mam 32 lata, od kilku miesiecy trenuje aikido (Iwama Ryu) i bardzo mi sie podoba. Wczesniej nigdy nie mialem bezposredniego kontaktu ze SW (no, kilka lat temu juz raz bylem na probnym treningu aikido, ale z braku czasu nie moglem tego kontynuowac, teraz mam zamiar powazniej sie tym zajac). Mysle, ze czesciej bedziecie mnie tu musieli znosic haha, czasem pewnie wyskocze z jakims glupim pytaniem. Ok, to tyle moze o mnie, przejdzmy do bardziej interesujacego tematu...
Przeczytalem ostatnio wywiad z Karlem Geis (6 Dan Tomiki Aikido, 7 Dan Judo), w ktorym wypowiada sie on m.in. o obronie przeciw szybko uderzanym atakom. Caly wywiad jest pod :
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] (orig. wersja angielska)
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] (wersja niemiecka)
Polskiego tlumaczenia w Sieci nie spotkalem, ja opieram sie na tlum. niemieckim.
Co mnie w jego wypowiedziach najbardziej zainteresowalo i co chcialbym poddac dyskusji, jest stwierdzenie, ze trenowanie innych SW jednoczesnie z Aikido, nie pomaga a wrecz przeszkadza w odpieraniu szybkich atakow.
Twierdzi, ze obrona (blok, unik...) musi byc instynktowna i wykonana podswiadomie; tylko wtedy reakcja moze byc wystarczajaco szybka. Jezeli budoka „miesza“ SW, jego podswiadomosc jest „skolowana“ (w aikido trenuje unik, zejscie z linii, a np. w karate blok); taki budoka w momencie ataku nie reaguje automatycznie tylko swiadomie. Reakcje podswiadome sa jednak 18 razy szybsze niz swiadome ( 1/25 sec przeciw ¾ sec ), i dlatego tez o wiele bardziej skuteczne. To w skrocie mniej wiecej to co mowil (wlasnymi slowami, zaden doslowny cytat, tlumacz ze mnie lichy ). Caly wywiad uwazam za ciekawy (polecam).
Co o tym sadzicie ? Zaznaczam, ze chcialbym uniknac tego, zeby dyskusja zeszla na temat „skutecznosci“ aikido jako takiego. Chodzi mi tylko i wylacznie o to, czy jednoczesny trening uderzanych SW i Aikido moze odbic sie negatywnie na szybkosci reakcji. Pytam z ciekawosci, nie zamierzam trenowac innych SW, ale czesto czytalem tutaj porady i wskazowki, zeby sobie cos tam uderzanego jeszcze trenowac obok Aikido.
ps. Sorry za brak polskich znakow, to nie przez lenistwo.