HSS
Napisano Ponad rok temu
wziąłem sie za nastepny nozyk , z braku laku za material pozsłuży nóz do strugarki z HSS. Mam pytanie , odpuszczac przed obróbka czy tez nie , i czy HSS nada sie na nozyk o dług. ostrza +- 70mm. Jesli odpuszczac to jak to pożniej hartować . nie moge doszukac sie czegokolwiek na temat HSS, a po pierwszych starciach z brzeszczotem wolframoym wygrała HSS( piłke szlag trafił po 4 cm nacieciu )
Napisano Ponad rok temu
A co do HSS to bardzo szerokie pojecie-oznacza ogolnie stale szybkotnace, wiec ciezko okreslic co to za konkretny gatunek (SW7M, SW18 ?), a od tego zalezalaby wlasciwa obrobka cieplna.
pozdr
Fred
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
odpuścic nie problem ale jak to pożniez zahartować ( olej , powietrze , woda ? jaka temp i czas ?
Napisano Ponad rok temu
Oni produkuja te noze, moze cos dokladniej sie u nich dowiesz, bo ja sam nie wiem.
PS.
Robia tez inne noze z NCV1 i tzw. Extra Chrom (czyli ze 100Cr6, a po naszemu lozyskowa LH15) i przy tych nie ma problemu, latwo mozna znalezc parametry obrobki cieplnej tych gatunkow, a nawet obrabiac je bez odpuszczania bo sa nizej hartowane.
Napisano Ponad rok temu
ja to bym nic z tym nie robil tylko oszlifowal do zadanego kstaltu i juz, sam tak zrobilem z nozem od strugarki tyle ze to HSS nie byla. oczywiscie z hss jest wygodniej bo nie musisz sie tak obawiac o odpuszczanie podczas szlifowania(do 600stopni mozna grzac)
a 70 mm to na tyle maly rozmiar ze nie konieczne jest pytanie czy stal wlasciwa, bo takowe nabiera sensu wraz z dlugoscia a 70mm to malo...
Napisano Ponad rok temu
a 70 mm to na tyle maly rozmiar ze nie konieczne jest pytanie czy stal wlasciwa, bo takowe nabiera sensu wraz z dlugoscia a 70mm to malo...[/quote]
to chyba nie zrozumielismy sie , pod pojeciem stali właściwej mialem na myśli udarnosc HSS, trzymanie ostrza oraz czy sie wykruszac nie bedzie.
dlatego twoj komentarz wydaje mi sie dosc dziwny :?
ad. Fred
dzieki za info
Napisano Ponad rok temu
a jak masz maly noz to problem znika, nie calkowicie rzecz jasna bo wszystko tutaj jest wzgledna,
no ale, im mniejszy noz tym bardziej mozna sie martwic o jego ostrosc niz o jego wytrzymalosc (nie musisz sie pytac czy stal sie nadaje)
proste? jasne ze nie proste
ale ja tak to widze
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Sprawdzone sklepy wysyłkowe zagranicą
- Ponad rok temu
-
Normalizacja i inne procesy obróbki cieplnej?
- Ponad rok temu
-
Sztylecik dla niewiasty v1.1 ;)
- Ponad rok temu
-
wykucie miecza
- Ponad rok temu
-
damast skinner
- Ponad rok temu
-
frezarka górnowrzecionowa "ferm" 850W