Obrona przed nożem
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Czy wychodzi na to że przeciętnemu zjadaczowi chleba(jeżeli będzie w 30% i zobaczy nóż u przeciwnika) najlepiej opłacało by się uciec??!! Co na ten temat sądzicie...
Nawet jak jest nieprzeciętnym zjadaczem chleba i ma 3 dan w xxx i ileś lat praktyki w yyy to zmęczenie przeciwnika długotrwałą ucieczką jest bardzo rozsądnym podejściem. Temat byl tu wałkowany wiele razy. Po prostu zasada minimaxu-maksymalizuj zysk (całą skórę) minimalizuj ryzyko (chodu)
Napisano Ponad rok temu
Ciekawe czy to statystyki przewiduja.
Napisano Ponad rok temu
K_P
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Innymi slowy jak rozpiszemy scenariusz, kto kogo i jak uderza, kto rzuca i wszystko przecwiczymy ze sto razy, to i nam wyjdzie.
Pozdrawiam
K_P
PS. Ale generalnie to przewaznie fajne chlopaki. A jak im cos nie wychodzi, to sie samobiczuja, twierdzac, ze o 10 lat jeszcze za krotko cwicza.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
zreszta to wszystko to pieprzenie o dupie marynie
Napisano Ponad rok temu
Żeby przyjąć atak na tą rękę?
A taka szmata ochroni rękę - ostrze ugrzęźnie w materiale, czy jak? Dobry nóż przetnie kurtkę i rękę..... może nie?
A taką owiniętą ręką to ciężko coś zrobić tzn. zbić czy przechwycić przedramię ręki z nożem!
Ja bym tam nie owijał ręki, tylko rzucił kurtkę w twarz napastnika i starał się przechwycić i opanować rękę z nożem....
Napisano Ponad rok temu
Ewentualny atakujący nożem pomyśli, że rannego (w rękę) przeciwnika nie ma sensu co jeszcze bardziej krzywdzić, wystarczy poszczuć psem, a wtedy kurteczka ochroni rękę.
Obronić się przed nożem można jezeli trzyma go pijany menel w trakcie awantury domowej, łatwiej bowiem nauczyć kilku prostych pchnięć niż obron przed nimi.
Polecam zabawy z atrapami noża (oczywiście nie na zasadzie "Ty mi proste pchnięcie, a JA schodzę z zewnątrz i dźwignia nadgrarstkowa, tylko bez żadnych innych ruchów"), wówczas każdy master co "nożom się nie kłania" nabierze pokory.
PZDR. Robert
Napisano Ponad rok temu
Ćwiczysz ze znajomym/kumplem/instruktorem ...
Który ...
1. Ma atrapę noża (w więkości jeśli nie 100% przypadków) ...
2. Zatrzyma atak jeśli coś pójdzie bardzo nie tak ...
3. Sytuacja jest pod kontrolą ...
Na ulicy/w metrze/w pociągu/na polanie/gdziekolwiek ...
1. Nie wiesz czego spoedziewać się po napastniku ...
2. On ma prawdziwy nóż a to nie jest treninng ...
3. Nie jest twoim kumplem tylko chce Ci coś zjumać ...
4. Nie będzie się patyczkował ...
5. Sytuacja jest "ekstremalna" ...
A co do samego tematu ...
Ja bym spierrrrr ...
Pewnie pobiłbym rekord świata na tysiąc ...
Jeśli nie jesteś supermanem to nie masz co się bawić ...
Możesz mieć 666 dan albo 500 lat praktyki w jakimś MA ...
Ale nie ma bata na nóż i napalonego napastnika z nożem ...
No może jest ale trzeba być zajebiście opanowanym, wiedzieć co się robi itd. ...
Wszystko imho ...
Pozdrawiam
Smoke
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
ale w walce realnej jest to bardzo trudne do wykorzystania ...
jeśli nie zachowasz zimnej krwi ...
i dobrze że zauważyłeś "bodajze 6 dan" ...
to pomyśl ile lat trenował i jak ze do tego doszedł ...
i teraz porównaj to ze sobą czy mną ...
Napisano Ponad rok temu
Między bajki możesz to wsadzić. Chcesz się kulać z gościem uzbrojonym w nóż?mam pytanie:skoro twierdzicie ,ze nie ma obrony przed nozem to czemu np.w brazylijskim jiujitsu jest ona nauczana?widzialem filmy szkoleniowe joe moreiry(bodajze 6dan bjj) i royce'a i roriona gracie o technikach obrony przed atakiem nozem
Napisano Ponad rok temu
Między bajki możesz to wsadzić. Chcesz się kulać z gościem uzbrojonym w nóż?widzialem filmy szkoleniowe joe moreiry(bodajze 6dan bjj) i royce'a i roriona gracie o technikach obrony przed atakiem nozem
Ja też widziałem ten film. Żenada. Coś ala K. Kondratowicz. (ale stójka, nikt się nie kula )
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Czy KM przewiduje walke z "cos wiedzacym" przeciwn
- Ponad rok temu
-
Roznice miedzy Instytutem a Stowarzyszeniem KM.
- Ponad rok temu
-
sistiema/ systema
- Ponad rok temu
-
"combat"
- Ponad rok temu
-
techniki
- Ponad rok temu
-
Treningi combat w Sosnowcu.
- Ponad rok temu
-
ESDS
- Ponad rok temu
-
Operation Iraq Freedom - działania US Army podczas inwazji.
- Ponad rok temu
-
instruktorzy combatu
- Ponad rok temu
-
DZIAŁANIA WOJENNE: Operacja Kingpin - Rajd na Son Tay.
- Ponad rok temu