usztywniacz nadgarstka?
Napisano Ponad rok temu
I teraz moje pytanie: skąd to się wzięło i do czego jest używane?
Mam kilka opcji: albo jest to jakaś forma karwasza-osłony przedramienia, jedna z części zbroi. Albo, w co bardziej wierzę, jest to usztywniacz stawów nadgarstkowo-promieniowego i śródnadgarstkowego. Coś podobanego jest używane przez drwali.
Czy te ćwieki którymi jest nabijane to coś służą/służyły czemuś? Czy były wykonywane jakieś uderzenia lub bloki przy pomocy tej opaski?
I ostatnie moje pytanie - czy ktoś ma jakieś doświadczenia w walce z czymś takim na łapach? Jak to się sprawuje?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Może Dacheng będzie wiedział - jak nikt nie wie to może chociaż on.
Może chociaż jakiś link? Cokolwiek?
Napisano Ponad rok temu
...ale taka pieszczocha uzywana jest czesto na pokazach, zaznacza sile tym (wizualnie) sile i moc wykonywanych technik. mozna powiedziec, ze dla szpanu - dla publiki :wink:
nic w tym zlego, mnie sie podoba, bardzo charakterystyczne
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
I teraz moje pytanie: skąd to się wzięło i do czego jest używane?
Mam kilka opcji: albo jest to jakaś forma karwasza-osłony przedramienia, jedna z części zbroi. Albo, w co bardziej wierzę, jest to usztywniacz stawów nadgarstkowo-promieniowego i śródnadgarstkowego. Coś podobanego jest używane przez drwali.
Czy te ćwieki którymi jest nabijane to coś służą/służyły czemuś? Czy były wykonywane jakieś uderzenia lub bloki przy pomocy tej opaski?
I ostatnie moje pytanie - czy ktoś ma jakieś doświadczenia w walce z czymś takim na łapach? Jak to się sprawuje?[/quote]
Cześć,
Nie mamy żadnego "tradycyjnego" stroju. Do zdjęć, na pokazy czy zawody ludzie ubierają jakiś strój charakterystyczny dla swojej szkoły, ale to są "wewnątrzszkolne" ustalenia a nie jakieś "stylowe" zasady. Tak samo jest z pieszczochami. Nie zauważyłem, żeby na codzień ktoś u nas w tym ćwiczył albo walczył 8O
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Usztywnić nadgarstka to nie da rady, bo kończy się przed nim - musiałoby wchodzić na samą dłoń.
Co myślisz WOLFSSHADE? Ma to sens?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Sprobuję zgadnąć: człowieka z takim czymś na przegubie trudno jest zlapać za nadgarstek, a co za tym idzie, zrobić dźwignię. I to może być zastosowanie tych ćwieków. [/quote]
O tych dźwigniach nie pomyślałem. To całkiem logiczne nawet bo z czymś takim na ręce łatwiej się chyba wyswobodzić bo uchwyt nie jest taki pewny.
[quote name="budo_ja"]Usztywnić nadgarstka to nie da rady, bo kończy się przed nim - musiałoby wchodzić na samą dłoń. [/quote]
Nie musi wchodzić na dłoń żeby usztywniać nadgarstek. Kości nadgarstka zaczynają się już za tymi dwoma wyrostkami rylcowatymi po obu stronach przedramienia. Działało by tak jak to:
To, że usztywniało by to nadgarstek dodatkowo uniemożliwiało by dźwignie.
Dopiero jakiś czas temu sobie skojarzyłem ten usztywniacz z tymi pieszczochami na łapach tych od jowga i stąd to pytanie[/quote]
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
O tym nie pomyślałem. Czyli zgaduję, że po stronie dłoniowej zapięcie ściśle zasłania przedramię - pomiędzy paskami nie ma "dziur". Tylko zastanawia mnie jedno - jeżeli ma chronić przed cięciami nożem to dlaczego jest takie krótkie - zostaje jeszcze kawał nieosłoniętego przedramienia. I te ćwieki chyba lepsze by były wtedy po stronie dłoniowej żeby nóż się po nich zsunął.Ten niby "usztywniacz" na nadgarstku ze stalowymi cwiekami sluzy do obrony przed nozem - chroni przed pociachaniem zyl
W odpowiedni tzn? Uderza się wtedy stroną wierzchnią przedramienia? Czy może używa się tego że wzmacnia nadgarstek i pięść z przedramieniem jest "sztywno" połączona?uderzajac w odpowidni sposob dziala prawie jak kastet
Napisano Ponad rok temu
Taka opaska to dodatek - mozna bylo z nia caly czas chodzic a w razie walki przydawala sie jako oslona reki itp.
Napisano Ponad rok temu
Wiem co masz na myśli. Ta część uzbrojenia zwała się karwaszem(zbrojni) lub mankietem(łucznicy). Jednak obie wymienione części uzbrojenia różnią się dość znacznie od tego "pieszczocha".W dawnych czasach noszono tego typu opaski powrzechnie (widac czesto na roznych filmach historycznych), gdy walczona bronia biala i potyczki byly codziennoscia.
Mankiet łuczniczy nie może mieć rzadnych ćwieków i musi być zapinany po stronie grzbietowej przedramienia - gładka do wewnątrz, aby nie zachaczyć o cięciwę.
Karwasz natomiast był w odróżnieniu od tego pieszczocha o wiele dłuższy - miał być osłoną całego przedramienia, a nie tylko początku, i często zachodził także na łokieć.
Ten krótki pieszczoch nie przypomnia więc ani jednego ani drugiego. Dlatego wydaje mi się taki charakterystyczny, bo nie widziałem dla niego szczególnych zastosowań.
Z tej właśnie przyczyny zadaję te pytanko - myślałem, że może ktoś odeśle mnie do jakiś źródeł...
Napisano Ponad rok temu
No ja bym sie nie doszukiwal super jakichs tajemnych zastosowan tej opaski charakterystycznych tylko dla tego stylu. W dawnych czasach noszono tego typu opaski powrzechnie (widac czesto na roznych filmach historycznych), gdy walczona bronia biala i potyczki byly codziennoscia.
proponuje obejżec Xene WOJOWNICZĄ KSIĘŻNICZKE
skóry i cwieki nie sa jej obce ....WRRRAU :wink:
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
sekcja kungfu w Anglii
- Ponad rok temu
-
Formy ChangQuan
- Ponad rok temu