Mycie maty
Napisano Ponad rok temu
I tak wszyscy latali ze scierami i myli.
I wszystko by nawet dalo sie zniesc, gdyby nie fakt ze ludzie "nie zaawansowani" musieli myc ta mate, a brudzona byla nie tyle przez ludzi, co inne stworzenia...
Wiec tak to jest z tymi "duchowymi" aspektami mycia maty... nic nie jest takie jak sie wydaje czy jak mowie starsi...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Mój sensei ma obsesję na punkcie czystości, cały czas zbiera paproszki z maty
I bardzo dobrze. Przynajmniej jest czysto na macie :wink:
Napisano Ponad rok temu
Niedobrze. Nie powinien mieć co zbierać.
Uzdrawiam
Emerque
Napisano Ponad rok temu
Ale bez przesady z tym wymiarem duchowym,
wprowadzanie ladu dookola siebie wiaze sie ladem wewnetrznym.
argumenty ?!?
Przy naszym analfabetyzmie estetycznym, to przewaznie budzi reakcje: "jakies fizolofie" i "badziewie" "zawracanie glowy".
bo kazden jeden wie, ze na Rodaka dziala tylko maczuga albo mocna tabletka.
Ale takie kolory, albo dzwieki na Rodaka nie dzialaja.
Wiec do rzeczy - otóż - otoczenie działa. I to nie "fizolofia", bo juz zwierzaki potrafia uzywac kolorkow i dzwiekow do zrobienia wrazenia na przeciwniku.
Napisano Ponad rok temu
W dojo dbanie o czystosc jest swego rodzaju wyrabianiem nawyku samokontroli i znacznie lepiej wiaze ludzi z tym co robia. Tak samo jak prawidlowe wiazanie pasa i inne przejawy etykiety. Kiedys ktos napisal, ze mycie maty i sprzatanie dojo jest forma aktywnej medytacji - moze i tak, ale ja tak tego nie tlumacze. Rzeczywiscie, juz samo zalozenie kimona powinno byc przygotowaniem do treningu, a mycie maty moze byc sposobem na skoncentrowanie sie i przygotowanie psychiczne. Moim zdaniem jednak najlatwiejszy do zrozumienia jest argument higieny. Co do reszty - to osobista sprawa.
Napisano Ponad rok temu
Niedobrze. Nie powinien mieć co zbierać.
Uzdrawiam
Emerque
Też prawda :wink:
Napisano Ponad rok temu
Wallace (za każdym razem pod wrażeniem czystości CAA)
Napisano Ponad rok temu
piekny post.
Ludzie czesto traktuja to jako "czynnosci sprzataczki". Nie otwieraja sie na cos nowego i innego. Dopiero jak zapisza sie na modna joge i wybula straszna kase za cwiczenia na koncentracje i wyciszenie to potrafia je docenic. (cwicznia na to samo, co mycie maty)
Napisano Ponad rok temu
That's all...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A u nas to jest jakiś tam płyn... szczerze, to nie chce mi się sprawdzać .
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ja bym jeszcze sugerowała, żeby skład był utajniony ) i można było go stosować tylko w dojo jednej wybranej organizacji:)) Jedna organizacja - jeden środek do mycia! Hurraaa!!!
Popieram. A za stosowanie niekoszernego srodka klub zostaje usiniety z danej organizacji. Porzadek ma byc, a nie, zeby kazdy papral mate, czym popadnie.
Napisano Ponad rok temu
Zabija to grzyby i inne drobne swołocze, ktore moglyby sie potencjalnie zagniezdzic u nas na przykład na stopach.
i co chcesz mi powiedzieć ze nie macie grzyba na macie???
Napisano Ponad rok temu
Zabija to grzyby i inne drobne swołocze, ktore moglyby sie potencjalnie zagniezdzic u nas na przykład na stopach.
i co chcesz mi powiedzieć ze nie macie grzyba na macie???
No nie, w kazdy weekend robimy regularne grzybobrania. Kazdy przychodzi z koszyczkiem i tanto i scina wszystkie grzyby, ktore zdazyly wyrosnac od poprzedniego tygodnia.
Potem grzyby te suszymy i na klubowa Wigilie gotujemy w wielkim garze zupke grzybowa.
Napisano Ponad rok temu
Nie to żebym miał cos przeciwko czystości na macie, ale na Trygława znaj proporcje mocium panie :roll:
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Uszkodzony uke??
- Ponad rok temu
-
Honorowe dany - Chwyt marketingowy?
- Ponad rok temu
-
Steven Seagal - czy dla tego zacząłes trenowac Aikido ?
- Ponad rok temu
-
Aikido-------------- > rekreacja ??????
- Ponad rok temu
-
Nieformalne zwyczaje w dojo
- Ponad rok temu
-
Ulica i aikido!
- Ponad rok temu
-
Tomiki Aikido