kultura Korei
Napisano Ponad rok temu
interesują mnie jakieś linki lub materiały dotyczace Korei, szczególnie takie aspekty, które wzbudziły jakieś zainteresowanie ludzi z kultury łacińskiej. nie moge znaleźc nic konkretnego na googlach, dlatego pytam czy ktoś cos ma.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
oraz to co z tej kultury interesuje nas białych, rzecz jasna na pewno taekwondo i koreanski buddyzm zen, ale chcę cos jeszcze dodać.
Napisano Ponad rok temu
Jestem z wykształcenia koreanistką i jak potrzeba komuś konkretnych informacji to polecam kontakt na priv-a. Taekwondo też trenuje od kilku ładnych lat :-)
Jeśli chodzi o kulturę to to co faktycznie ludzi ciągnie do Korei, to wszelkie aspekty kultury religijnej. Buddyzm jak najbardziej (nie tylko odmiana Zen). Dodatkowo Szamanizm, który jest niezwykle ciekawy ze względu na widowiskowe kolorowe obrzędy i cały czas zajmuje stałe miejsce w życiu codziennym Koreańczyków. Właściwie specyfiką Korei jes to, że można zaobserwować pewien synkretyzm wyznaniowy. Religii jest tam wiele i wzajemnie się przeplatają.
Polecam też zainteresować się samą historią militarną jak np. Hwarangowie - elitarne oddziały tzw. Kwiat Młodzieży Koreańskiej, których lata świetności przypadają do 935r naszej ery. Wspaniały kodeks etyczny oraz doskonałe wyszkolonie fizyczne tworzyło z nich świetnych wojowników. Wojna Japońsko - Koreańska - też ciekawy temat.
Zauważcie tylko, że w Taekwondo ITF każdy układ formalny nazwany jest na pamiątkę jakiegoś wydarzenia historycznego lub ważnej osobistości. To może być doskonałym wyjściem do rozwinięcia tematu :-)
Co jeszcze? Tańce Maskowe, Tradycyjna muzyka koreańska no i oczywiście Taekwondo. Warto wspomnieć o sztuce walki Taekkyon, która uważana jest przez Koreańczyków za "przodka" Taekwondo.
Można też troche wspomnieć o tradycyjnych zapasach koreańskich "ssireum" (troche podobne do sumo
Jest taki portal [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] na którym można znaleźć linki do większości stron poświęconych kulturze koreańskiej. Tamte strony z kolei przekierują was dalej...
To tak bardzo ogólnie... Jakbyście chcieli konkretnej pomocy to kontaktujcie się ze mną na priv albo gg. Za dużo by tu teraz pisać o tym wszystkim
Pozdr
Napisano Ponad rok temu
Szukałem czegoś o nich ale mało znalazłem
ps. btw. Muyo- książki były naprawde baardzo ciekawe, dzieki.
Napisano Ponad rok temu
Co konkretnie Cię interesuje? Tak się składa, że chyba moge Ci co nieco powiedzieć albo poardzić.
to daj adres mailowy, bo nie wiem czemu ale mi chyba privy nie wychodzą ze skrzynki...
Napisano Ponad rok temu
Mujo spadasz mi z nieba! Zabieram się do pisania magisterki na temat "Filozofia w Sztukach Walki", szczgólenie w Sz.W. koerańskich, interesuje mnie szczególnie etyka, ale nie mogę zanleźć za wiele źródel w tym temacie, mówię tu o źródłach z literatury (Interent ma za niską wiarygodność do takiej pracy). Jeśli masz jakąś ciekawą biblografię, to bardzo proszę o pomoc.
Pozdawiam
MarKos
Napisano Ponad rok temu
Problem w tym, że wśród polskich badaczy nie wielu się tym zajmuje :wink: Większośc materiałów jest w obcych językach.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A oto mity o Dangunie:
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
IRA dam się chętnie pomęczyć tymi "linijkami hangulem"
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Żeby nie zaśmiecać topicu podaję maila: [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Sory za wielkość znaczków, ale inaczej się nie dało.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Kto to jest moze Wy wiecie ???
- Ponad rok temu
-
Czy jest jakas sekcja w Słupsku?
- Ponad rok temu
-