sistiema/ systema
Napisano Ponad rok temu
ale pozwolicie, że ponowie pytanko:
czy wiecie coś o stażach sistiema w Polsce
czy ktoś prowadzi jakąś sekcję
dzięki za info
Napisano Ponad rok temu
serdeczne dzięki RobertP za skanik książki poklon
Miło mi, ale to nie skanik. Wosiu napisał już (w tym albo innym wątku). To było legalnie wystawione na rosyjskim WWW. Oni tam mają trochę inne podejście do praw autorskich. Np. wielu rosysjkich pisarzy SF Bułyczew, Strugaccy dawali starsze utwory i opowiadanka na swoich WWW (w Polsce Jacek Dukaj tak czynił). Dopiero jak zaczeli podpisywać umowy z zachodnimi wydawnictwami to pod ich presją (i kontraktem) pokasowali je stamtąd.
Napisano Ponad rok temu
opis z pierwszej reki: "w wykonaniu instruktorow, z ktorymi cwiczylem, nie dziala, a jedyne ich wytlumaczenie to :
Napisano Ponad rok temu
...
CZY TO SĄ JAKIEŚ JAJA???!?
Wcześniej czysałem o sistemie, jako o sztuce walki typu combat, bazującej na podstawowych odruchach w sytuacji zagrożenia, realności walki etc... A na załączonych filmikach zobaczyłem maksymalną "podkładówkę", asystentów atakujących jak bezwładne szmaciane lalki rzucone na przeciwnika, magiczne ciosy "wibrującej ręki" ( 8O ) i techniki wykonywane z prędkością, przy której Tai Chi wydaje się najbardziej dynamiczną sztuką walki.
Czy ktoś mi to może wytłumaczyć? Nie chcę atakować samego stylu, po prostu oceniam to, co widzę...
Napisano Ponad rok temu
CZY TO SĄ JAKIEŚ JAJA???!?
Widziałem parę filmów o Systemie, produkcje od Scotta Sonnona rówienież, i co film to śmieszniejszy.
Jesli coś w tym jest prawdziwego, to musi być głęboko ukryte...
Poza tym ciężko mi zrozumieć jak Wasiliew może z czystym sumieniem wydawać np. film o obronie przed nożem. Ja nie zrobiłbym tego bo bałbym się że mój film "zabije" przynajmniej kilka osób które potraktują to na serio.
Kto widział jego techniki obrony ten wie o czym mówię.
Napisano Ponad rok temu
Popularne w angli
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jak sobie wyobrazacie karte kredytowa w roli broni?
przelamujesz na ukos tworzac ostrze i chowasz w dloni miedzy palcem wskazujacym a pokazujacym.
Pawel Drozdziak
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników][/url]
Napisano Ponad rok temu
przelamujesz na ukos tworzac ostrze i chowasz w dloni miedzy palcem wskazujacym a pokazujacym.
Pawel Drozdziak
dobre okreslenie na palec dlugi - pokazujacy
Napisano Ponad rok temu
probowales kiedys w zyciu przelamac karte kredytowa na ukos?Jak sobie wyobrazacie karte kredytowa w roli broni?
Pawel Drozdziak
Napisano Ponad rok temu
Pawel Drozdziak
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Pawel Drozdziak
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
8)
Pawel Drozdziak
Napisano Ponad rok temu
Co do Systiemy, w tej chwili w Rosji o wiele bardziej rozreklamowanym jest styl Kadocznikowa - w kazdej ksegarni, gdzie jest sprzedawana literatura o sztukach walki, mozna znalesc jak najmniej kilka ksiazek, poswieconych SzKad. Tylko teraz to sie nazywa "rosyjska walka wrecz", albo "walka wrecz rosyjskiego specnazu", albo jakos podobnie - bardzo pociagajaco dla nastolatkow :wink: Wlasnie w tej chwili trzymam przed soba taka: na gorze okladki czerwonym "antiterror", ponizej "Styl specnazu. Technika walki wrecz" i zdjecie boksera posrodku 8) Najciekawsze w tym wszystkim jest to, ze ten sam zestaw technik wedruje od ksiazki do ksiazki, ruznica czesto polega tylko na jakosci zdjec Ale to, chyba, urok prawa autorskiego - wydawnictwa baaardzo rzadko ponosza konsekwecje za kradziez. Kilka dni temu kupilem rosyjskie tlomaczenie "Black medicine. The dark art of death", ktora mozna kupic na Paladin'e za kilkanascie dolcow. Oddalem za nia tylko szesc dolarow (429 stron). I takich ksiazek zachodnih, wydanych w jezyku Puszkina i Dostojewskiego, multum - szkoda tylko, ze jestem biedny, wiec najwyzej moge tylko slinic sie, patczac na to bogatstwo
Jesli mowic o skutecznosci... Uwazam, iz nie ma szkol skutecznych, albo nie - jest skuteczny albo niezbyt skuteczny system nauczania. SzKad, ktora znam zepiej, skoncentrowana przede wszystkim na walce na poldystansie i dystansie, w czym jest lepsza od karate, naprzyklad, bo ma bardziej roznorodny zestaw technik. Ale to nie przeksztalca ja w "panaceum od zuli", bo kazdym konkretnym przypadku walczy konkretna osoba, nie system. Dla mnie osobiscie taki spor nie ma sensu 8)
Ale moge powiedziec, ze Systiema nie ma nic wspolnego z aikido - absolutnie nic. Rozne zasady, ruzne podejscie do walki, ruzne techniki. Przeciez nie mowimy, ze judo i aikido sa tym samym, bo uzywaja taka sama dzwignie na nadgarstek :wink: Co do "podkladania" partnera panowie maja racje - to robi sie zawsze na pokazach i treningach, bo nikt nie chce zabic kolege. Zbyt szybko wykonany rzut na glowe zwykle konczy sie smiercia, prawda?
Napisano Ponad rok temu
Niech tam, nie będę na temat Sistiemy już tu się więcej wypowiadał, zakończę jedynie tym, że w swoim czasie poznanie wielu szczegółowych zasad Sistiemy w szczegółowym odniesieniu do biomechniki ogólnej i biomechaniki walki, zwłaszcza chińskich styli wewnętrznych, ale i boksu, a także takich rzeczy jak np. Metoda Feldenkreaisa, bardzo dużo mi dało...
Wosiu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
czy ktoś z Was zetknął sie z rosyjskim systemem walki- systema.
wiecie coś o stażach?[/b]
http://www.forum-kul...ndpost&p=916293
Użytkownicy przeglądający ten temat: 4
0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
"combat"
- Ponad rok temu
-
techniki
- Ponad rok temu
-
Treningi combat w Sosnowcu.
- Ponad rok temu
-
ESDS
- Ponad rok temu
-
Operation Iraq Freedom - działania US Army podczas inwazji.
- Ponad rok temu
-
instruktorzy combatu
- Ponad rok temu
-
DZIAŁANIA WOJENNE: Operacja Kingpin - Rajd na Son Tay.
- Ponad rok temu
-
krav maga lodz
- Ponad rok temu
-
Sprawdz czy nie przepłacasz za swój trening!!!
- Ponad rok temu
-
point shooting.
- Ponad rok temu