Czy tylko jeden wariant?
Napisano Ponad rok temu
U nas w sekcji praktycznie każda technika jest nauczana w iluś tam wersjach, jak sobie policzyłem to takie ikyo omote było robione w sześciu różnych wersjach. Osobiście uważam to za zaletę, ogólna idea techniki jest zawsze ta sam, ale znając różne warianty nie robisz techniki na pałę, tylko możesz ją w jakimś stopniu dostosowywać do gabarytów uke i tego jak on atakuję. Każdy ma też szansę wybrać sobie ulubioną wersję w której czuję się nabardziej konfortowo.
A teraz pytanie: Czy u was w sekcji wszyscy mali i duzi, gróbi i chudzi trzaskają jedną wersję, czy też ludzie robią techniki różnie w zależności od swojich warunków fizycznych, temperamentu, upodobań itp...?
Napisano Ponad rok temu
A teraz pytanie: Czy u was w sekcji wszyscy mali i duzi, gróbi i chudzi trzaskają jedną wersję, czy też ludzie robią techniki różnie w zależności od swojich warunków fizycznych, temperamentu, upodobań itp...?
Pewnie 8) a jak robimy na sobie nawzajem to też nie ważne czy ćwiczy się z 100 kilowym chłopem czy z wiotkim dziewczęciem... wszyscy muszą robić to samo a jak nie wychodzi to pewnie wina uke... :roll:
:wink:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
kto napisal taka bzdure?Ostatnio w kilku tenatach pojawiło się stwierdzenie że każda technika powinna być nauczana tylko w jednym wariancie, a robienie paru różnych wersji jednej techniki prowadzi do tego że niczego nie nauczysz się porządnie.
Napisano Ponad rok temu
nie wiem co mówi Modowi Szczepanowi, że z jednego posta ma tylko wyciąć treść i wstawić RED TEXT a innego posta całkiem wyciąć...
Moje pytanie było wbrew pozorom natury logicznej - gdyz w liście Shawnee pojawiła się adnotacja w stylu którego używa sam Szczepan, zatem wyglądała na szczepanową będąc shawneeową - przynajmniej według nazwy użytkownika nad avatarem...
Jako, że ten list Szczepan też wytnie, to chyba nie jest wielkim problemem to, że go zamieściłem... i tak mam przegrabione z racji posiadania innego zdania niż szczepanowe w kilku kwestiach... :wink:
offtopic off
W.
Napisano Ponad rok temu
No właśnie między innymi ty:
[/quote]niski poziom wyszkolenia (vide 30 wersji ikkyo)[quote]
I bardzo chętnie poznał bym rozwinięcię tej myśli.
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Czy zmieni się coś w PFA ?
- Ponad rok temu
-
Le corps conscient
- Ponad rok temu
-
Zasady aikido realizowane w technikach ...
- Ponad rok temu
-
Wymuszanie ataku
- Ponad rok temu
-
Aikido dla "ON"?
- Ponad rok temu
-
Wesołych Świąt
- Ponad rok temu
-
Gdzie ćwiczy Elita Polskiego AIKIDO ? :)
- Ponad rok temu
-
Anty-aiki trening
- Ponad rok temu
-
Jak trenowac ?
- Ponad rok temu
-
Aikido w Londynie
- Ponad rok temu