Tai Chi w walce?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
I nigdy wasz styl nie będzie tak popularny, jak tenDlatego MY ćwiczymy T-shirt'ach
a gdzie można się zpaisac?
Ving: jak to chisao nie działa? :> przecież to zestaw/sposób ćwiczenia kształtujących odruchy - czyż nie? nawet mi na sparingachm, nawet z nie-WT to działa
Napisano Ponad rok temu
przekonuje mnie np chin na i "pchajace dlonie" jako podstawy samoobrony
ależ możesz mieć przekonania jakie chcesz - tylko niektóre będą ... nierzeczywiste
trzeba naprawdę tłuc się z leszczem na ulicy żeby udało się użyć pchających dłoni albo chin na
a jak ma się takiego leszcza to najlepiej użyć technik dim mak
(a tak żeby Cię dobić to obawiam się że o chin na i Taichi mam troszkę większe pojęcie niż Ty,gdyż ładnych kilka lat ćwiczyłem jedno i drugie wg tego co przekazywał [przynajmniej na początku] cytowany przez ciebie Jang Jwin Ming , oczywiscie było to Yang tai chi i praktycy chen zaraz będą udowadniać wyższość swojej odmiany na ulicy ,ale.... mnie trudno będzie do tego przekonać)
Napisano Ponad rok temu
sorry, ja nie mam ochoty na rozwazania typu" dobije Cie, cwiczylem X lat mam takie doswiadczenie a takie..."itd
dla jasnosci- napisalem ze pchajace dlonie i chin na sa elemetami samoobrony cwiczonymi w ramach tradycyjnego tai chi.
Nie napisalem ze styl tai chi jest super efektywny, tylkoz ze:
jezeli ktos chce sie uczyc tradycyjnego tai chi to dobrze ze ma mozliwosc uczyc sie calego systemu , ktory zawiera te w/w elementy.
a nie wersji tylko typu " tai chi medytacja w ruchu"
i tylko jeszcze jedna sprawa panie Kingkong- dla mnie chin na to poprostu dzwigniie. Dzwignie sa dla ciebie niepraktyczne?
Napisano Ponad rok temu
I nigdy wasz styl nie będzie tak popularny, jak ten
Organizują gdzieś seminaria? 8O
Napisano Ponad rok temu
masz wieksze doswiadczenie -ok
sorry, ja nie mam ochoty na rozwazania typu" dobije Cie, cwiczylem X lat mam takie doswiadczenie a takie..."itd
napisałem to tylko dlatego żeby uprzedzić ewentualne stwierdzenie że nie wiem jak wygląda trening i zastosowanie Taichi bo bawię się tylko mixem, wcale nie miałem ochoty Cię dobijać .:wink:
dla jasnosci- napisalem ze pchajace dlonie i chin na sa elemetami samoobrony cwiczonymi w ramach tradycyjnego tai chi.
więc może moje zdanie bierze się stąd że dla mnie wszelkie samoobrony w stylu aikido czy klasycznego ju-jitsu - czyli ty mnie łapiesz a ja wtedy...
nadają się tylko na leszcza (i to najczęściej mniejszego i slabszego)?
i tylko jeszcze jedna sprawa panie Kingkong- dla mnie chin na to poprostu dzwigniie. Dzwignie sa dla ciebie niepraktyczne?
chin na to oczywiście nie tylko dźwignie
ale szczegóły niech wytłumaczy ten co wierzy w działanie chin na a nie ten co stracił złudzenia? (czyli ja )
ale skoncentrujmy się na dźwigniach - otóż to czy dźwignia jest skuteczna zależy od: tego jak się ją ćwiczy, jak umie ją się wplatać w walkę i jakie jest podłoże jej zastosowania - czy podczas walki staramy się tak pokierowac przeciwnikiem żeby wykończyć go dźwignią ,jak jest np w bjj; czy dźwignię traktujemy tak jak w typowym robionym w polsce kursie samoobrony - podajesz mi rękę (i nie zaciskaj) a ja to teraz mach ciach pach
w chinna z którym zetknąłem się w Polsce - właśnie tak dźwignie wyglądają.... czyli do kitu
Napisano Ponad rok temu
tak czy inaczej, chodzi o to ze chin na jest tylko jednym z elementow kung fu. a nie samoistnym stylem. czyli wplata sie to to
w techniki walki.
Nawet aikidoka wie ze bez porzadnego atemi to nic z tego. a i tak zalozenie dzwigni jest trudne jak diabli w warunkach realnych.
ps.
heh kazdy praktyk ju-juitsu Ci powie ze to nie tak przeciez to wygladawszelkie samoobrony w stylu aikido czy klasycznego ju-jitsu - czyli ty mnie łapiesz a ja wtedy
tak uderzasz na metr przed przeciwnikiem, otwierasz dlon a ja cie lapie i wtedy... pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
KUNG-FU/WUSHU - zajęcia, seminaria, obozy, zawody
- Ponad rok temu
-
tonfa krakow
- Ponad rok temu
-