Krzesiwo (Magnesium Firestarter)
Napisano Ponad rok temu
Na razie proszę o wpisanie na listę oczekujących do KNAK, na stopień Krzesimieszka
PZDR,
Smoku
Napisano Ponad rok temu
Oczekuje na przyjecie mnie do KNAK
Pozdro,
Napisano Ponad rok temu
A Smoku to zbankrutuje niedlugo (przezemnie? nie... )
/edit/ No moze nie zbankrutuje, ale straci plynnosc finansowa
Napisano Ponad rok temu
PZDR,
Smoku
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Weź mnie nie wkurzaj, bo Spyderfly za mną chodzi.... :twisted:To mi przypomina ze musze isc na bazar motylka kupic...
:wink:
PZDR,
Smoku
Napisano Ponad rok temu
Wnioski:
wniosek nr 1.: fajne...
wniosek nr 2.: ciężko odpalić na wietrze - rozwiewa magnezję
wniosek nr 3.: ogien nie jest duży, ale magnezja tworzy naprawdę wysoką temperaturę.
wniosek nr 4.: udało mi się odpalić na kartce papieru (na dworzu), nie wyobrażam sobie odpalania tego na dworzu (jeśli jest wilgotno, jak dzisiaj) bez papieru czy suchej rozpalki. A jeśli jeszcze wieje...
wniosek nr 5.: Victorinox Spartan stępil się, ale da się go odratować jeszcze
wniosek nr 6.:odpalilem kartę małą ilością, mniej-więcej, może by przykrylo 1-groszówkę. Kartka się pięknie zapaliła, a ja ogrzałem swe zziębnięte dłonie
Wniosek ogólny: Jest to przyjemna metoda rozpalania ognia w bezwietrzny dzień (np. w lesie nie wieje tak), jednak konieczna jest sucha rozpałka. Ogólnie jestem zadoolony ze swojego zkupu, chociaż moja rodzina patrzy na mnie jak na ....zresztą, wszyscy znamy to spojrzenie...
PZDR,
Smoku
Napisano Ponad rok temu
goVictorinox Spartan stępil się, ale da się go odratować jeszcze
Używaj małego ostrza. Na tym właśnie polega przewaga Victorinoxa nad wiadomym...
Napisano Ponad rok temu
Hmm... przeprowadzilem proby w gorach, w glebokim sniegu i na wietrze... troche trudniej niz w domu, ale spokojnie sie da. Trzeba po prostu maly dolek wykopac i przykleknac plecami do wiatru... prosteJest to przyjemna metoda rozpalania ognia w bezwietrzny dzień
Napisano Ponad rok temu
goVictorinox Spartan stępil się, ale da się go odratować jeszcze
Używaj małego ostrza. Na tym właśnie polega przewaga Victorinoxa nad wiadomym...
Nie mozecie skrobac grzbietem ostrza ?? [ino wtedy cos z blokada albo fixed] ? Ja tak robilemw knajpie krzesiwem Wysza i dzialalo Backlockiem od nativa krzesalem
Napisano Ponad rok temu
Na razie usiłuję coś podpalić na parapecie z lastryka, ale kiepsko mi idzie, bo mam cosik nieszczelne okno i co uskrobię, to mi wiater rozdmuchuje...
Napisano Ponad rok temu
tak sobie wszedlem poczytac co ciekawego piszecie o krzesiwku i hmmm. wydaje mi sie ze mam cos skuteczniejszego...
wyglada to to jak kes stali, ciezkie, srebrzysto szare a jak w to uderzyc ostrzema noza to krzesa takie iskry ze nie trzeba zadnej hubki/magnezji. wystarczy zgniesc gazete tak zeby iskry mialy gdzie wpasc (sa tak duze ze sie odbijaja od ziemi) wpadnie taka w gazete i juz widac ognik.
nie wiem co to jest ale jest fajne. mam to jako ciekawostke od ponad pol roku. przelzezalo w szufladzie. teraz jako ze zbilza sie maj - wyjazdy itp. moj kamyczek wyszedl w szuflady i tak sie zastanawiam czy by go przypadkiem nie pociac na jakies zgrabne kawaleczki.
po za tym jakby kto chcial na zapas do krzesiwka magnezje to mam tego troche w postaci plyt.
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Fotki, fotkiwitam
tak sobie wszedlem poczytac co ciekawego piszecie o krzesiwku i hmmm. wydaje mi sie ze mam cos skuteczniejszego...
wyglada to to jak kes stali, ciezkie, srebrzysto szare a jak w to uderzyc ostrzema noza to krzesa takie iskry ze nie trzeba zadnej hubki/magnezji.
Napisano Ponad rok temu
plyt magnezowych nie trzymam w mieszkaniu - to sa plyty ok 5mm grubosci
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
widac miejsce gdzie bylo krzesane...
Napisano Ponad rok temu
Tylko co to jest? Wie ktoś?
BTW - zwrócono mi dzis uwage żeby nie tłumaczyć angielskiego "magnesium" jako
magnezja.
Magnezja /biała lub palona/ to tlenek lub węglan magnezu. W obu przypadkach b i a ł y p r o s z e k. Krzesiwo jest z magnezu - m e t a l u.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Chciałbym zobaczyć jak będziesz to ciął....
Ooo nowe wyzwanie dla mojego Busse!
Napisano Ponad rok temu
a tak naprawde to pilka wlosowa do metalu. nikt nie goni, powolutku co by ladnie wyszlo...
mysle ze problemu nie bedzie
a do tego co to jest nie wiem czy dobrze oceniam ale to moze byc kes kamienia do zapalniczek :}
Napisano Ponad rok temu
IMHO magnezji wlasnie uzywa sie podczas wspinaczki do poprawienia chwytu rak i osuszenia ich z potu.BTW - zwrócono mi dzis uwage żeby nie tłumaczyć angielskiego "magnesium" jako
magnezja.Magnezja /biała lub palona/ to tlenek lub węglan magnezu. W obu przypadkach b i a ł y p r o s z e k. Krzesiwo jest z magnezu - m e t a l u.
Napisano Ponad rok temu
Byl tam kawalek tasmy magnezowej, ktora w plomieniu dawala nieslychanego czadu. Po jej spaleniu pozostawal bialy proszek - tlenek magnezu czyli wlasnie magnezja dla wspinaczy. Ktora wystepuje tez w postaci jakiegos mineralu.
Krzesiwko i tamta tasme zrobiono natomiast z magnezu ktory jest pierwiastkiem.
Zabieram to urzadzenie na rozne wyprawy, ale podstawa jest i tak zapalniczka z kiosku za 2,50. I ten sprzet polecam
Użytkownicy przeglądający ten temat: 5
0 użytkowników, 5 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Latarka dla mojej siostrzenicy.
- Ponad rok temu
-
Mam nadzieję, że mnie nie zje...cie, ale...
- Ponad rok temu
-
Latarki, inova, surefire
- Ponad rok temu
-
No i w Warszwce wczoraj wywaliło kory!
- Ponad rok temu
-
tescik surefire L2
- Ponad rok temu
-
Latarka pod Karabin.