PYTANIE o cwiczenia dynamicznych i szybkich kopniec???
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
wydaje mi sie że mogą pomóc
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
2.Tarcze z partnerem
3. Worek treningowy
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
- Ja nie polecałbym Tobie przytrzymywanie nogi po kopnięciu - no chyba że chcesz robić balecik - ale serio - raczej szybsze ściąganie po kopnięciu na podłoże. Twoja noga powinna być wybijana z podłoża w ten sposób jakbyś "starował z bloku - do biegu" - albo jakbyś się chciał wybić w górę do skoku.
Kopnięcia okrężne spróbuj wykonać z pewnym rozluźnieniem w tarczę tak by używać przede wszystkim bioder a nie samego wyprostu kolana.
Dobrze jest też wykonywać kopnięcia podwójne czyli 2 jedną nogą ale w ten sposób by jedno robić - powiedzmy - od niechcenia. luxno bez siły, raczej jako dotknięcie - natomiast w momencie stawiania stopy na podłoże jak najszybciej wybić ja w górę - wyobrażając sobie , że na podłozy znajduje się jakaś odskocznia, sprężyna czy coś w tym stylu lub że to podłoże jest niewiarygodnie gorące (reakcja podobna do oparzenia się) - oczywiscie to wyobraźnia podpowie trochę jak zareagować.
Oczywiście przy tym rozciąganie - polecam statyczne ni pulsacyjne z wyjątkiem wszelkiego rodzaju wymachów nogi ale z przytrzymaniem sie np. drabinki. Tu tez trzeba dodać by nie przesadzić - gdyz wówczas osiągnie się efekt odwrotny - nadmierne rozciągnięcie, elastyczność spowalnia technikę. Dlatego te ćwiczenia uzupełniać należy treningiem szybkości i siły.
Każdy instruktor ma swoje sposoby jak tego nauczyć lub po prostu nie zwraca na to uwagi skupiając się na innych aspektach techniki. Dlatego poppserwuj swoich kolegów z którymi ćwiczysz - jeżeli ktoś według Ciebie wykonuje takie dynamiczne kopnięcia to zapytaj go jak to robi - może jego sposoby pomogą również Tobie lub dadzą jakieś natchnienie do poszukania swoich ćwiczeń.
Pozdrawiam i zycze powodzenia w treningu!!!!!!!
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
ps. mateusz dobrze ze sensei nie czyta bo za tego trenera =50 seiken by bylo jak nic
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Rozciągnięcie do słabego kopania? Oh my 8O
Napisano Ponad rok temu
Ale znam też kolesia, który robi szpagat bez problemu i ma mocne kopnięcia. No tylko że on waży 105 kg więc sama masa też robi swoje :wink:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Przeczytaj, co napisałeś... No chyba że to miał być żart 8O
Robisz szpagat w POWIETRZU? Zen medytacja + lewitacja 8O
Słabiej rozciągnięci mocniej kopią? 8O
O cholera 8O
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Sorry, nie znam ani jednej osoby ZA MOCNO rozciągniętej!
A ja znam a cro cop to moze byc wyjatek potwierdzajacy regułe tak jak Marek Piotrowski Mi tam zawsze mówili że do szpagatu powinno brakować tyle zeby odległość miedzy ziemią a jajami wynosila ok 8 - 9 cm
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Natomiast w tym rozciagnieciu jest troche prawdy - zdarza sie, ze Ci, ktorzy latwo sie rozciagaja, nie maja tzw. wstepnego napiecia miesniowego, "gorzej" rozciagnieci maja. To dodatkowe napiecie dziala jak sprezyna.
Ale nie zaprzatajcie sobie glowy "sila" uderzenia. To, ze CroCop nakautuje, to nie jest wynik tylko ogromnej sily kopniecia (mnie tez sie zdarzalo najczesciej, gdy trafilem nakautowac kopnieciem, teraz nie kopie prawie w ogole wiec nie sadze), innymi slowy kazdy z nas jak kopnie kogos w glowe to ma ogromne prawdopodobienstwo nakautu, bo noga jest zdecydowanie mocniejsza od glowy.
Problem polega na trafieniu - Crocop jak przystalo na mistrza ma znakomity timing i stad ogromna skutecznosc. I nad tym trzeba pracowac, to zadanie na lata, a nie zawracanie d... pod tytulem sila kopniecia, czy sila uderzenia.
K_P
K_P
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Ryukyu Kobudo Hozon Shinko Kai
- Ponad rok temu
-
czy jest ktos z Krakowa i moze ma opinie na temat....
- Ponad rok temu
-
kroki w karate
- Ponad rok temu
-
soke Kubota
- Ponad rok temu
-
Domowe metody utwardzania!!!!
- Ponad rok temu
-
Potrzebne Kanji