włócznia qiang?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Qiang - /włócznia /. Włócznia jest to kij zakończony metalowym, obosiecznym grotem. Wśród licznych broni Kung Fu nazywana jest królową broni. O ile innych broni można było nauczyć się w ciągu od 1 do 5 lat uważano, że włóczni trzeba się uczyć przez całe życie. W dawnej armii chińskiej włócznia była bronią podstawową zastępującą kij. W technice różni się od kija tym, że większość ataków jest pchnięciami i dźgnięciami a nie uderzeniem. Powstały specjalne techniki trzymania i poruszania włócznią tak, aby uzyskać niesamowitą szybkość i ruchliwość grota włóczni, przed którym przeciwnik nie miał szans się zasłonić. Istnieje wiele legend o Mistrzach, którzy byli niepokonani dzięki wspaniałemu opanowaniu włóczni /np. włócznik Li/. Włócznia jest podstawową bronią w szeregu głównych styli Kung Fu. Sama broń wykonana była zazwyczaj z bardzo elastycznego drzewa np. rattanu, co pozwalało wyginać ją pod różnymi kątami. Także w szkole "RED TIGER" jest to podstawowa obok kija broń długa.
Napisano Ponad rok temu
Qiang - /włócznia /. Włócznia jest to kij zakończony metalowym, obosiecznym grotem. Wśród licznych broni Kung Fu nazywana jest królową broni. O ile innych broni można było nauczyć się w ciągu od 1 do 5 lat uważano, że włóczni trzeba się uczyć przez całe życie. W dawnej armii chińskiej włócznia była bronią podstawową zastępującą kij. W technice różni się od kija tym, że większość ataków jest pchnięciami i dźgnięciami a nie uderzeniem. Powstały specjalne techniki trzymania i poruszania włócznią tak, aby uzyskać niesamowitą szybkość i ruchliwość grota włóczni, przed którym przeciwnik nie miał szans się zasłonić. Istnieje wiele legend o Mistrzach, którzy byli niepokonani dzięki wspaniałemu opanowaniu włóczni /np. włócznik Li/. Włócznia jest podstawową bronią w szeregu głównych styli Kung Fu. Sama broń wykonana była zazwyczaj z bardzo elastycznego drzewa np. rattanu, co pozwalało wyginać ją pod różnymi kątami. Także w szkole "RED TIGER" jest to podstawowa obok kija broń długa.
Napisano Ponad rok temu
. Sama broń wykonana była zazwyczaj z bardzo elastycznego drzewa np. rattanu, co pozwalało wyginać ją pod różnymi kątami.
Bullshit. Jakby była z rattanu, to by się z nią nic nie dało zrobić. Po prostu byłaby zbyt giętka. Drzewce chińskiej włóczni wykonuje się z drzewa baila (po naszemu palma woskowa). No, może w Red Tiger School mają rattanowe drzewca Swoją drogą wiele by to tłumaczyło
K.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ja nie mam żadnych wątpliwości, że poziom merytoryczny ww. szkoły jest żenujący, bo ja ich widzisz znam. To ironia była jeno. Krótko i węzłowato: z rattanu drzewca włóczni zrobić się nie da. Ta dana przez panów z RT definicja po prostu świadczy o tym, że nie wiedzą o czym mówią, nie pierwszy raz zresztą
No zresztą oceń sam:
Powstały specjalne techniki trzymania i poruszania włócznią tak, aby uzyskać niesamowitą szybkość i ruchliwość grota włóczni, przed którym przeciwnik nie miał szans się zasłonić.
Przecie to jest bla, bla, bla. Specyfika ruchu chińskiej włóczni jest ogólnie rzecz biorąc taka, że dzięki wykorzystaniu elastyczności drzewca ostrze pracuje na zasadzie śruby. Krótko mówiąc leci nie na wprost, tylko po spirali. Proste jak obręcz i w zasadzie nie ma tu specjalnie o czym pisać. "Niesamowita szybkość i ruchliwość"? Eeee...
Rattan natomiast ma to do siebie, że jest owszem elastyczny. Cholernie elastyczny. Tak elastyczny, że jeżeli się go wprawi w ruch, to on się, jakby to powiedzieć... majta Nie oddaje dostatecznie dobrze energii po prostu.
K.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Również pozdrawiam.
K.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Takich mniej sięcej używa się obecnie do treningu:
A tu ciekawostka - oryginał, XIX wiek
Napisano Ponad rok temu
normalnie nie wierze...
obroncy pstragow...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
aha super dzięki za zdiątka tera do szczęscia potrzebne mi tylko jakies techniki ale włócznie to cos w stylu kiji przeciez na Aikido Jo jest jako włócznia... a wiec macie jakies techniki lub cus? bardziej chodzi mi o jakies pokazówki tak jak jakies obkręty cos w stylu przelozen itp.
Wlocznia, to fajna bron :-)
Tu link do formy wlocznia z chuojiao:
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Tu link do dobrej strony o chinskich broniach (o wloczniach moze nie tak duzo, ale tez cos powinno byc):
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ależ urody niepośledniej jest ten klip
Aż się zamarzyłem, że też bym tak chciał sobie czasem włócznią pomachać i zacząłem się zastanawiać, czy się jakiejś formy nie nauczyć
Chyba się starzeję :roll:
Ta forma to taka jak u was, czy to inne chuojiao jest?
K.
Napisano Ponad rok temu
Woow Ge Ande
Ależ urody niepośledniej jest ten klip
Aż się zamarzyłem, że też bym tak chciał sobie czasem włócznią pomachać i zacząłem się zastanawiać, czy się jakiejś formy nie nauczyć
Chyba się starzeję :roll:
Ta forma to taka jak u was, czy to inne chuojiao jest?
K.
Czesc!
To nie nasze chuojiao. Szczerze mowiac, to nawet nie wiem jakie. Byc moze to z Dongbei. Te formy z wlocznia, ktore u nas widzialem sa jakby prostsze jednak i bardziej "wychodzone"
Uwazaj, za chec uczenia sie form moga Cie do pieca na trzy zdrowaski zamknac ;-)
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Sprzęt do noszenia przy sobie
- Ponad rok temu
-
zobaczcie moja Pyte;)
- Ponad rok temu
-
Walka 2 nozami z przeciwnikiem z 1 nozem?
- Ponad rok temu
-
Mam sóre
- Ponad rok temu
-
Pomocy!
- Ponad rok temu
-
Legalna broń palna dla kazdego- 1850r
- Ponad rok temu
-
Kastecik:)