Jak to bylo? Blogoslawieni ci co nie widzieli a uwierzyli!Ł. (wątpiacy)

Napisano Ponad rok temu
Jak to bylo? Blogoslawieni ci co nie widzieli a uwierzyli!Ł. (wątpiacy)
Napisano Ponad rok temu
Kto wie, moze kiedys sie skusze :wink:Szczepan, kurde...zalacz jakis filmik,
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Szczepan, jakie to wszystko proste... Jakbyś jeszcze ze 40 punktów dopisał, toby przepis na Mistrza Aiki był gotowyWpadlo mi na mysl, ze moze potrzebne byloby przedstawic kilka podstawowych zasad uzywanych w jiu-waza.
0 - warunek wstepny - Zadna technika nie moze trwac wiecej jak sekunde.
1. Zawsze sie poruszac po liniach prostych w kombinacji z obrotem bioder o max 180 stopni.
2. Nigdy nie czekac na atak, tylko za pomoca zasady nr 1 samemu wybierac atakujacego i wchodzic w atakujacych uzywajac irimi.
3. Za pomoca zasady nr2 zawsze wychodzic z kregu atakujacych.
4. Za pomoca zasady nr 3 i kontroli otoczenia wypracowac rytm i narzucic go atakujacym.
5. za pomoca zmiany timingu czasami lamac rytm i narzucac nowy.
to na razie na tyle.
Te zasady to rozwiniecie rady Dziadkowej "zawsze cwicz z jednym tak jak z wieloma, a z wieloma cwicz tak jak z jednym"
Napisano Ponad rok temu
Ura zabiera wiecej czasu niz sekunde. Zamiast ura stosuje sie wlasnie sam obrot bioder.Szczepan, jakie to wszystko proste... Jakbyś jeszcze ze 40 punktów dopisał, toby przepis na Mistrza Aiki był gotowy
![]()
Normalnie "Dan w trzy tygodnie, wieczorowo oraz korespondencyjnie" :wink:
![]()
Zasada nr 2 implikuje, że ura się nie nadaje?
No jak wchodzisz w wybranego atakujacego to wlasnie wychodzisz z "pola razenia" innych i niejako gosciu staje pomiedzy toba i reszta. Zakrecanie uke czasem jest mozliwe, ale czesto nie ma na to czasu.A zasłona jednym "zakręconym" uke przed kilkoma innymi?
Ja te wlasnie stosuje i jak na razie dzialaja doskonale.A pisząc serio - takich zasad nie da się wypracować. Albo inaczej - można, ale nie jako prawo powszechnie obowiązujące... Ale to taka moja skromna opinia, piskliwym głosikiem z kącika komunikowana...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
U nas sie mówiło: "Kurs KI w dwa dni"[Normalnie "Dan w trzy tygodnie, wieczorowo oraz korespondencyjnie" :wink:
Napisano Ponad rok temu
U nas sie mówiło: "Kurs KI w dwa dni"
![]()
i cosik to mi tym pachnie
8)
Napisano Ponad rok temu
Nie mówi się "puszcza KI" tylko - emanuje... Trochę kultury i ogłady, kolego Kurm... :wink:U nas sie mówiło: "Kurs KI w dwa dni"
![]()
8)
aha - to ja już wiem co to za zapach unosi się czasami kiedy cwiczymy.
po prostu ktoś pouszcza KI!!!!
![]()
Kurm (roczarowany zapachem KI jak cholera)
Napisano Ponad rok temu
U nas znów raczej - mówiło się o "siki flow", czyli przepływach i strumieniachNie mówi się "puszcza KI" tylko - emanuje... Trochę kultury i ogłady, kolego Kurm... :wink:U nas sie mówiło: "Kurs KI w dwa dni"
![]()
8)
aha - to ja już wiem co to za zapach unosi się czasami kiedy cwiczymy.
![]()
Kurm (roczarowany zapachem KI jak cholera)![]()
Napisano Ponad rok temu
Nie mówi się "puszcza KI" tylko - emanuje... Trochę kultury i ogłady, kolego Kurm... :wink:aha - to ja już wiem co to za zapach unosi się czasami kiedy cwiczymy.U nas sie mówiło: "Kurs KI w dwa dni"
![]()
8)
![]()
Kurm (roczarowany zapachem KI jak cholera)![]()
Napisano Ponad rok temu
To zalezy jaki cel ma to cwiczenie. Jest chyba oczywiste, ze od razu tori nie bedzie wykonywal technik perfekcyjnie, czasowo i co do formy, wiec trzeba dac mu szanse na to zeby sie czegos nauczyl. Uzywa sie tutaj rowniez stopniowania trudnosci ataku. acha, nie robimy zadnych kokyunage :wink:Pytanie do Szczepana:
Czy u Was podczas randori uke starają się dopaść tori bez łażenia do okoła i czekania na swoją kolej? Tak bez pardonu i udawania?
kurm
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu