Ulubiona technika
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Opiszcie swoje ulubione techniki w walce mieczem (nie muszą być zawsze skuteczne-chodzi o te które najbardziej lubicie). Osobiście najbardziej lubie pchnięcie jedną ręką(prawą) a lewa dłoń podtrzymuje ostrze między kciukiem a palcem wskazującym. Ręka trzymająca miecz na poziomie barków , dłoń równo z linią ciała. Pchnięcie wykonuje się tak aby garda dotarła do palców lewej dłoni
A jaka szkole walki mieczem cwiczysz?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A kata nazywa sie.............???ja tam najbardziej lubie robic interpretacje kata
Napisano Ponad rok temu
to jest technika z miecza europejskiego
A macie tam jakies nazwy technik, czy tez szkoly miecza?
Napisano Ponad rok temu
Polwo powiedz jakim mieczem ćwiczysz i według jakiej szkoły np. Włoskiej czy Niemieckiej bo tak troche mało konkretnie napisałeś .
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A kata nazywa sie.............???ja tam najbardziej lubie robic interpretacje kata
hmm to te kata maja jakies nazwy?? 8O
Napisano Ponad rok temu
Bo takie wyrywanie samych technik z systemu tylko dla tego że są "fajne" do niczego nie prowadzi oprucz tego że mogą być one błędnie wykonywane.
Ja nie praktykuje Harnischfechten ale to co widać na rycinie z Talhoffer wydanie 1459, to półmiecz a takie pchnięcia to nie "technika" tylko jej element.
Napisano Ponad rok temu
Do moich ulubionych należą SCHIELHAW i ZORNHAW
ja tam najbardziej lubie robic interpretacje kata
I dlatego uwazam ze polaczenie dzialuw o mieczu japonskim i europejskim bylo bledem i robi sie groch z kapusta i jedni o jednym drudzy o drugim i niemozna zetelnie podyskutowac bo temat sie rozjezdza.
Napisano Ponad rok temu
To co proponujesz by takiego chaosu nie było
Napisano Ponad rok temu
Trenuje od podstaw a fajne techniki czasem uda mi się wykonać
Ad 2
Ludzie OPISIJCIE techniki bo inaczej się nie dogadamy(sama nazwa nie wystarczy)
ad 3
ta rycina to tylko przykład
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Zarowno bron europejska jak i szkola wladania nia jest piekna i szermierka japonska oraz bron wytwazana tam. Dlatego ja osobiscie uwazam ze poniewaz sa to dwa tak rozlegle tematy oba zasluguja na oddzielne dzialy. Proste prawda.
Sam nie wiem.........wydaje mi sie za jak sie wszyscy przyzwyczaja ze maja pisac czy to miecz europejski, indyjski, czy jakis inny, to bedzie to z korzyscia dla wszystkich.
Ja np do niedawna w ogole nie mialem bladego pojecia i innych mieczach, poza japonskim, a teraz troche liznalem wiadomosci o innych systemach. Dzieki wlasnie zapalencom z bractw rycerskich.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Też kożystam z traktatów i ta rycina z Talhoffera (wydanie 1459r.) to szkic postawy z pół miecza .
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Naprawde Ładna Kobieta z Mieczem
- Ponad rok temu
-
Technika i Technologia Robienia Mieczy
- Ponad rok temu
-
Forum miecza
- Ponad rok temu
-
Krew na ostrzu miecza japonskiego
- Ponad rok temu
-
Tameshigiri
- Ponad rok temu
-
FAQ
- Ponad rok temu
-
Najlepsza sekcja Iaido/Kenjutsu w Polsce ?
- Ponad rok temu
-
Tozando
- Ponad rok temu
-
Zielony a miecza się czepia :D
- Ponad rok temu
-
Iaido
- Ponad rok temu