Pchniecie versus ciecie w mieczu japonskim
Napisano Ponad rok temu
Natomiast co do "śmiertelności" rapiera - wiem że bywały potrójne pojedynki (każdy walczył wraz z dwom sekundantami) w których padały trzy trupy, ale z drugiej strony czytałem jak to pchnięty w brzuch kurował się dni pietnaście...
Pchnięcie w serce zabijało natychmiast, przebicie płuc mogło zabić (ale nie musiało) pchnięcia w brzuch i szyję nie uznawano za "śmiertelne" (tylko ciężkie) - chyba że wdało się zakarzenie...
Pozdr!
Napisano Ponad rok temu
A tak z ciekawości, czy umiejętnie wykonane cięcie kesa rozcinało żebra?
Napisano Ponad rok temu
odcina sie lopatki z reka.
Ale cieciem kesa bez problemu przecina sie obojczyk.
Napisano Ponad rok temu
Zgadnijcie kto wygrywal zawody? Ci, co mieli dluzsze shinaie, zadawali pchniecia jak w szermierce, jedna reka
Ja chyba ogłoszę ogólną krucjatę na rzecz dobrze stawianych pytań :-) . Nie można pytać na raz o walkę w zbroi i walkę na punkty (czyli odpowiednik raczej walki bez zbroi) w jednym pytaniu. Do tego zbroja... ale jaka? Późna, stalowa, wczesna skórzana, średnia łuskowa? W stalową to sobie możesz pchać np. w napierśnik do bólu... Ciąć zresztą też, ale łatwiej Ci wybrać słabsze obszary. Utwardzoną skórę też niełatwo przebić bronią trzymaną jedną ręką a dwoma już prędzej, ale wtedy cięcie stanowi spore zagrożenie... Więc zbroja zawęża pole trafienia zwłaszcza, że zawsze robiono ją tak, żeby się pchnięcie miało szansę ześlizgnąć. Jeśli zbroi nie ma cięcie jest dłuższe niż pchnięcie zwłaszcza wyprzedzające. Ale jak nie ma zbroi możesz mówić o cięciach bezpośrednich bez zamachu.... i tak dalej....
Więc jeszcze raz o co pytasz? Walkę w zbroi czy bez? Jeśli w zbroi to w jakiej? Dokładnie? :-)
Napisano Ponad rok temu
Wiesz, shinai, to taki rodzaj treningowego miecza japonskiego zrobionego z kawalkow bambusa zwiazanych razem. Nie sluzyl do przebijania czegokolwiek, tylko do cwiczenia sparringow. Kiedy powstawalo kendo, wojen dawno juz nie bylo, i nikt nie nosil zbroi. :wink:Więc jeszcze raz o co pytasz? Walkę w zbroi czy bez? Jeśli w zbroi to w jakiej? Dokładnie? :-)
Napisano Ponad rok temu
Co powoduje (w sensie technicznym) ze pchniecie moze przebic zbroje?
Hmmm chodziło mi o pierwotne pytanie to z ankiety. Czyli chodzi Ci o to, czy pchnięcie czy cięcie jest lepsze w kendo? Bo jeśli tak to zupełnie nie wynikało to z treści pytania :-) .
Napisano Ponad rok temu
skrzydelko czy nozka
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Czy ktoś zna tę szkołę?
- Ponad rok temu
-
nauka samodzielna
- Ponad rok temu
-