Enshin karate - Kancho Joko Ninomiya
Napisano Ponad rok temu
dlaczego tak brzydko przeklinacie?
karate jest sztuką pokory i szacunku dla bliźmiego ( także karate kontaktowe)
czy to ładnie tak?
pozdro
Napisano Ponad rok temu
Jeśli ktoś może podrzucić mi cokolwiek z tatktyki walki i metodyki treningowej Enshin i Ashihara Karate bedę wdzięczny :
sorrki za czesciowy offtop:
Ja tez bym chetnie skorzystal jesli ma to ktos z Krakowa lub ktos kto bedzie niedlugo w Krakowie.Moze znalazlbym cos na wymiane ewentualnie zaplace. PS. oprocz wyzej wymienionych przez Pana Pawla interesowaloby mnie cos o Oyama Karate i Kyokushin.
Napisano Ponad rok temu
Pozdrowienia
Napisano Ponad rok temu
Osu.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Wracajac do metodyki: gosc kladl ogromny nacisk na trening fizyczny i kondycyjny. Nie uczyl bronic i unikac ciosow, tylko robil z zawodnika taka maszyne ze nic mu sie nie dalo zrobic. Do tego kondycja jak u konia i walka do przodu:) (chcialbym jednak nadmienic ze nigdy nie pozwalal na doping- to trzeba mu przyznac) Skutecznosc tej metody potwierdzaja liczne sukcesy juniorskie jego zawodnikow. WSZYSTKIE osiagniete jednak byly (nie wiem jak obecnie) TYLKO ogromna przewaga fizyczna.
A potem czlowiek dorasta, i startuje w seniorach.... I szok! Tu nie ma juz tak latwo, kazdy kto kiedykolwiek startowal wie ze bez obrony i wszechstronnasci nie wygrywa sie zawodow wysokiej rangi ( nie oszukujmy sie, poziom juniorow jest bardzo niski) Dosc powiedziec ze poza Juliuszem Radwańskim i Magda Okulską zaden z zawodnikow od kuligowskiego nigdy nic nie wygral. A co do tych dwoch osob to tez wygrywali bo uczyli sie sami z ksiazek lub od innych ludzi, a nie dzieki trenerowi. Sam pamietam, ze na wszystkich zawodach seniorow kulikowski nie wychodzil nawet na mate sekundowac swoim zawodnikom.
Co moge wiecej powiedziec? chyba tylko tyle ze wszyscy starsi zawodnicy, ktorzy "wyjrzeli" poza legionowo i zetkneli sie z innymi trenerami juz nie wrocili juz do kulikowskiego. Nawet patrzac na strone [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] widac w wiekszosci same dzieci.
Zdaje sobie sprawe ze to co napisalem dzialo sie ok. 3 lata temu. Na tyle jednak jak znam tego czlowieka nie zakladalbym ze wiele sie zmienilo. Nawet pomimo pobytu w stanach u Ninomiji ( bo przecierz kazdy wie ze w tak krotkim okresie nie mozna sie nic nauczyc, nawet trenujac codziennie kilka razy) Na pytanie ile czasu trzeba zeby opanowac chocby jedno kata, funakoshi odpowiadal:"co najmniej dwa lata" a pamietajmy ze wtedy trenowano duzo ciezej niz obecnie.
Podsumowujac, nie polecam Kulikowskiego jako trenera osobom słabym fizycznie, oraz majacym ambicje wyzsze niz wygrywanie zawodow juniorskich lub ewentualnie "pierwszego kroku" Pozdrawiam wszystkich! Ps. a co do samego enshin to uwazam ze styl jest naprawde ciekawy i warty uwagi. Poczekalbym jednak na innych trenerow. Poki co zainteresowanym polecam asihara karate.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ewentualnie, może masz jak udostępnić jakiś serwer FTP, to bym wrzucił...
Napisano Ponad rok temu
Dajcie znac na priva tez mi pliz
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
trzy filmy to trzy płytki CD lub jedna DVD tak więc 100 to za mało...
widze ze interesujesz sie ful contact i knock down karate, my tu w Wadowicach cwiczymy wlasnie te elementy
osu
Napisano Ponad rok temu
Interesuję sie karate i tyle. Wszędzie można podpatrzyć fajne i przydatne rzeczy.
Napisano Ponad rok temu
hahahahahahahaha, dobra dobra.....
Interesuję sie karate i tyle. Wszędzie można podpatrzyć fajne i przydatne rzeczy.
skromnis z ciebie, nie zadzieraj nosa ;-) wysylaj kase na konto i przyjezdzaj po czarnulka ;-)
Napisano Ponad rok temu
skromnis z ciebie, nie zadzieraj nosa ;-) wysylaj kase na konto i przyjezdzaj po czarnulka ;-)
może nie jestem rasista ale nie skorzystam dzięki. Zachowaj czarnulka dla siebie. Jakbyś miał czarnulkę to może, może....
Napisano Ponad rok temu
może nie jestem rasista ale nie skorzystam dzięki. Zachowaj czarnulka dla siebie. Jakbyś miał czarnulkę to może, może....
widze ze z niejednego pieca jadles, osu
Napisano Ponad rok temu
Witaj Maniak temat stary ale mam do Ciebie prosbe gdybys mial jakies informacje o Enshin Karate to prosze pusc cos na priva. moze bede cwiczyl ten styl w U.K. 19.05. niedaleko mojego miejsca zamieszkania ( okolo 180 km.) bedzie seminarium z kancho Y. Ninomiya moze uda mi sie na nie wybrac ,mam tez zamiar zaczac regularne treningi.
Najwięcej informacji o stylu i jego twórcy jest na stronie [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] Myśle, ze warto uczestniczyć w treningach takich osób jak Yoko Ninomiya, Nakamura czy Oyama - to żywe legendy karate i filary Kyokushin.
Mam nadzieje, ze Sensei podzielisz sie z nami swoimi wrażeniami z seminarium.
Osu!
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
shorinryu kyudokan
- Ponad rok temu
-
Mistrzostwa Europy w Kyokushin
- Ponad rok temu
-
Gdzie byłeś co widziałeś?
- Ponad rok temu
-
Karate Tradycyjne,a wg jakiej TRADYCJI???
- Ponad rok temu
-
A co wy wiecie o karate?
- Ponad rok temu
-
Karate Shidokan w Białymstoku
- Ponad rok temu
-
Terminarz zawodow- Oyama i Kyokushin IFK?
- Ponad rok temu
-
Mistrzostwa Europy ShinKyokushin Kai Kan - Eurosport
- Ponad rok temu
-
Hideo Ochi - pazdziernik - znacie szczegoly??
- Ponad rok temu
-
Temat nowicjusza
- Ponad rok temu