najwyzsze??5 dan...a tu mi jeszcze jedno pytanie sie nasuwa do glowy...jakie sa najwyzsze stopnie we wladzach PFA?
PUA PFA PAA ??
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jak mawia kol. Pancer z rodziną dobrze sie wychodzi tylko na fotografii a i tak trzeba stnąć z boku coby łatwiej było odciąć
Dlatego też kol. Pancer :wink: odciął się X lat temu od ...jednej wielkiej rodziny ....
Pancer (mogący teraz stawać spokojnie na środku rodzinnej fotografii :wink: )
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
(...)Niech rozsądzi nas Kapusta!
Co, Kapusta?! Głowa pusta?!
A Kapusta rzecze smutnie:
Moi drodzy, po co kłótnie,
Po co wasze swary głupie,
Wnet i tak zginiemy w zupie!
A to feler...
Westchnął Seler.
pozdrawiam ! :-)
Napisano Ponad rok temu
bo widzisz stopien stopniowi nierowny... po co zastanawiac sie ktory lepszy??co za roznica??czyli Wysocki ma najwyzszy stopien w Polsce? to dltego PFA nie akceptuje jego 7 dana, bo to juz za wysoko jak dla niektorych??
sensei moze miec 7dana(nie uderzam tu do Pana Wysockiego)i byc burakiem, a moze posiadac stopien 3-4 dan i miec to cos co przyciaga ludzi i sprawia ze chca sie u niego uczyc...
Napisano Ponad rok temu
najwyzsze??5 dan...a tu mi jeszcze jedno pytanie sie nasuwa do glowy...jakie sa najwyzsze stopnie we wladzach PFA?
R.H. sensei - posiadacz jedynego (jak na razie) 5 dan w PFA nie jest w zarządzie. Był, ale nie jest. A jesli chodzi o Piotra Borowskiego, to został nominowany do stopnia. A to nie jest równoznaczne z uzyskaniem. Z tego jasno wynika, że najwyższe stopnie we władzach PFA to 4 dan. I to byłoby na tyle :wink:
Napisano Ponad rok temu
przepraszam, ze wrzucilem wszystkich posiadaczy wysokich? stopni z PFA do jednego wora... :wink:
Napisano Ponad rok temu
Jak mawia kol. Pancer z rodziną dobrze sie wychodzi tylko na fotografii a i tak trzeba stnąć z boku coby łatwiej było odciąć
Dlatego też kol. Pancer :wink: odciął się X lat temu od ...jednej wielkiej rodziny ....
Pancer (mogący teraz stawać spokojnie na środku rodzinnej fotografii :wink: )
No i dobrze. I masz dwa w jednym: i racje, i spokoj. Tylko teraz musisz uwazac na tych, co Ci sie ustawiaja do zdjecia po bokach i szybko ich odcinac, zeby za X lat nie powiedzieli, ze sie sami odcieli
Ariczia (na uboczu wspominajaca, jak to z tym pancerowym odcinaniem bylo :wink: )
Napisano Ponad rok temu
bo widzisz stopien stopniowi nierowny... po co zastanawiac sie ktory lepszy??co za roznica??czyli Wysocki ma najwyzszy stopien w Polsce? to dltego PFA nie akceptuje jego 7 dana, bo to juz za wysoko jak dla niektorych??
sensei moze miec 7dana(nie uderzam tu do Pana Wysockiego)i byc burakiem, a moze posiadac stopien 3-4 dan i miec to cos co przyciaga ludzi i sprawia ze chca sie u niego uczyc...
no wiem ze stopien stopniowi nie rowny...poprostu zaciekawia mnie czemu tak sie dzieje ze PFA nie uznaje tego 7 dana
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
a i czy ktos mi odpowie wkoncu co bylo napoczatku w Polsce??
O ile się nie mylę, aktualnie obowiązujące teorie mówią, że w Polsce tak jak i gdzie indziej, to na początku chaos był. Przed nim nie było nic...podobno :wink: A z tegoż chaosu wynurzył się był pan Osiński i potem już potoczyło się drogą ewolucji i selekcji naturalnej. :wink:
Napisano Ponad rok temu
nie nie i jeszcze raz nie!! na poczatku w Polsce byli Polanie :wink: a Potem pan Osiński :roll:Ellis napisał:
a i czy ktos mi odpowie wkoncu co bylo napoczatku w Polsce??
O ile się nie mylę, aktualnie obowiązujące teorie mówią, że w Polsce tak jak i gdzie indziej, to na początku chaos był. Przed nim nie było nic...podobno A z tegoż chaosu wynurzył się był pan Osiński i potem już potoczyło się drogą ewolucji i selekcji naturalnej.
Napisano Ponad rok temu
rzuc no nazwisko na PM.. tak z czystej ciekawosci.. mam kilku faworytow i ciekawe czy zgadlemA wiesz Aiki , kilka lat temu spotkałem kogoś z bliskiego otoczenia Wysockiego z lat 1978 -1987. Fajnie Nam się rozmawiało o starych czasach. A na koniec , swoje dziecko przyprowadził do mnie na zajęcia .
Uchideshi
tak owszem, glownie przez brak pokory.Straciliśmy spokojnie wtedy 10-15 lat...
Apas
autorytet jest nawet wiecej niż jeden - brak pokory.IMHO brakuje nam AUTORYTETU,
Ellis
zaraz do tego dojdziemy..no dobra to co najpierw bylo??
najwyszym stopniem jets red.bud jakos nie mogelm sobie odmowic tegojakie sa najwyzsze stopnie we wladzach PFA
ty czytasz moje posty? moze ja tu sie produkuje sobie a muzom? napisalem wyzej.. komplexy i zasciankowosc .poprostu zaciekawia mnie czemu tak sie dzieje ze PFA nie uznaje tego 7 dana
troche mam mieszane uczucia jak to pisze.. bo mi sie wydaje ,ze panna nie czyta tego, co ja pisze.. ale niech tami czy ktos mi odpowie wkoncu co bylo napoczatku w Polsce??
Aikido pojawilo sie w Pl w latach 50 tych.. w Gdansku. Bylo krótko i przyszlo z Francji. Potem.. no coz trzeba tu wspomniec o Marianie Osinskim i SOMA dlatego uważam, że kolega soma jest bardziej kompetenty w te klocki.
Wkład Osińskiego w aikido w Pl jest niezaprzeczalny.. zrobil duzo dobrego jednocześnie i złego hamując w pewnien sposob rozwoj aikido w Pl.
Zrzeszał pod swoim przewodnictem sekcje ze Szczecina, Warszawy, Zielonej Gory (sekcja W.Kirmiela - chyba Zielona gora nie Jelenia.. zawsze mi sie myla - anyway te co wieksze ośrodki. Po jakims czasie ten system upadl. Jedyny sensowny powod to brak nauczyciela ktory by na sale przejął piecze nad rozwojem aikido w Pl. Poszczegolne osrodki zaczely poszukiwania (lub nie vide PFA) na wlasna reke.
Shihan Wysocki znalazł dobre żródlo wiedzy i przy tym pozostal. PFA sie tuła po róznych drogach bardziej szkodzac niz ucząc.
Nie interesuja mnie szczególy tego typu kto sie do kogo krzywo uśmiechnął czy kto komu nie postawił piwa. Po prostu widze fakty takie jakimi są. Spędzilem z shihanem Wysockim ładnych kilkanascie lat i ścieżka szkoleniowa Wysocki-> Savegnago-> Kobayashi byla dla mnie bezpieczna zapewniajac normalny cykl szkolenia. .
Bylo jasne,ze są 2 staże - wiosenny i jesienny z sensejem Savegnago ,ktore wyznaczaly tryb szkolenia. Ale to zejscie z tematu.
Najnowszy polski nabytek to PAA Dariusza Bieńkowkiego, ktory jest uczniem shihana Cognarda, a byłym ucznem shihana Wysockiego.
PS. soma jak sie gdzies pomylilem to skoryguj.. w koncu to bylo prawie 20 lat temu..
Napisano Ponad rok temu
troche mam mieszane uczucia jak to pisze.. bo mi sie wydaje ,ze panna nie czyta tego, co ja pisze.. ale niech tam
[/quote]
czytam czytam ...
Napisano Ponad rok temu
jakos nie jestem do tego przekonany .. ale moze tym razem sie udalo odpowiedziec na postawione pytaniaczytam czytam ...
Napisano Ponad rok temu
jakos nie jestem do tego przekonany .. ale moze tym razem sie udalo odpowiedziec na postawione pytaniaczytam czytam ...
jak najbardziej
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Było, nie jest - wynik poszedł w świat.
A na początku to w Polszcze byli Sarmaci 8)
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Turnieje
- Ponad rok temu
-
Aikido po drugiej stronie lustra
- Ponad rok temu
-
Aikido czy nie Aikido?
- Ponad rok temu
-
Jodo
- Ponad rok temu
-
Obserwacje ze stazu Daito ryu
- Ponad rok temu
-
Co was urzeklo w Aikido ?
- Ponad rok temu
-
Impresja na temat Aikido
- Ponad rok temu
-
nazwa techniki
- Ponad rok temu
-
Ulica ??!!??
- Ponad rok temu
-
ładniejsze oblicze aikido, czyli fajne panny w waszym dojo:)
- Ponad rok temu