Surefire U-2 Ultra
Napisano Ponad rok temu
Ale do rzeczy.
U-2 to typowe Surefire - cyfrowo obrabiane, anodyzowane aluminium o dyskretnej militarno-industrialnej urodzie. I jak każde Surefire zbudowane równie delikatnie jak radziecki schron atomowy.
Odbłyśnik U-2 jest wielki, głęboki i zamknięty pyrexową soczewką. Naprawdę robi wrażenie precyzją wykonania.
Trzeba przyznac, że ta latarka świeci jeszcze lepiej, niż wygląda. Barwa światła Luxeona jest przyjemnie naturalna, bez typowego dla wiekszości diod niebieskawego lub zielonkawego poblasku.
Snop jest bardzo równomierny, w dodatku nie jest tak wąski, jak w przypadku wielu innych diodówek. Słabsze skupienie może nie predystynuje U-2 do zastosowań taktycznych, za to dla użytkowego źródła światła jest to na pewno duża zaleta. Sześciostopniowa regulacja siły światła - ad 2 do 100 lumenów daje światło odpowiednie na każdą okazję. No, może z wyjątkiem sytuacji typu "dowodzenie baterią artylerii przeciwlotniczej w środku nocy z zawiązanymi oczyma":)
Trochę się rozczarowałem, że w odróżnieniu od mojej dotychczas ulubionej A-2, korpus U-2 zawiera spore połacie plastiku - a konkretnie potężny (i bardzo ergonomiczny) pierścień do regulacji natężenia strumienia światła. Na szczęście okazało się, że jest to owszem plastik, ale też dosyc pancerny.
Zdaje się też, że U-2 wyposażono w zupełnie nowy (przynajmniej ja jeszcze się z takim nie spotkałem) klips - jak widac zaprojektowany przez dział marketingu. Klips sprawdza się całkiem OK, chociaż mógłby byc dłuższy i trochę bardziej sprężysty.
Jak większośc latarek SF, również U-2 wyposażona jest w wyłącznik typu click-on w miejsce poprzednio stosowanej wersji twist-off
U-2 to niezupełnie latarka kieszonkowa. W porównaniu do A-2 i X-5 wyraźnie widac różnicę w wymiarach. Różnica w wadze też jest naturalnie zauważalna.
Najwieksze różnice widac w średnicy i konstrukcji głowic.
Jak znajdę kiedyś wolną chwilę, postaram się zrobic parę ujęc porównawczych tych latarek w akcji - czyli jak co świeci...
Pozdrawiam,
See...
Napisano Ponad rok temu
Ciekawe po co ten plastik tam wlepili?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ciekawe po co ten plastik tam wlepili?
Może dla polepszenia chwytu i zmniejszenia wagi?
Latarka super, jak to surefire 8)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
ql latara poklon Chlopaki przez was w dlugi wpadne
A to jeszcze nie wpadles? ja juz ze 3 razy
A te latarki wciagaja faktycznie, obecnie mi taki defender, jakiego prezentowal pieswidmo zdaje sie, przypadl potwornie do gustu....
Napisano Ponad rok temu
pozdrawiam
wysz
Napisano Ponad rok temu
Seemann, porownywales zasieg efektywny (wg Ciebie oczywiscie bo to sprawa subiektywna) swiatla z Aviatora z wlaczonym ksenonem i U-2 ??
Sorry, trochę czasu minęło a obiecałem to sprawdzic
Dane techniczne mówią: U-2=max 100 lumenów; A-2=max 65 lumenów
W rzeczywistości, strumień swiatła w A-2 jest bardziej skupiony i w rezultacie latarka o słabszym nominalnie strumieniu ma jednak dalszy zasięg.
Pozdrawiam,
See..
PS I proszę naszych drogich moderatorów o przeniesienie tematu do forum taktycznych garów (czy jakoś tak )
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Sorry, trochę czasu minęło a obiecałem to sprawdzic
Dane techniczne mówią: U-2=max 100 lumenów; A-2=max 65 lumenów
W rzeczywistości, strumień swiatła w A-2 jest bardziej skupiony i w rezultacie latarka o słabszym nominalnie strumieniu ma jednak dalszy zasięg.
Dzieki Seeman za te informacje.
Troche jestem tym zdziwiony, bo mialem chrapke na to swiatelko, z nadzieja ze bedzie to naprawde niezle swiecic (mowie o zasiegu).
Coz, widac U-2 nie jest takim tacticalem jak o nim mowi firma
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
makato
Na każdej stronie zajmującej się opisywaniem latarek w testach widać że takzwany "throw" czyli zasięg latarek LED jest wielokrotnie mniejszy niż normalnych. Mam L4 i choć ta latarka jest 10x bardziej przydatna od C2 w codziennym użytkowaniu, to nie ma co porównywać zasięgu. IMHO wiąże się to ze sposobem powstawania strumienia świetlnego a nie z kształtem odbłyśnika, światło z LEDa jest raczej "miękkie" i nie niesie w sobie tyle energii co klasyczny żarnik. Porównując skuteczne zasięgi L4 i C2 pierwszej dałbym 20m a drugiej 60, obie przy 65 lumenach.
Pozdrawiam
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Inova Micro vs. Photon Micro?
- Ponad rok temu
-
Krzesiwo (Magnesium Firestarter)
- Ponad rok temu
-
Latarka dla mojej siostrzenicy.
- Ponad rok temu
-
Mam nadzieję, że mnie nie zje...cie, ale...
- Ponad rok temu
-
Latarki, inova, surefire
- Ponad rok temu
-
No i w Warszwce wczoraj wywaliło kory!
- Ponad rok temu
-
tescik surefire L2
- Ponad rok temu
-
Latarka pod Karabin.