Skocz do zawartości

Zdjęcie

Tai Chi w walce?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
29 odpowiedzi w tym temacie

budo_jurek
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 474 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: Tai Chi w walce?
Bez ciuchow latwiej o zgromadzenie ogromnej ilosci chi. :)
  • 0

budo_wingtsun
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 667 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Dlatego MY ćwiczymy T-shirt'ach :)

I nigdy wasz styl nie będzie tak popularny, jak ten

Dołączona grafika

a gdzie można się zpaisac? :)

Ving: jak to chisao nie działa? :> przecież to zestaw/sposób ćwiczenia kształtujących odruchy - czyż nie? nawet mi na sparingachm, nawet z nie-WT to działa ;)
  • 0

budo_kinkong
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 249 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

przekonuje mnie np chin na i "pchajace dlonie" jako podstawy samoobrony

ależ możesz mieć przekonania jakie chcesz - tylko niektóre będą ... nierzeczywiste :P

trzeba naprawdę tłuc się z leszczem na ulicy żeby udało się użyć pchających dłoni albo chin na
a jak ma się takiego leszcza to najlepiej użyć technik dim mak :P
(a tak żeby Cię dobić to obawiam się że o chin na i Taichi mam troszkę większe pojęcie niż Ty,gdyż ładnych kilka lat ćwiczyłem jedno i drugie wg tego co przekazywał [przynajmniej na początku] cytowany przez ciebie Jang Jwin Ming , oczywiscie było to Yang tai chi i praktycy chen zaraz będą udowadniać wyższość swojej odmiany na ulicy ,ale.... mnie trudno będzie do tego przekonać)
  • 0

budo_macleod
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 471 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

masz wieksze doswiadczenie -ok
sorry, ja nie mam ochoty na rozwazania typu" dobije Cie, cwiczylem X lat mam takie doswiadczenie a takie..."itd

dla jasnosci- napisalem ze pchajace dlonie i chin na sa elemetami samoobrony cwiczonymi w ramach tradycyjnego tai chi.

Nie napisalem ze styl tai chi jest super efektywny, tylkoz ze:
jezeli ktos chce sie uczyc tradycyjnego tai chi to dobrze ze ma mozliwosc uczyc sie calego systemu , ktory zawiera te w/w elementy.
a nie wersji tylko typu " tai chi medytacja w ruchu"

i tylko jeszcze jedna sprawa panie Kingkong- dla mnie chin na to poprostu dzwigniie. Dzwignie sa dla ciebie niepraktyczne?
  • 0

budo_thinspoon
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 795 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

I nigdy wasz styl nie będzie tak popularny, jak ten

Dołączona grafika

Organizują gdzieś seminaria? 8O
  • 0

budo_kinkong
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 249 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

masz wieksze doswiadczenie -ok
sorry, ja nie mam ochoty na rozwazania typu" dobije Cie, cwiczylem X lat mam takie doswiadczenie a takie..."itd

napisałem to tylko dlatego żeby uprzedzić ewentualne stwierdzenie że nie wiem jak wygląda trening i zastosowanie Taichi bo bawię się tylko mixem, wcale nie miałem ochoty Cię dobijać .:wink:

dla jasnosci- napisalem ze pchajace dlonie i chin na sa elemetami samoobrony cwiczonymi w ramach tradycyjnego tai chi.

więc może moje zdanie bierze się stąd że dla mnie wszelkie samoobrony w stylu aikido czy klasycznego ju-jitsu - czyli ty mnie łapiesz a ja wtedy...
nadają się tylko na leszcza (i to najczęściej mniejszego i slabszego)?

i tylko jeszcze jedna sprawa panie Kingkong- dla mnie chin na to poprostu dzwigniie. Dzwignie sa dla ciebie niepraktyczne?

chin na to oczywiście nie tylko dźwignie :)
ale szczegóły niech wytłumaczy ten co wierzy w działanie chin na a nie ten co stracił złudzenia? (czyli ja :) )

ale skoncentrujmy się na dźwigniach - otóż to czy dźwignia jest skuteczna zależy od: tego jak się ją ćwiczy, jak umie ją się wplatać w walkę i jakie jest podłoże jej zastosowania - czy podczas walki staramy się tak pokierowac przeciwnikiem żeby wykończyć go dźwignią ,jak jest np w bjj; czy dźwignię traktujemy tak jak w typowym robionym w polsce kursie samoobrony - podajesz mi rękę (i nie zaciskaj) a ja to teraz mach ciach pach :)
w chinna z którym zetknąłem się w Polsce - właśnie tak dźwignie wyglądają.... czyli do kitu
  • 0

budo_macleod
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 471 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

dzwignie, uciski na punkty witalne...takie tam bzdurki... :wink:
tak czy inaczej, chodzi o to ze chin na jest tylko jednym z elementow kung fu. a nie samoistnym stylem. czyli wplata sie to to
w techniki walki.
Nawet aikidoka wie ze bez porzadnego atemi to nic z tego. a i tak zalozenie dzwigni jest trudne jak diabli w warunkach realnych.

ps.

wszelkie samoobrony w stylu aikido czy klasycznego ju-jitsu - czyli ty mnie łapiesz a ja wtedy

heh kazdy praktyk ju-juitsu Ci powie ze to nie tak przeciez to wyglada
tak uderzasz na metr przed przeciwnikiem, otwierasz dlon a ja cie lapie i wtedy... :) pozdrawiam
  • 0

budo_ukyo78
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1016 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

ej a moze jak ktos jest z warszawy to zamiast opowiadac androny przejdzie sie na seminarium albo poczekamy na kogos kto byl? No bo ile w koncu mozna mowic ze pchajace dlonie to nie jest ZASTOSOWANIE w walce tylko sluzy wyrobieniu pewnych nawykow przydatnych w walce. Ja mailem ostatnio sytuacje w nocy gdzie uzywajac tylko technik wyjatkowo nawet z samej formy taichi - co mi sie rzadko zdarza przewaznie wale w pape prawym prostym na bazie taichi albo zwiewam rowniez na bazie lekkosci taichi :D - dalem sobie rade z panem ktory ruszyl na mnie z pytaniem "czy chce sie bic". Naprawde na sieci mozna udowodnic ze skuteczne/nieskuteczne jest wszystko i jak sie nie sprawdzi to sie nie przekona.
  • 0

budo_tsailifo
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2580 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

poklon poklon poklon poklon poklon poklon poklon poklon poklon
  • 0

budo_vingdragon
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2334 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

i koniec tematu :)
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024