dojo, sala treningowa "zawartość"
Napisano Ponad rok temu
Większość sekcji (karate, kung fu, jiu jitsu) jakie zdażylo mi sie odwiedzić w życiu dysponowalo oczywiście jakąs tam salą, czasem matą , na ścianie drabinki i ... no wlasnie, dalej juz niewiele albo nic. Czyli np. ćwiczymy kopnięcia, uderzenia w powietrze bądź z partnerem. Ale działań na worku gruszce czy tarczach już ni chu chu. Po prostu żadnych gratów tego typu. Jak już się pojawiły to jakiś cud, bo ktoś sobie zakupił, albo po kimś zostało, no takie tam różne. Ogólnie bida. A gdzie ochraniacze, kaski, rękawice lub specjalistyczne gadżety np. broń. Wiele tego typu "drobiazgów" oczywiście należy sobie potem organizować we własnym zakresie, to oczywiste, ale czy, w nazwijmy to, dobrej sekcji nie powinno być jakiegoś minimum? Być może coś sobie wydumałem (wiadomo to zazwyczaj spora kasa itp, itd) i czepiam się, może takie warunki obowiązuja tylko sekcje boksu, kicka czy muay thai? Jak wygląda to "we świecie " czyli u Was? No i jak myślicie, potrzebne jest to wszystko, ten cały złom :-) ? O! i dajcie upust w takim temacie - wasze idelne dojo "urządź se sam" dawać
pozdr
dokontaktu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
ale woras by sie przydał, no nie? :-)
pozdr
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
parkiet
drabinki
tarcze - ok 20 sztuk
rekawice sa jakies ale kazdy nosi swoje
ochraniacze (tulow, kaski) jakies sa
boombox
judo:
mata
materace miekkie niskie
materace miekkie wysokie
jak sie zapomni paska to zawsze sie cos znajdzie u trenera
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
makiwara,worek,tarcze,tou,nigiri gamae,chishi,ishisashi,w przygotowaniu tan i kongoken.
Brakuje maty ale kto wie może...
Napisano Ponad rok temu
Co do sprzetu to mamy chyba wszystko co potrzeba do dobrego treningu JuJitsu:
- mata to oczywiscie jest (i musi byc) bo to podstawa
- mamy kilka tarcz (z 5 moze i wiecej - nie dolicze sie)
- lapki/kapcie (jak zwal tak zwal) tez z 5-7 sztuk
- rekawice, kaski, ochraniacze
- sa tonfy, sa "palki" (kilka rodzajow - nie rozrozniam , sa bokeny, sa chyba dwa dlugie kije (bo?). Mamy tez takie fajne laski (jak staruszkowie chodza) - fajne techniki kolega pokazywal tym
- dodatkowo gumowe noze, plastikowe (?) pistolety
Ja ogolnie jestem bardzo zadowolony, poniewaz przedewszystkim dobrym wyposazeniem jest trener
Jesli juz bym mial narzekac to tylko na mala sale, jednak jak chcem wieksza to jade do WaWy. Jest mala sala i wszyscy sie mieszcza. Wiadomo rzucac sie, ani sparowac wszyscy w jednej chwili nie bedziemy, ale cwiczac nie wpadam na kolegow
Nie wiem czy nasza sekcja dostala jakies dofinansowania, czy tez nie. Widze, jednak ze trener jest cholernie obrotny i pewna czesc ze skladek przeznacza na zakup sprzetu.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
pomimo dość dobrych warunków brakuje mi takiego "dojo z prawdziwego zdarzenia". no ale polska rzeczywistość...
Napisano Ponad rok temu
Aha, lustra wam się przydają? czy to tylko temat dla tych co formy, kata szlifują? czy może sie przydaja do czegoś innego makijaż pomijam
pozdr
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
:-) ..no ja się przyznam, że na matę narzekać nie moge (hala zapaśnicza)- ogromna powierzchnia, pełen komfort, wygoda przy ćwiczeniu w parach (parterek bomba), no i dezynfekcja regularna. Natomiast w temacie graciarni do naparzania, to tu mogę tylko pozazdrościć Y3Ti
Aha, lustra wam się przydają? czy to tylko temat dla tych co formy, kata szlifują? czy może sie przydaja do czegoś innego makijaż pomijam
pozdr
lustra są niesamowite, nie ma jak ćwiczyć kombinacje czy pojedyńcze techniki przed lustrem. naprawdę pomaga i motywuje. polecam.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
no własnie, jak sobie przypomnę czasem te oblechorskie salki w niektórych szkołach :-) dlatego cieszą mnie takie inicjatywy jak ośrodki budowane i wypozsażane pod kątem sztuk walki, jedyny minus to niestety ceny wynajmu takich sal. No, ale coś z coś :-)żeby się nie szwendać po wynajmowanych salach i cieciów gburów nie znosić
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
AKADEMIA SZTUK WALKI "FIGHTER" Z KRAKOWA
- Ponad rok temu
-
bokken lub jo lakierowany czy nie ?
- Ponad rok temu
-
kłopoty z rodzinką ;( potrzebuję pokrzepienia