Enshin karate - Kancho Joko Ninomiya
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ashihara i Enshin wyszły z Kyokushin, Ashihara propowana przez Hideyuki Ashihara a Enshin właśnie przez Ninomije. System bardzo nowoczesne i bardzo różne od kyokushin choć w mocno na nim bazujące. Oba, przynajmniej moim zdaniem wyprzedziły eppokę karatę i sam kyokushin o 20 lat, ale nigdy nie uzyskały takiej popularności jak sam kyokushin.
I Ashihara i Enshin skupiają w sobie zmodyfikowane techniki bokserskie, kopnięcia rodem z kyokushin, podstawy rzutów i walki parterowej. Dodatkowo to co jest bardzo istotnym elementem obu powyższych systemów to odejście od idei cios za cos na rzecz sabaki i wejscia w blind spot przeciwnika. Uprawszczając idzie o to, ze zamiast stan vis a vis przeciwnika i naparzać się na siłę, wchodzi się w jego boki i atakuje z boków czy wręcz z tyłu.
Bardzo przykre że i Enshin i Ashihara nie są dostępne w Polsce, myślę że stanowiły by mocną konkurencję do kyoka czy shidokan.
Ps. Jeden z wybitniejszych polskich zawodników kyokushin - Tomek Kucharzewski walczył z powodzeniem z zawodach Enschin zwanych Sabaki Challange - warto dodać, że pare razy je wygrał. Oczywiście formuła zbliżona do knockdown kyokushin.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ashihara, to Hideyuki. AIK to Cook i Jonkers.
Bezposrednio z Kyoka wychodzi m.in. Shidokan oraz Ashiahra Hideyukiego.
Kwestia tego, czy przez Ashihara rozumie sie teraz taod Hideyukiego, ktorej juz chyba nigdzie sie nie trenuje, czy AIK, ktorej tez w zasadzie sie nie trenuje, czy tez Ashihara Budokai, w ktora sie AIK w pewnym sensie przeksztalcilo
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
i to
Zapas sa jesczez dwie inne czesci tej serii Ashihara Karate. Na DC oczywiscie do sciagniecia...rowniez mozecie dostac na DC trzy kasety szkoleniowe Enshin Karate - Sabaki Method .Jak dla mnie rewelacja, Ninomyja rzeczywicie zrewolucjonizował wspołczesne Karate.
Korzenie Enshin ujałbym w ten sposb : knockdown wyszedł od Kyokushin, Ashihara była jego rozwinieciem, a Enshin rozwinieciem Ashihary. Enshin z Kyokushnu wyszedł ,ale posrednio (Ninomiya był przez jakis czas z Ashihara)
Troche info o tym stylu jest tez na mojej stronie.
Napisano Ponad rok temu
A propos, ten drugi ma juz kolejna wersje, ale posiadam ja jako pdf i nie mam pomyslu jak to opublikowac sensownie...
Napisano Ponad rok temu
A propos, ten drugi ma juz kolejna wersje, ale posiadam ja jako pdf i nie mam pomyslu jak to opublikowac sensownie...
przychylam sie do prosby Asha.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Zapas ja to tylko na dc znalzałem...moz ena innych programach tez jest,ale tego nie wiem na 100
wesley jezeli korzystasz z dc to bez problemu powiniennes to znalezc...a jezeli nie bedzie to daj znac.
[/quote]
Napisano Ponad rok temu
Ja mam zdaje się na półce Ale muszę sprawdzić czy to rzeczywiście ta książka.
Pewnie ze to ta ksiązka, kurwa wiem co ci dalem
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jak dociągne to moge powysyłać kto tam będize chciał.
Napisano Ponad rok temu
Przy okazji pozdrawiam Zapasa w wakacje pracowałem na ochronie we Włoszech i Francji jestem już w kraju jak chcesz możemy sie spotkać
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
shorinryu kyudokan
- Ponad rok temu
-
Mistrzostwa Europy w Kyokushin
- Ponad rok temu
-
Gdzie byłeś co widziałeś?
- Ponad rok temu
-
Karate Tradycyjne,a wg jakiej TRADYCJI???
- Ponad rok temu
-
A co wy wiecie o karate?
- Ponad rok temu
-
Karate Shidokan w Białymstoku
- Ponad rok temu
-
Terminarz zawodow- Oyama i Kyokushin IFK?
- Ponad rok temu
-
Mistrzostwa Europy ShinKyokushin Kai Kan - Eurosport
- Ponad rok temu
-
Hideo Ochi - pazdziernik - znacie szczegoly??
- Ponad rok temu
-
Temat nowicjusza
- Ponad rok temu