dundee:)
Napisano Ponad rok temu
No i jak łatwo się domyślić moje pytanko:
Ktoś wie co to za nóż???
Tak przez chwilę mi przeszło przez myśl że to muela, ale nie widzę takiego noża na stronie mueli.
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
W ogóle to idę teraz tropem James Black Bowie i myślę że to dobry trop.
Czy ktoś wie co to znaczy bowie? Bo słownik nie wie
Noże o takim kształcie jak nóż Dandee czy też muela bowie występują pod hasłem bowie, coś to znaczy
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
nazwa taka sama jak drop point, spear point, czy tanto
po prostu nazwa na kształt klingi
oczywiście nie jest to sztywno określone a tylko ogólna nazwa więc znajdziesz spore odchyły w różnych bowie.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Konkretnie, półkownik James Bowie. Z tego co pamiętam to zginął pod Alamo, ale zanim ducha wyzionoł, jeszcze straszliwie meksiów swoim kozikiem pochlastał.
a mi się wydaje, że był ciężko chory i przykuty do łóżka, w którym został zabity
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Pod fotka jest cytat (po angielsku, nie uciekac stamtad od razu, Panowie ) chyba z bladeforums - bo tez mi po glowie chodzi, ze to juz tam czytalem, ale teraz nie bardzo mam czas szukac.
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam.
Napisano Ponad rok temu
No i myslalem, ze to na serio pytanie bylo
Napisano Ponad rok temu
Nazwa "Bowie" pochodzi od nazwiska tworcy ksztaltu tego typu klingi...
Pan Mitin z kolei w swej książce mówi coś o jakichś braciach Bowie... A twórcami klingi to oni / on nie byli (tylko nazwa od nich / niego została przyjęta). Klingi tego typu były już używane w Europie w daaaaaaaaawnych latach np. hiszpańskie Navaja (patrz również "Świat noży").
Napisano Ponad rok temu
Półkownik noża nie wykonał, on uczynił go sławnym.
A poza tym dzisiejsze noże Bowie i oryginał z pojedynku pod Sandbar różnią się od siebie jak dzień od nocy.
Napisano Ponad rok temu
Oczywiście nożownik zwyciężył i ten kształt został nazwany jego nazwiskiem.
Tyle że wtedy fałszywe ostrze w bowie nie było wogóle fałszywe tylko równie ostre jak krawędź tnąca.
Napisano Ponad rok temu
dzieki za odpowiedzi. to zdjecie z tego forum to juz znalazłem wczesniej:) no ale bez tej informacji, ze..."From what.........................."
no i to by się zgadzało, bo nigdzie takowego noża nie znalazłem.
Znalazłem w różnych zagranicznych sklepach sporo noży, które sprzedaje się z hasłami krokodyl Dundee, ale nie koniecznie podobnymi do tego filmowego.
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Brakuje mu tylko tego "rowka" nie wiem jak to sie nazywa.
No i rekojesc bardziej taka muelowata jest w tym z filmu.
Jeden z nielicznych, ktory ma jelec(???? tak to sie nazywa czy garda???) z jednej strony, czyli jak noz Krokodyla .
Z tymze wlasnie na koncu rekojesci nie ma typowej dla mueli koncoweczki (do wbijania gwozdzi )
A tak to bardzo podobny.
A tak przy okazji dlaczego ten jelec jest jednostronny???? to coś daje??? czy to tylko stylistyka????
To samo pytanie na temat rowkow w nozach, to tylko do dekoracji?
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Jelec jednostronny jest częstą praktyką wśród noży użytkowych. Zabezpiecza dłoń przed zsunięciem się na klingę, a jednocześnie pozwala na położenie kciuka na grzbiecie klingi, co zwiększa precyzję pracy.
Nazwa tej końcóweczki na rękojeści, to głowica. W większych nożach służy ona do wbijania gwoździ i kruszenia czaszek wrogów (legenda), ewentualnie do zrównoważenia ciężaru klingi i przez to do zwiększenia manewrowości.
Napisano Ponad rok temu
A myślałem że to dekoracja te rowki
Właśnie rozglądam się za nowymi nożykami i właśnie przydałby mi się też jakiś większy (bowie).
Z mniejszych to np. Hornet 10 w Mueli +/lub Bear Claw (nie wiem kto to robi) lub La griffe lub coś podobnego
Z dużych myślałem nad Bowie Muela lub Big Mountain Mueli.
Ale to nie do końca to jeszcze to czego szukam.
Pytanko:
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Chodzi o 1 i 4, po co te jakby fale na tępej częsci ostrza????
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
CS Steel Pendleton Hunter vs Fallkniven F1
- Ponad rok temu
-
Urodziny :-)
- Ponad rok temu
-