Skocz do zawartości

Zdjęcie

Czy są jeszcze jakieś efektywne style KF ? :(

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
82 odpowiedzi w tym temacie

budo_kinkong
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 249 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: Czy są jeszcze jakieś efektywne style KF ? :(

3. patrz jeden. walka sportowa jest naprawdę inna - nie ukrywam - nie wiem jak bym sobie radził w dużych rękawicach na rękach - zapewne kiepsko - choćby z braku doświadczenia z duzym balastem, utrudniającym wiele rzeczy

widzisz czy walka sportowa jest naprawdę inna?
zależy jak kto walczy - inne jest nastawienie psychiczne, ale ja uważam że moze się okazać że użyte techniki wcale się tak bardzo nie różnię.
Zrobię tu jeszcze raz reklamę Etiopowi :lol:
wystawiłem go na Pucharze Polski Wu-shu w 2002 roku, tak naprawdę to ćwiczył Muay-thai a z sandy to zrobiłem z Nim kilka treningów żeby załapał zasady.
Wystartował w kategorii do 60kg,w jednej z walk (było już o tym na VB) zablokował przeciwnikowi low-kicka agresywnym blokiem kolanem,tak że tamtemu pękły obie kości w piszczelu, finał kategorii przegrał bo złamał przeciwnikowi nos , kopiąc go kolanem (moim zdaniem niezasłużenie przegrał tę walkę przez dyskwalifikację- ale nie jestem obiektywny :P )

i mam tu do Kolegi WT pytanie : Czy Etiop walcząc na ulicy musi zmieniać swój sposób walki na jakiś inny?
A po co?
przecież liczy się efekt- czyli wyłączenie przeciwnika z walki!!!

I jeszcze jedna uwaga - nie wiem dlaczego mysląc o walce w rękawicach ma Kolega WT przed oczami olbrzymie sznurowane (te byłey największe) rękawice bokserskie?
Ja np. walczyłem sobie i w rękawicach bokserskich i w takich na rzepy 10 oz (do kick boksu) i w takich do sanshou jak Bruce na początku Wejścia Smoka i w rękawicach do Valetudo.
I nie uważam żeby rękawice w kórych walczę sprawiały ze nie będę w stanie trzymać dobrej gardy na ulicy (choć moja garda jest raczej kompilacją gardy z boksu i gardy z valetudo :wink: )
  • 0

budo_tsailifo
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2580 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

To może inaczej... jak radze soboe na ulicy i napierdalam wszystkich to na zawodach sobie nie poradze ? Chyba jednak dam rade... tak samo dziala i w druga strone... (raczej)
  • 0

budo_kinkong
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 249 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Też tak uważam - a w drugą stronę to uważam że jak ktoś dostaje oklep na zawodach to na ulicy też nie pokozaczy...
  • 0

budo_tsailifo
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2580 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Jeżeli przegrywa to jeszcze nic nie znaczy ale jeżeli faktycznie OKLEP to na ulicy bedzię zwykłe wpierdziel ;)
  • 0

budo_qixing
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 504 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Qixing pisze:

zorro napisał:

Poza tym co rozumiesz pod pojęciem dobre kung fu, fajnie by było jak byś wymienił jakieś konkretne style

Zagadnięty nie wymienił to ja spróbuję: Yu Shi Tanglang Men, Baji Quan, Xin Yi Li He Quan, Xin Yi Ba (?), Baguazhang i wiele innych pod warunkiem, że spotkałeś kompetentnego nauczyciela, co niestety nie jest takie łatwe ale mni się udało.

MW

nie przesadzaj Qixing, tym tokiem rozumowania to by można było powiedzieć że każdy styl kung fu jest superskuteczny tylko akurat ciężko w dzisiejszych czasach znaleźć dobrego reprezentanta.
jeśli styl jest dobry i skuteczny to posiada i takie metody które pozwalają wyszkolić dobrego reprezentanta w takim czasookresie że i temu wyszkolonemu starczy jeszcze życia na wyszkolenie kilku reprezentantów którzy przekarzą tę wiedzę kolejnemu, ale jak ktoś po kilku latach treningów dostaje wpierdol od byle kogo to stwierdza że to co ćwiczy jest nic nie warte i tak właśnie dochodzi do obumierania stylów.
A jakiego to ty spotkałeś nauczyciela i jakiego stylu - może trenujesz w Mengcun z Wu Lianzhi Baji Quan i dokładasz do tego Piqua robiąc trening przekrojowy w wydaniu chińskiej wsi? :wink:

Ćwiczę tradycyjnie a co to łatwo się domyśleć nie ćwiczę przekrojowo nie dodaję parteru i mimo wszystko to co robię sprawdza się. O kung fu gada za dużo ludzi którzy nie mają o tym pojęcia niech jada do Chin i poćwiczą z dobrym nauczycielem o ile go znajdą a potem niech pisują na forum.
MW
  • 0

budo_alekw
  • Użytkownik
  • Pip
  • 18 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Dyskusje o skutecznosci sa zenujace. :nie:

Takie pytanie poczatkujacego :-) Dlaczego mowiac o skutecznosci, rozmowa zawsze sprowadza sie do tematu "czy kung fu jest lepsze od kickboksu [dowolnego innego stylu]"? Przeciez tak stawiajac sprawe, wszelkie tzw. kursy samoobrony to dopiero nie maja kompletnie zadnego sensu.
  • 0

budo_warhead
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 4469 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:Różne

Napisano Ponad rok temu

Raczej czy sztuki walki sa lepsze niz SPORTY walki ...
Porownuja tutaj KB i box bo zalapanie podstaw technicznych jest stosunkowo krotkie i w tych sportach sparingi zaczynaja sie po 3 miesiacach technicznego treningu .. na Kung Fu co najmniej rok czasu trwa ... dlatego przewaga KB i boxu jest tutaj wyrazna ... i
  • 0

budo_skiper
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1052 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

.. na Kung Fu co najmniej rok czasu trwa ...

Warhead, nie przesadzaj :wink: To duże uogólnienie. Sporo zależy od miejsca gdzie się ćwiczy/instruktora i od tego czy ćwiczący coś potrafi, czy w takim sparringu bedzie tylko bezmyslnie machał łapkami. Bo wtedy to nie ma sensu.

Ja raz trafiłem na treningi kung fu, gdzie na drugi tydzień miałem jakieś proste sparringi zadaniowe, a po miesiącu już"ostra łupanina" była, mimo, że w zasadzie dopiero zaczynałem z k-f.
  • 0

budo_warhead
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 4469 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:Różne

Napisano Ponad rok temu

Tak szczerze po miesiacu ostra lupanina ... to troszke za wczesnie ... za duza liczba okazji do kontuzji niekoniecznie "milych" dla zdrowia

POzdrawiam
  • 0

budo_skiper
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1052 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Wcale nie piszę, że to dobrze. Są miejsca gdzie, jak sam napisałeś, po roku albo jeszcze później pojawiają się sparringi, ale są i takie gdzie dużo wcześniej.

A co to ma do dyskusji?

Po prostu różne szkoły kf i instruktorzy w nich uczący mają skrajnie różne podejscie do metodyki i sparringów, więc moim zdaniem nie można tak uogólniac że np. kung-fu słabiej się sprawdza w walce, bo później są sparringi niż w boksie.
  • 0

budo_zorro
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 453 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Qixing pisze:

Ćwiczę tradycyjnie a co to łatwo się domyśleć nie ćwiczę przekrojowo nie dodaję parteru i mimo wszystko to co robię sprawdza się.

sprawdza się w czym?

O kung fu gada za dużo ludzi którzy nie mają o tym pojęcia niech jada do Chin i poćwiczą z dobrym nauczycielem o ile go znajdą a potem niech pisują na forum.

to jedź, znajdź, poćwicz, wróć i napisz na forum o tym co zdziałałeś.
  • 0

budo_flash
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 134 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Zgadzam sie z Zorro - w Chinach niczego sie nie znajdzie.
Co najwyzej mozna znalezc "nauczyciela" kungfu dla ktorego bedzie sie finansowa, dojna krowa z Europy i ktory cie gowno nauczy.

W Chinach nie ma czego szukac.

Niech se Zoltki cwicza same.
I niech nikt nie mysli, ze ktos bedzie w Chinach niuansow uczyl jakiegos nic nie znaczacego Europejczyka, bo kim jest dla Chinczyka gosc z Europy zeby mu sprzedawac to co najcenniejsze z przekazow??? Uczacy sie nie majacy zadnego pojecia o kungfu wszystko lyknie co mu 'master' wcisnie. A kungfu to 80% niuanse stanowiace o skutecznosci stylu - systemu.
A juz nie wspomne, ze wsrod setek szkol kungfu jest rzecza prawie niemozliwa znalezc dobrego nauczyciela, uczciwego a co najwazniejsze reprezentanta zwartego, prostego i sensownego stylu kungfu - i tylko prosze mi tu nie pier...ic ze walczy czlowiek a nie styl :bad-words: :)
  • 0

budo_m@ciek
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 256 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

I ja cos napisze bo troche ćwicze tego "chujowego" kung fu :) . Odnosnie tematu uwazam ze sa efektywne style - style sportowe san shou zarowno pod wzgledem walki sportowej mysle o stojce oczywiscie jak i na ulicy , choc wszystko zalezy od trenera jak juz to ktos powiedział.

Zrobię tu jeszcze raz reklamę Etiopowi
wystawiłem go na Pucharze Polski Wu-shu w 2002 roku, tak naprawdę to ćwiczył Muay-thai a z sandy to zrobiłem z Nim kilka treningów żeby załapał zasady.
Wystartował w kategorii do 60kg,w jednej z walk (było już o tym na VB) zablokował przeciwnikowi low-kicka agresywnym blokiem kolanem,tak że tamtemu pękły obie kości w piszczelu, finał kategorii przegrał bo złamał przeciwnikowi nos , kopiąc go kolanem (moim zdaniem niezasłużenie przegrał tę walkę przez dyskwalifikację- ale nie jestem obiektywny )

no spoko koles walczył , ale jak startuje w san shou niech sie zasad trzyma bo kolano nie było fair i kontuzja tez niepotrzebna

To może inaczej... jak radze soboe na ulicy i napierdalam wszystkich to na zawodach sobie nie poradze ? Chyba jednak dam rade... tak samo dziala i w druga strone... (raczej)

Osobiscie na swoim przykładzie powiem ze w ta druga stron to srednio idzie :D na zawodahc startowałem chyba z niezłym skutkiem jak na debiut ,a na ulicy hmm no zawsze trafiam ze jakos jestem sam na 2-3 i lipa moze nie obrywam batow ale napewno nie wygrywam wal ,choc fakt faktem nigdy mi sie nic nie stało.
To chba tyle odemnie tylko niewyżywajcie sie na mnie za bardzo i sorry za składnie i ortografie .
pozdro
  • 0

budo_kinkong
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 249 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

prosze mi tu nie pier...ic ze walczy czlowiek a nie styl :bad-words: :)

to wytłumacz mi proszę dlaczego jak kiedyś na żelaznej ćwiczyłem to mi niektórzy ludzie jak miał być sparring mówili :eee z tobą to bez sensu?

wspólnie ćwiczyliśmy jeden styl :bjj+ valetudo, a że każdy miał inne doswiadczenia (ja akurat kung fu, a ludzie byli po Hwarangdo, Kravmaga itp) - sądzisz że przestraszyli się moich umiejętności czy raczej tego że byłem zazwyczaj dwa razy wiekszy i cięższy od nich?
no to gdzie tu walczący styl?
  • 0

budo_zorro
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 453 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

flash pisze:

Uczacy sie nie majacy zadnego pojecia o kungfu wszystko lyknie co mu 'master' wcisnie.

poklon poklon poklon poklon poklon poklon poklon poklon poklon poklon
a potem jeszcze z takiego wyrośnie taki mniejszy masterek który będzie z kolei wciskał kit kolejnym "zielonym w kung fu" a oni też to będą łykać bez popitki.
Szansą na znalezienie dobrego nauczyciela jest po prostu trzymanie się tego że to czego nas gościu uczy ma działać w walce i to nie np. na zasadzie zrobię pchające dłonie na nawalonym jak świnia pijaczku na dworcu PKP i uznam że tai chi chuan to zabójca uliczny nr 1, ale udowodnię to uczniowi którego uczę na przykładzie konfrontacji z innymi stylami.
Jeżeli jest to styl uderzany to ok niech to będzie konfrontowanie go z innymi stylami uderzanymi jeżeli uderzano chwytany to z takimi.
  • 0

budo_zorro
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 453 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Kinkong pyta:

to wytłumacz mi proszę dlaczego jak kiedyś na żelaznej ćwiczyłem to mi niektórzy ludzie jak miał być sparring mówili :eee z tobą to bez sensu?

wspólnie ćwiczyliśmy jeden styl :bjj+ valetudo, a że każdy miał inne doswiadczenia (ja akurat kung fu, a ludzie byli po Hwarangdo, Kravmaga itp) - sądzisz że przestraszyli się moich umiejętności czy raczej tego że byłem zazwyczaj dwa razy wiekszy i cięższy od nich?
no to gdzie tu walczący styl?

mówili ci że z tobą to bez sensu bo ćwiczyliście to samo czyli:
-Brazylijskie Jiu Jitsu oraz
-Brazylijskie Jiu Jitsu z uderzeniami czyli BJJ pod kątem startów w formule vale tudo
po to są kategorie wagowe w np. zapasach w stylu klasycznym żeby były mniej więcej takie same szanse dla wszystkich bo jak obaj zawodnicy reprezentują ten sam styl to decydują inne atrybuty między innymi waga i siła.
Oczywiście ćwiczyliście każdy coś przedtem ty jakiś styl kung fu (nie wiadomo jaki bo ni napisałeś) inni krav magę czy hwarangdo, ale z tego wszystkiego co się nauczyliście widocznie tak niewiele działało w treningu pod kątem np vale tudo że opieraliście się w 99% na tym czego was wszystkich nauczono na BJJ więc walczyliście tym samym arsenałem technik i to że byłeś 2 razy większy od nich w naturalny sposób sprawaiło żę nie mieli ochoty z tobą sparować bo niby jak mieli zniwelować te braki(oczywiście te braki mogą być zniwelowane jak ty ćwiczysz np 6 m-cy a twój przeciwnik 6 lat)
Czy to wytłumaczenie jest wystarczająco jasne?
  • 0

budo_kinkong
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 249 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

po to są kategorie wagowe w np. zapasach w stylu klasycznym żeby były mniej więcej takie same szanse dla wszystkich bo jak obaj zawodnicy reprezentują ten sam styl to decydują inne atrybuty między innymi waga i siła.

A co to za podpowiadanie?????
WT by na to nie wpadł. :wink:

czyli rozumiem że zgodzisz się z moją tezą że :zakładając że w walce decyduje styl, przy zbliżonym stylu decydują warunki fizyczne i psychiczne walczącego ! 8)
  • 0

budo_kinkong
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 249 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Oczywiście ćwiczyliście każdy coś przedtem ty jakiś styl kung fu (nie wiadomo jaki bo ni napisałeś) inni krav magę czy hwarangdo, ale z tego wszystkiego co się nauczyliście widocznie tak niewiele działało w treningu pod kątem np vale tudo że opieraliście się w 99% na tym czego was wszystkich nauczono na BJJ więc walczyliście tym samym arsenałem technik

Ja ćwiczyłem Shaolin Long Fist, a potem po prostu sande(tzn. Taqichi też ćwiczyłem ale to była dla mnie kolejna wersja straty czasu)
Natomiast to nie jest tak że w 99% technik opieralismy się na bjj.
Oczywiście bjj było rulez jako podstawa, ale przy technikach kończących ażdy posiłkował się tym co wykombinował,wiec zdarzało się że ktoś robił dźwignie czy duszenie typowe ze swojego stylu, czasem coś z tego co wykombinował z kaset :P
ja np. zaadaptowałem sobie technike robioną przez Bolo na wejściu smoka i gdy miałem kogoś w bocznej to czasem jedno przedramie podkładałem mu pod kark, drugie pod uda i...po łuku w góre robiłem dźwignię na kregosłup, a mój najpeszy patent to było gdy brałem kogoś w gardę łapanie go za kołnierz koszulki, nawijanie ją na zaciśniętą pięść, przyciąganie klienta do siebie i odpoczywanie w gardzie ; a klient nagle orientował się ze niewiadomo dlaczego się dusi ...
potem niestety mało kto chciał walczyć w koszulce :(
  • 0

budo_zorro
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 453 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Kinkong pisze:

czyli rozumiem że zgodzisz się z moją tezą że :zakładając że w walce decyduje styl, przy zbliżonym stylu decydują warunki fizyczne i psychiczne walczącego !

oczywiście że się z tym zgodzę, gdyby tak nie było to mój ulubieniec nadal mógłby kończyć swoich przeciwników w niecałą minutę, ale niestety wszyscy inni też docenili to co on umie i włączyli jego styl do swojego treningu przekrojowego.

zaadaptowałem sobie technike robioną przez Bolo na wejściu smoka i gdy miałem kogoś w bocznej to czasem jedno przedramie podkładałem mu pod kark, drugie pod uda i...po łuku w góre robiłem dźwignię na kregosłup

to z ciebie naprawdę kinkong :) :wink:
  • 0

budo_qixing
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 504 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Qixing pisze:

Ćwiczę tradycyjnie a co to łatwo się domyśleć nie ćwiczę przekrojowo nie dodaję parteru i mimo wszystko to co robię sprawdza się.

sprawdza się w czym?

O kung fu gada za dużo ludzi którzy nie mają o tym pojęcia niech jada do Chin i poćwiczą z dobrym nauczycielem o ile go znajdą a potem niech pisują na forum.

to jedź, znajdź, poćwicz, wróć i napisz na forum o tym co zdziałałeś.

Byłem w Chinach i znalazłem to co chciałem.

MW
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024 : 2025