Skocz do zawartości

Zdjęcie

FOOK SAO

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
29 odpowiedzi w tym temacie

budo_vt
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 402 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: FOOK SAO

nie zawsze wylapiesz cios na zewnatrz. przeciwnik nie zadaje tylko prostych, stad np. moje uzycie fook sao do wewnatrz na sierp :wink:

Rozumiem że zgarniasz rekę od zewnątrz przy łokciu sierpa i kończysz gdy fook sao dojdzie do twojej centralnej :?:
  • 0

budo_vingdragon
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2334 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

gdybym tak zrobil - pewnie lezalbym na deskach zanim ten fooksao bylbym wykonal :D

ja stosuje fooksao na sierp do wewnatrz - struktura tego bloku jest na tyle silna ze moge sobie na to pozwolic, fook dziala na zgiecie poprzez sciahniecie lokcia w dol a hak podtrzymuje jego cios w razie wycofania i szarpania. moja centralna skierowana jest w jego sierp - moj prosty w jego nos :idea:
  • 0

budo_vt
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 402 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

W życiu bym nie zaryzykował takiej techniki ale skoro Ci wychodzi to stosuj. Fook sao z drugiej formy od zewnatrz do wewnatrz na łokeć to jedyna interpretacja mojej skoły.
  • 0

budo_vingdragon
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2334 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

rozumiem
:wink:
[Post za krótki]
  • 0

budo_wingtsun
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 667 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

u mnie jest (chyba) tak jak Ving mówi - robimy wejście pod kątem i nawalamy jednoczesnie fook sao w reke przeciwnika od wewnątrz + jakies uderzenie zeby druga ręka się nie nudziła ;)

fook sao stosuje sie tez czesto jako mangek-sao - czyli naciagniecie na kark ktore jest de facto atakiem... (dość nieprzyjemne ) :)

fook sao można też zrobić jako ściągnięcie, fook kuen to całkiem niezłe wejście, kardę bokserską się nieźle otwiera przy fook sao i łokciu pai-jarn z drugiej ręki (nawet jak nie otworzysz to łokieć i tak wejdzie)

przykładów tak można sobie mnożyć

aha nie ograniczam się tu w rozważaniach do fook sao z SNT, zresztą są one podobne

pozdrowienia dla w(i/e)ng(c/t/v)nostawa... WEST SIDE IS THE BEST SIDE ;)
  • 0

budo_wingtsun
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 667 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

gdybym tak zrobil - pewnie lezalbym na deskach zanim ten fooksao bylbym wykonal :D

ja stosuje fooksao na sierp do wewnatrz - struktura tego bloku jest na tyle silna ze moge sobie na to pozwolic, fook dziala na zgiecie poprzez sciahniecie lokcia w dol a hak podtrzymuje jego cios w razie wycofania i szarpania. moja centralna skierowana jest w jego sierp - moj prosty w jego nos :idea:

aha bo doczytałem :oops: powyższe na sierp w naszym zastosowaniu zazwyczaj się robi z otwartą dłonią, ale np na hak od dołu robi się taki zmutnowany fook sao z chuen i zwrotem (jest w biu tze i u nas sie nazywa chuengat sao, z tego co widziałem to u Vinga czasem wystepuje w SNT)
  • 0

budo_vingdragon
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2334 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

huen got sao :wink:
  • 0

budo_wingtsun
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 667 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

ja tam się trzymam tego że nie ma oficjalnej romanizacji kantońskiego ;)

tak propo mogliby yongchunowcy w Polsce podjąć wysiłek i ujednolicić nazywanie&pisownie
  • 0

budo_vingdragon
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2334 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

dlatego uzywamy angielskojezycznej transkrypcji :wink:
  • 0

budo_wtc
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 178 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

ja tam się trzymam tego że nie ma oficjalnej romanizacji kantońskiego ;)
tak propo mogliby yongchunowcy w Polsce podjąć wysiłek i ujednolicić nazywanie&pisownie

nie jest tak zle :)
jak wyczytalem stosuje sie transkrypcje oficjalnie zatwierdzona w ChRL w 1958 , u nas bodajze wydana przez TPPCh w latach 60. w jakis rozmowkach. W kazdym razie zapis polaczenia dwuliterowego 'ch' to ciagle 'cz', a dzwiek ktory chciales przewdstawic to 'h' , tak wiec huen sau, huen gat sau ale chang sau czy wong cheng :wink:
pozdro 8)
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024