Czy są jeszcze jakieś efektywne style KF ? :(
Napisano Ponad rok temu
Co do tematu- powiem tak, mówcie co chcecie gdy biję sie z trenerem cięższym o jakieś 10 kilo gdy tylko zdobywa przewagę zaczyna przyduszać lub łapać za krtań co kończy się bolącymi migdałkami i odwiedzeniem bliskich w zaświatach. Robi to bardzo dobrze i jak ktoś się chce sprawdzić to niech da znać może trener się zgodzi. Co będę się rozpisywał Zapraszam do nas.
Pozdrowionka
Napisano Ponad rok temu
Tylko w gębach mamy mocnych wojów na forum
Napisano Ponad rok temu
tak swoja droga to trener sie nie zdenerwuje ze mu tu na forum zapraszasz przeciwnikow? Jak sie po osiedlu rozniesie i kolejki sie zaczna do trenera ustawiac to kondycyjnie moze biedak nie podolac...
Napisano Ponad rok temu
Nikt się nie zgłosi
Tylko w gębach mamy mocnych wojów na forum
no wiesz... :roll: ja tam jeszcze jestem mocny w klawiszach :wink:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ps, chciałbym twoją mine widziec Taz jakby sie ktos zgłosił
Ps2, a jak co to dokladniejszy adres napisz zeby ludzie nie zbłądzili
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A potem na BudoChlanie
:peace: spoko
Ja bardzo lubie poznawać nowych ludzi i uwielbiam sparingi. Znalazłem złoty środek.
Co do adresu podawałem wcześniej, dokładnie wraz z godzinami.
Bardzo zapraszam. Jestem zwolennikiem konfrontowania się z różnymi ludźmi i stylami. To pozwala się rozwijać.
Napisano Ponad rok temu
1). Dlaczego aż tyle o Yong/Weng/Wing Ts/Ch/Czunie? Sam to ćwiczę, więc mnie ciekawi, ale miałem nadzieję na więcej ciekawych rzeczy z innych stylów. Może ktoś jakąś broń pokaże fajną (jak ten trójzą?
2). Co to za jazda z tą skutecznością? Nie wierzę, że wszyscy zaczynają ćwiczyć kung-fu, żeby walczyć na ulicy. Czy to wstyd przyznać się, że kung-fu jest fajne, ciekawe, rozwija na wiele sposobów i lubi się to ćwiczyć itd.? Jako słabiak przyznaje się do tej motywacji.
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Bo tak. Panskie oko konia tuczy papierosA ja mam kilka pytań właśnie, bo się za bardzo nie znam:
1). Dlaczego aż tyle o Yong/Weng/Wing Ts/Ch/Czunie?
Ojj, zdziwilbys sie ile osob cwiczy dla skutecznosci 8) Problem w tym ze kungfu jest postrzegane "magicznie" - naucze sie 2 form i jestem "masta wymiatacz"2). Co to za jazda z tą skutecznością? Nie wierzę, że wszyscy zaczynają ćwiczyć kung-fu, żeby walczyć na ulicy.
Napisano Ponad rok temu
Witajcie. Od dłuższego czasu zastanawiam się, czy istnieją jeszcze efektywne style kung fu... Może to brzmi głupio, ale wszystkie(no dobra - większość) wydaje sie być przereklamowana. Owszem - słyszymy o ludziach, którzy walczą i wygrywają dzieki KF(niekoniecznie na turniejach - czasem i na ulicy). Ale czy za tym nie stoją predyspozycje fizyczne, zamiast stylu? Sam uczę się gong fu, ale zastanawiam sie, czy to faktycznie pomaga...
Jakie jest Wasze zdanie? :wink:
Moim zdaniem zależy ile ćwiczysz....przecierz równie dobrze możesz ćwiczyć jakikolwiek inny styl i jeśli nie wkładasz w to zaangażowania to na niewiele ci się to zda...
aha,no i zależy co chcesz osiągnąć....chyba nie myślisz że zostaniesz super wojownikiem chodząc dwa razy w tygodniu na trening?
Obojętnie czy to będzie boks,kung fu, czy krav maga...
można równierz ćwiczyć dla zdrowia no i wzbogacać także swoje serce...
Ogólnie jednak...wydaje mi się że, aby adept kung fu był w stanie się obronić...musi dużo więcej włożyć pracy w swoje treningi...niż taki np. bokser....tyle
Napisano Ponad rok temu
" ... a czemu Pan wszedl do damskiej ... bo jak meska jest zajeta, to wchodze do pierwszej wolnej ...
uczacym bezposredniosci i prostoliniowosci ataku dla osob szczuplesiejszych i inteligjentnych inaczej
Napisano Ponad rok temu
Ogólnie jednak...wydaje mi się że, aby adept kung fu był w stanie się obronić...musi dużo więcej włożyć pracy w swoje treningi...niż taki np. bokser....tyle
Nie zgadzam się. Uważam, że z 2 osób o podobnych umiejętnościach, sile, masie i zdolnościach, ćwiczących podobną ilość godzin treningowych lepiej wypadnie dobre kungfu.
o.. zaraz ktoś napisze: "Wypadnie chyba z ringu"
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Nie zgadzam się. Uważam, że z 2 osób o podobnych umiejętnościach, sile, masie i zdolnościach, ćwiczących podobną ilość godzin treningowych lepiej wypadnie dobre kungfu.
o.. zaraz ktoś napisze: "Wypadnie chyba z ringu"
A jak nie wypadnie z ringu to zaklinuje się w oczku siatki
Poza tym co rozumiesz pod pojęciem dobre kung fu, fajnie by było jak byś wymienił jakieś konkretne style
Napisano Ponad rok temu
... ciupaską go ... styl góralowy
... trzy palce - kosą go ... styl pawlakowokargulowy
... scyzorykiem i broną ... styl szkieletczany
...
i inne tradycyjne "starochińskie" systemy ...
Napisano Ponad rok temu
1). nie ma takiego stylu, którego by ćwiczący nie uważali za najskuteczniejszy.
Nawet capoeirowcy.
2). jak 2 ludzi podobnym poziomie walczy, to róźnice między stylami się trochę (a czasem bardzo) zacierają.
Może style są po prostu różnymi spsobami dochodzenia do podobnych konkluzji?
Napisano Ponad rok temu
nie ma takiego stylu, którego by ćwiczący nie uważali za najskuteczniejszy.
przykro mi, ale się mylisz. kiedyś poszedłem na trening capo - fajnie było - przmili ludzie. Trochę z nadzieją na prześmierwczą dyskusję zapytałem prowadzącego "a jak tam u was ze skutecznością?" on na to: "daj spokój, to jest taniec"
szczerze mówiąc zaimponował mi. żadnych tekstów o tym że jak w stopy chwyci brzytwy to wszystkich powybija...
- zakładając że nie są to początkujacy, którzy często popełniają błąd przyjmowania koncepcji przeciwnika (jak on łapie to ja łapie, jak uderza to ja też) to właśnie wtedy najbardziej widać różnice w podejściu. niech posparuje kickboxer z WTnowcą albo z CLFtowfcem - na pewno dojrzysz różnicęjak 2 ludzi podobnym poziomie walczy, to róźnice między stylami się trochę (a czasem bardzo) zacierają.
oczywiście podobieństw znajdziesz sporo - tak samo jak zwykla algebra jest podobna w konkluzjach do rachunku lambda - bo człowiek ma zazwyczaj dwie kończyny górne, dwie dolne i jest w miarę podobny do każdego innego. więc pewne rozwiązania są logiczne i w różnych kulturach znajdziesz cios prosty . ale podejścia różnią się drastycznie. znajdź dużo podobieństw w konkluzjach w sumo i aikido...Może style są po prostu różnymi spsobami dochodzenia do podobnych konkluzji?
innym słowy ludzie są homomorficzni, ale systemy walki już nie bardzo, ale niektóre pojedyncze techniki też są homorficzne
Napisano Ponad rok temu
przykro mi, ale się mylisz. kiedyś poszedłem na trening capo - fajnie było - przmili ludzie. Trochę z nadzieją na prześmierwczą dyskusję zapytałem prowadzącego "a jak tam u was ze skutecznością?" on na to: "daj spokój, to jest taniec"
Słusznie. Powinienem był napisać "nawet niektórzy capoeirowcy", bo oczywiście masz rację - są to zwykle rozsądni ludzie.
Chodziło mi o ogólną zasadę - RZADKO kto przyznaje, że tzw. skuteczność jest drugorzędna. WIĘKSZOŚĆ ćwiczących uważa, że ich styl jest najlepszy, a co ciekawsze, że inne są śmieszne.
A jak "skuteczność" jest naprawdę ważna, czyli w walce, to wachlarz technik się zawęża.
Nie jest tak?
Napisano Ponad rok temu
z drugiej strony Bruce Lee swego czasu pisał że właśnie przez takie podejście ("etam sztuki walki, przecież nie będę się bił, to nie dla mnie") jest tyle zwykłych niewytrawnych rabunków (nie mówię o typowych zabijakach - ale o ludziach którzy poprostu są duzi i jest ich np dwóch). Gdyby większość ludzi potrafiłą się jako tako obronić to takie zagrożenie zniechęcało by część potencjalnych napastników
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Nowy przybytek :)
- Ponad rok temu
-
WingTsun i fitness w Poznaniu
- Ponad rok temu
-
san shou - filmik
- Ponad rok temu