Krew na ostrzu miecza japonskiego
Napisano Ponad rok temu
Jakie macie doswiadczenia i sposoby w usuwaniu krwi z ostrza?
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Najlepiej mirror finish ,wtedy sobie machnac porzadnie i samo zleci ....pozatym lepiej mirrorek czyscic nawet na sucho.....logiczne.
No najskuteczniejszy sposob-chyba ze ktos ma takie mieczyki niewykonczone na ktorych jeszcze sa wglebienia od walenia mlotem :wink:
Napisano Ponad rok temu
Sam widzialem, jak gosciu wykonujac pchniecie do tylu wbil sobie miecz we wlasny biceps, na wylot, na wylot 8OTakich doświadczeń jeszcze(jeszcze? ) nie miałem z racji braku miecza póki co,ale sama sprawa krwi na ostrzu brzmi dość nikczemnie :-) Masz na myśli wypadki czy coś takiego zdarza się częściej i jest rutynowe? (vide jakieś czynności mające utrzymać miecz w dobrej kondycji itp.)
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Sam widzialem, jak gosciu wykonujac pchniecie do tylu wbil sobie miecz we wlasny biceps, na wylot, na wylot 8OTakich doświadczeń jeszcze(jeszcze? ) nie miałem z racji braku miecza póki co,ale sama sprawa krwi na ostrzu brzmi dość nikczemnie :-) Masz na myśli wypadki czy coś takiego zdarza się częściej i jest rutynowe? (vide jakieś czynności mające utrzymać miecz w dobrej kondycji itp.)
Pozdrawiam
Sadze, ze ostatnia rzecza o ktorej wtedy myslal byl sposob usuniecia krwi z ostrza.
A skoro jestesmy przy samookaleczeniach to slyszalem ostatnio o gosiu, ktory wyciagajac miecz przy wykonuwaniu tameshigiri poderznal sobie gardlo. :\
Ale wracajac do tematu - a Ty musiales kiedys czyscic swoj miecz z krwi?
Napisano Ponad rok temu
kogo zaszlachtowałeś? :wink:Czasami, przypadkowo lub nie :wink: moze sie zdarzyc, ze ostrze bedzie zabrudzone krwia.
Jakie macie doswiadczenia i sposoby w usuwaniu krwi z ostrza?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Szpanowac? ale czym? 8O 8O 8OSzczepan nie szpanuj, wilgotna szmatka a potem zestaw do pielegnacji mieczy uchiko, olejek gozdzikowy i po spraiwe, nie rub problemu gdzie go niema.
Zebym chociaz posiadal jakis fajny sredniowieczny miecz, to moze.......ale tak naprawde to nie mam czym :wink:
Jeden gosciu mi radzil uzyc wody utlenionej i czystego papieru to wytarcia.......ale wiem ze sa rozne inne metody............
Napisano Ponad rok temu
to mnie troche zaskoczyles, takie rzeczy sie zdarzaja, moze nie za czesto, ale sie zdarzaja. Nic nadzwyczajnego. W koncu uzywamy zaostrzone zabawki, nie?Szpanowanie ranami cietymi :wink:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A po co ta woda utleniona??? zeby zdezynfekowac miecz 8O ???Jeden gosciu mi radzil uzyc wody utlenionej i czystego papieru to wytarcia.......ale wiem ze sa rozne inne metody............
Woda utleniona jest szalenie reaktywna. To najlepszy sposob na zlapanie rdzy...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Pozdr
Mithr
Napisano Ponad rok temu
to mnie troche zaskoczyles, takie rzeczy sie zdarzaja, moze nie za czesto, ale sie zdarzaja. Nic nadzwyczajnego. W koncu uzywamy zaostrzone zabawki, nie?Szpanowanie ranami cietymi :wink:
Teoretycznie niezaostrzonymi też się zdarza :wink:
Napisano Ponad rok temu
co do czyszczecia z krwi, to warto umieć dobrze zrobić chiburi, to znacznie zmiejszy ilośc krwi na ostrzu, potem bawełniana szmatka w ruch nasączona olejkiem choi.
Szczepan, zdziwiłeś mnie i to bardzo, oswiadczeniem że się pytasz czy woda utleniona może służyć do czyszczenia ostra, przecież to jest jasne że nie.
Napisano Ponad rok temu
Szczepan, zdziwiłeś mnie i to bardzo, oswiadczeniem że się pytasz czy woda utleniona może służyć do czyszczenia ostra, przecież to jest jasne że nie.
chyba ze w celu dezynfekcji. tyle sie teraz mowi o roznych chorobach :wink:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Po tameshi w ruch nalezy wprawic zestaw do pielegnacji czyli standartowa procedura, uchiko, olejek itp.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Tameshigiri
- Ponad rok temu
-
FAQ
- Ponad rok temu
-
Najlepsza sekcja Iaido/Kenjutsu w Polsce ?
- Ponad rok temu
-
Tozando
- Ponad rok temu
-
Zielony a miecza się czepia :D
- Ponad rok temu
-
Iaido
- Ponad rok temu
-
Katana - Jak o nią dbać?