... No cóż... Tutaj wyszła moja nieznajomość tematu, bo nie wiedziałem, że większość szwajcarskich scyzoryków nazywana jest "nożami oficerskimi" (doszedłem do tego dopiero po odwiedzeniu strony internetowej Victorinoxa).

Chodziło mi od samego początku właśnie o model Soldier. Myślałem nad tym, który Soldier kupić, czy rzeczywiście są identyczne. Trochę mnie nęci tradycja... Bo to w końcu Victorinox wyprodukował taki nóż jako pierwszy. Ale Wenger jest droższy, więc zastanawiałem się, czy z jakiś względów nie jest lepszy.

Bardzo ciekawe, co napisałeś, drengir... Mówisz, że obecnie są one identyczne... To czy ma jakieś znaczenie, który kupię?

Bo póki co jestem zdecydowany na Wengera z powodu, który opisałem powyżej...

Victorinox:
Dołączona grafika

Wenger:
Dołączona grafika

Ze zdjęć wynika, że Victorinoxa nie można powiesić.
  • 0

budo_wbr
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 142 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Mam Victorinoxa (model Soldier) i uważam jest świetny aczkolwiek ten sam model Wengera jest lepszy... Może się czepiam ale jednak Wenger jest nieco lepiej wykonany i ma właśnie to nieszczęsne kółko którego mi brakuje... W niektórych sklepach widziałem odchudzonego Soldiera (ostrze+otwieracz) który jest świetny jako dodatek to dużego folderka (jest niedrogi i bardzo lekki).

Za tego posta masz wirtualne :drinking: ;)
  • 0

budo_drengir
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 215 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

WBR
Model Soldier- akurat w tym wypadku wybrałbym z dwu noży(Wenger i Victor) Victora. Nie dlatego że to co mam jest najlepsze, ale dlatego że to kółeczko niewiele daje w tym przypadku. Dodatkowo Wengery w tym rozmiarze są często nieco mniejsze od Victorów i mają cieńsze ostrza- nie widziałem tego Wengera żywcem, ale byłbym pierwszy po niego gdyby miał ów przytaczany wcześniej otwieracz puszek(firmowy), a nie zerżnięty z Victora. Dorzucili mały i gówniany śrubokrecik na rzecz doskonałego otwieracza. Ale tak czy inaczej to bardzo dobry scyzoryk. A jak kiedyś zmienią jeszcze ten otwieracz do puch i dołożą korkociąg... :) Żyć nie umierać! Aaa, pamiętam, że na jednej imprezie wyprostowałem korkociąg Victorinoxa(zgodnie z przeznaczeniem), natomiast w Wengerze nigdy nie miało to miejsca(nie pamietam :drinking: ) Ech, młodość- radość...
  • 0

budo_lepermessiah
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 554 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Jak widać zdania są podzielone :) WBR masz jednak ułatwione zadanie bo podobnie jak ja jesteś z 3miasta więc pozostaje Ci tylko ruszyć tyłek do militaty. Oczywiście są jeszcze inne sklepy ale Wengery w przeciwieństwie do Victorinoxów są mniej popularne i ciężko będzie je porównać. Jeśli natomiast chodzi o "odchudzonego soldiera" to były kiedyś w Horyzoncie na Wybickiego (boczna od Świętojańskiej) i o ile pamiętam kosztowały coś około 40 zł.

Wybór należy do Ciebie jednak któregokolwiek byś nie wybrał powinieneś być zadowolony.

PS. Bierz Wengera :)
  • 0

budo_kubek
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 895 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Nie dawaj wiary fałszywym mesjaszom, bierz Vicka :)
  • 0

budo_wbr
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 142 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Zaskoczę Cię lepermessiah - w "Military" Solider jest tylko Wengera :) Podobnie w "Paragraf 22". Nie byłem jeszcze w "Desancie". Victorinoxa widziałem za to u... grawera na Świętojańskiej (tego co ma na wystawie pas cnoty).
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024