Szantaż nożem..
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ja tam nie wiem o co się kłócicie...Z tego co mi do tej pory pokazali na Aikido, wolałbym mieć nóż przystawiony nawet do gardła czy do pleców, niż czekać na jego atak z odległości 2m czy bliższej.
A to z tej prostej przyczyny, że aikido dysponuje sporym repertuarem sposobów obrony przed nożem, a do tych przywiązuję największą wagę i najchętniej je ćwiczę.
Gdy gościu nam przystawia nóż do ciała, to już mniej więcej wiemy, który zestaw technik powinien nam ewentualnie zacząć chodzić po głowie, jeśli wcześniej nie posramy się w gacie.
Inna sprawa, że gościu gdy już przystawi nóż, jest taka szansa że staje się mniej czujny zyskawszy taką przewagę jak przystawienie noża. Natomiast gdy ma zamiar zaatakować nim, jest bardzo czujny.
Ja nie mówię, że byłbym gotów się bronić tym aikido i czy są to techniki skuteczne. W dojo w wykonaniu Sensei'a tak. Na ulicy ten sam Sensei pewnie by się obronił.
Szczerze wątpię (nie wiem co bym zrobił pod wpływem adrenaliny) czy na obecnym moim poziomie umiejętności bym się na to odważył, mając jaką taką szansę że nie dostanę nożem jak oddam kasę komórę etc.
Dochodzi do tego sprawa ilu ich jest. Sam na sam może nawet spróbowałbym obrony pod wpływem adrenaliny. Ale widząc 3...4... Nie chciałbym być trzymany przez dwóch a przez trzeciego zażynany jak prosiak.
Zaraz będzie po co w takim razie ćwiczę to aikido skoro nie jestem go pewien.
A no po to, by w sytuacji ostatecznej (gdy oddanie dóbr doczesnych nie wystarczy) zwiększyć swoje szanse przeżycia w tym brutalnym świecie przemocy.
chavez (wybierający zdrowy rozsądek)
Pozdr!
Ps. Bo przecież nie o to czy lepsze są chwyty czy uderzenia po przechwycie ręki, skoro problemem fundamentalnym jest:
przechwyt/kontrola ręki z nożem
edit
PS2. Poza tym nikt się chyba nie spiera ze ktoś będąc zaawansowanym w treningu może efektywnie wykorzystać technikę nawet przeciwko tak poważnemu zagrożeniu jak NÓŻ ale w takiej sytuacji najbardziej przyda mu się SZCZĘŚCIE (ale ten z nozem i tak ma przewagę i w większości przypadków rozstrzygnie walkę na swoja korzyść)
Napisano Ponad rok temu
1 Nóż jest trzymany w przedniej, nieruchomej ręce i rozmowa - korzystając z zaskoczenia można starać sie przechwycić rękę z nożem (najpewniej oburącz), albo jednoczesne przechwycenie i atak
2 Nóż jest trzymany w tylnej ręce, poza zasięgiem - nie da się przechwycić ręki z nożem - możliwy atak bezpośredni z zaskoczenia pod warunkiem ze spowoduje natychmiastowe KO (TKO) albo obejście ze strony z której nie ma noża i atak/ucieczkę
3 Ręka z nożem się porusza (garda dynamiczna) - możliwość przechwycenia drastycznie maleje,
Jezeli nożownik SPODZIEWA się ataku to jest w stanie trafić nozem w atakującą rękę/nogę nawet przy stosowaniu wysokiej zmyłki i kopniecia w kolano
Szantaż nożem: czy warto oddać pieniądze, czy lepiej ryzykować życie i podejmować próbę obrony to osobny temat...
A atak nożem to też osobny temat...
Napisano Ponad rok temu
Knockout techniczny na ulicy?możliwy atak bezpośredni z zaskoczenia pod warunkiem ze spowoduje natychmiastowe KO (TKO)
Nie moglem sie powstrzymac.
Pewno chodzilo o totalny
Napisano Ponad rok temu
no a jak - zlamiesz nos i kolo jest wylaczony z dalszej walki.Knockout techniczny na ulicy?
Napisano Ponad rok temu
Nie wywlekaj tego, nie warto, tak ich nie przekonasz, zresztą nie ma o czym, ja też nikogo nie przekonywałem o sile Aikido tylko wyraziłem swoje zdanie, jak być może bm postąpił. Wiesz, tu same takie autorytety, że jeśli już im zbraknie argumentów to czepią się jednego słówka i pojadą jak na baranie, tak jak to zrobili ze mną. Są tu jedynie nieliczne wyjątki które potrafią rozmawiać po ludzku, reszta to ludzie którym świat kończy się razem z czubkiem ich majchra. Szkoda czasu Kselos, lepiej idź na trening
Pozdroofka
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam Ciebie
Pozdrawiam AdamaD
Pozdrawiam Warheada
i innych pozdrawiam tyż!
Forum: Aikido temat: Tanto vs Atrapa
to trochę wyjaśnia podejście w Aikido do obrony przed nożem (0,1 % ćwiczonych technik)
Napisano Ponad rok temu
Pozdroofka
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
zapalniczka
- Ponad rok temu
-
Jak wyjsć z odwrotnego trójkąta?
- Ponad rok temu
-
Skutecznosc technik sportow walki
- Ponad rok temu
-
Ciekawe zjawisko
- Ponad rok temu
-
Co to za chwyty ?
- Ponad rok temu
-
Instruktaż bicia na plaży w Hawajach
- Ponad rok temu
-
Kolejny filmik z ulicy
- Ponad rok temu
-
Nowa Huta , Kraków - historia calkiem zabawna :)
- Ponad rok temu
-
Ciekawa rzecz dotycząca ulicy.
- Ponad rok temu
-
Pozory mylą
- Ponad rok temu