Filmik z zawodów 6/11/04 Wing Tsun Estonia
Napisano Ponad rok temu
link:
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
W zawodach są RÓWNIEŻ(bo rzeczywiście reszta idzie na totalny żywioł) osoby które nie stawiają pierwszych kroków w WT-więc obrazek pokazuje co zostaje(oczywiście tylko moim zdaniem) z ich techniki WT w sytuacjach ekstremalnych(napewno nie ma czasu na zastanawianie się jak układać Tan sao/Jut Sao itd.).Czy ktoś ma doświadczenia w takich sytuacjach ringowych..zostawmy temat ograniczeń przepisami itd.Oprócz WSL VT uczęszczam regularnie na treningi MMA/JKD gdzie mam możliwość sprawdzania niektórych patentów w sparringach ringowych,więc ciekawi mnie doświadczenie wyniesione z podobnych sytuacji innych osób a pytanie brzmi-co zostaje z techniki vs totalny żywioł przeciwnika...lub inaczej czy daje się idealną techniką YC/WT/VT wstawić czoła żywiołowym streetfighterom którzy mają 0 techniki a tylko serce do walki??
Napisano Ponad rok temu
nie, nie da sie! stad tez moje tematy o prostych blokach systemu i ich uzytecznosci. to co mowie jest moze anty-reklama YongChun ale taka jest prawda. zatem powtarzam pytanie po co ich uczyc, skoro nie dzialaja?ciekawi mnie doświadczenie wyniesione z podobnych sytuacji innych osób a pytanie brzmi-co zostaje z techniki vs totalny żywioł przeciwnika...lub inaczej czy daje się idealną techniką YC/WT/VT wstawić czoła żywiołowym streetfighterom którzy mają 0 techniki a tylko serce do walki??
Napisano Ponad rok temu
pozdr.sorry za długi wywód
Napisano Ponad rok temu
Wszyscy powinni mocno popracować nad uczciwym lewym prostym, sierpami, lokiem, obaleniami, i wydostawaniem się z dosiadu.
Moja taka mała obserwacja jest taka, że ta garda którą wszyscy trzymają na początku to jakaś pomyłka jest. Nie chroni przed niczym, nic nie daje.
Pozdrawiam,
AdamD
Napisano Ponad rok temu
poza tym Yong Chun jest dla ludzi leniwych nie ma cwiczen kondycyjno-wytrzymalosciowych, zamiast sparringow na treningu cwiczy sie z reguly formy i chi sao, duzo jest teoretyzowania zamiast konkretnych przykladow, nie ma dynamicznego rozciagania bo kopie sie tylko do kolan... itp, itd
oczywiscie wszystko to jest ladnie opakowane w filozofie i potem dobrze sprzedane - no ale to juz jest cecha tego stylu
Napisano Ponad rok temu
Wlasnie.(...) wydostawaniem się z dosiadu (...)
Poprzednim razem napisalem to samo - bladego pojecia o zachowaniu na ziemi. Obronie znaczy sie, zeby nie bylo watpliwosci.
Obalony - merda tylko nogami, jak dzieci w przedszkolu.
Widac, ze chyba zaden z nich nawet nie liznal jakiego judo, czy innych zapasow...
Napisano Ponad rok temu
dlatego mowie, ze w systemie jest wiele, blednych technik, ktore nie maja praktycznego odniesienia do walki: bloki, ciosy, garda, pozycje, chodzenie...
A macie w tym swoim systemie cokolwiek dobrego bo z twojej wypowiedzi wynika że całość jest do bani więc po co ty go jeszcze ćwiczysz chłopie?
Napisano Ponad rok temu
To jest mistrz internetowy Podpytuje sie tu na forum zeby sie doksztalcic. LOL
Napisano Ponad rok temu
wiesz, pare dobrych technik sie moze znajdzie, ale ja nie mam z tym problemu bo cwicze WENG CHUN a to zupelnie inna bajkaA macie w tym swoim systemie cokolwiek dobrego bo z twojej wypowiedzi wynika że całość jest do bani więc po co ty go jeszcze ćwiczysz chłopie?
wytykam poprostu bledy i falszywe techniki w Yong Chun, dlatego o nich pisze
Flash:
- jak nie masz bladego pojecia to sie nie odzywaj. Czytam te twoje durne posty i ani jednego madrego :nie:
Napisano Ponad rok temu
Wydaje mi się że większe rozterki mają przedstawiciele innych stylów KF,którzy ćwiczą formy chyba tylko dla zdrowia...a w sparringach walczą starym...dobrym...kickboxingiem formy jedno a sparring drugie![/quote]
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
może ty masz jakieś linki które bys polecał,a ukazywałyby tradycyjny CLF w akcji tzn.taki jak mówisz..nawiązujący do form z przełożeniem na realny sparring
pozdr.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Oczywiscie, ze zasada jest prosta - wygrywa lepszy.Rybak super stwierdził,że obalony merda nogami jak dzieci w przedszkolu i ma rację.Ale muszę dodać,że tak samo merda nogami grappler i submission fighter który zna 1500 sposobów walki w parterze z positioningiem i dominacją itd.a wystarczy że jest ciut gorszy od przeciwnika(zobacz jak merdają nóżkami przegrywający spece od submission w NHB/UFC).
Ale chodzi wlasnie o to, ze nie "merda" tak samo: po tych "przegrywajacych specach", jak ich okresliles, widac przynajmniej, ze znaja zasady takiej walki i czegokolwiek probuja i(czy im wychodzi to jest inna sprawa wspomniana powyzej) - a tutaj kompletny brak pojecia wali po oczach. I to u wszystkich, jak leci.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A chlopaki maja duzy zapal - co im sie chwali - ale zielone som jeszcze i tyle.
Jak sie nie pokulaja i nie zobacza, jak to funkcjonuje, to beda wierzyc, ze maja pojecie o walce rowniez na ziemi - do czasu, jak sprobuja robic tak, jak sie nauczyli dotychczas i sie zdziwia, bo ich ktos w kostke posklada.
No ale zycie takie, nie oni pierwsi i nie ostatni
Co do "stojki", to na moje oko ktos z nawet lekko zazielenionym pojeciem o boxie/thaiboxie tez by wiekszosc z nich rozmieszal i sie nie bardzo spocil nawet.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
tai chi we Wroclawiu
- Ponad rok temu
-
Trochę radości :)
- Ponad rok temu
-
Czyżby user "Wing Tsun" został ukarany ???
- Ponad rok temu
-
GUM SAO/KAM SAO
- Ponad rok temu
-
LAP SAO
- Ponad rok temu
-
usztywniacz nadgarstka?
- Ponad rok temu
-
sekcja kungfu w Anglii