Co ważniejsze? Jo czy Boken?
Napisano Ponad rok temu
Moim zdaniem boken, ale trudno jest się nauczyć poprawnie walczyć bokenem. Taiming w aikido jest bardzo ważny, a przecież tego uczy boken.
Jak sądzicie, początkujący powinni zaczynać trening najpierw z bokenem a po jakimś czasie z jo czy odwrotnie?
Napisano Ponad rok temu
egzaminacyjny (Kumi Tachi) a Jo sie przydaje na coponiektórych stażach
np do Kata Kobayaschi
ale moim zdaniem obie sztuki sa równie ważne
Bokken - Timeing
Jo - koordynacja ruchowa (Stopa - Ręka)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
jo=bokken
nie ma mniej czy bardziej ważne
Chodzi o to że, z początkujacym więcej problemów sprawiają kumi-tachi niż kumi-jo.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Chodzi mi o to, że w przypadku aikikena w większości przypadków po prostu ćwiczy się jakby miało się zwykły kijek w dłoni, a o samym jo nie wspomnę...
Wg. mnie o wiele bardziej wartościowe jest poznanie ciekawego systemu posługiwania się mieczem z jakiegoś koryu, podobnie jak z jo ...
W innym przypadku - przynajmniej dla mnie takie ćwiczenie mija się z celem. Oczywiście płynie z tego troszkę korzyści np. zaciekawienie ludzi posługiwaniem "mieczem" i "kijaszkiem", nauka koordynacji, dystansu, timingu - ale zwykle jest tak, że ćwicząc bez broni można się tego równie szybko nauczyć...
Poza tym niestety wiele osób traktuje aikiken i aikijo - jako systemy walki tymi przyżądami, co jest wyjątkowo złudne... A na domiar złego uczy się takich bzdur jak tachidori - które jest niemalże niewykonalne (jeśli ktoś nie wierzy, niech weźmie shinai lub fukuroshinai i poćwiczy)...
Na koniec dodam, bo mi się przypomniało, iż niektóre systemy aikido wytworzyły własny system aikiken i aikijo, który ma rzeczywiste przełożenie na naukę samego aikido i wykonanie technik ręcznych. Tego typu nauka wydaje się o wiele bardziej pożyteczna, niż ćwiczenia i systemy aikiken zaczerpnięte z różnych źródeł, aby robić tak zwany trening z kijami... Tutaj podam za przykład szkoły: Nishio, Saito i Kobayashi....
Wallace (unikający jak kontroli skarbowej ćwiczeń aikiken) :wink:
Napisano Ponad rok temu
Nie można ćwiczyć z samym jo, lub z samym bokenem.
Każda z tych broni uczy czegoś innego. no i każda jest inna
Ale każdy z nas raczej woli albo boken, albo jo...
Ja wybieram jo!
Napisano Ponad rok temu
Drogą prostej dedukcji wychodzi, że ćwiczenie aikido jest bezwartościowe....... :wink:Dla mnie system aikijo i aikiken są zupełnie bezwartościowe - jeśli podchodzimy to nich w sposób, w jaki ćwiczy się aikido ...
Tak, tylko wtedy to nie będzie miało nic wspólnego z aikido. Z drugiej strony myślę, ze brak w PL osób od których można by się spokojnie uczyć.....Wg. mnie o wiele bardziej wartościowe jest poznanie ciekawego systemu posługiwania się mieczem z jakiegoś koryu, podobnie jak z jo ...
I po to się to robi - po nic więcej. Jak powyżej zauwazył mod - aikido nie uczy walki bokkenem - tym bardziej mieczemOczywiście płynie z tego troszkę korzyści np. zaciekawienie ludzi posługiwaniem "mieczem" i "kijaszkiem", nauka koordynacji, dystansu, timingu
Czyżbyś miał coś przeciwko tzw. cross-treningowi bokkenowemu ?Tego typu nauka wydaje się o wiele bardziej pożyteczna, niż ćwiczenia i systemy aikiken zaczerpnięte z różnych źródeł, aby robić tak zwany trening z kijami
Żartowałem - niestety czerpanie z wielu źródeł spowodowane jest brakiem stałego nauczyciela - i nie daje zbyt dobrych efektów.
Pancer (przypominający sobie niedawną rozmowe na gg :wink: )
Napisano Ponad rok temu
jo=bokken - wzajemnie się uzupełniają.Zastanawiam się co jest ważniejsze w aikido, jo czy boken?
Taiming w aikido jest bardzo ważny, a przecież tego uczy boken.
Nie wyobrażam sobie (moze mam za mała wyobraźnie ) zrobienie techniki z jo bez odpowiedniego taimingu. Właściwie to nie wyobrazam (znowu ta mala wyobraznia ) zrobienia poprowanie jakiejkolwiek techniki w Aikido bez taimingu.
Jak sądzicie, początkujący powinni zaczynać trening najpierw z bokenem a po jakimś czasie z jo czy odwrotnie?
U nas wprowadzamy jo i bokken równolegle, ale dopiero w momencie gdy grupa początkująca (a przynajmniej jej większość) nie ma juz wiekszych problemów z wykonywaniem przynajmniej podstawowych technik. Zbyt wczesna nauka z "kijkami" wprowadzała zbyt wiele zamieszania. Niezależnie wprowadzamy Iaido - aby początkujących adeptów oswoić co nieco z bokkenem i nauczyć podstawowych cięć . Intensywne ćwiczenia z jo i bokken zaczynają się w grupie zaawansowanej.
Napisano Ponad rok temu
Sorry, dla mnie to pytanie w styl;u "Kogo bardziej kochasz, tatusia czy mamusie?"Zastanawiam się co jest ważniejsze w aikido, jo czy boken?
?
Dziecko odpowiada (te rozwinietym systemem poprawności politycznej ) ze oboje tak samo. Jak człowiek ma juz troche latek np. naście, to choć tego nie mówi to czasem mysli, ze oboje ma w :dupa: Życie to potem weryfikuje lub nie :roll:
Analogie do aikido jo i bokken nieprzypadkowe
Ł. (w anarchistycznym nastroju) :?
Napisano Ponad rok temu
Słyszałem, że Kashimę można Gdzieś w Polsce ćwiczyć.Z drugiej strony myślę, ze brak w PL osób od których można by się spokojnie uczyć.....
Napisano Ponad rok temu
Tak jak napisałem, mnie jako taka walka mieczem nie interesuje, więc jest to moje prywatne zdanie.Słyszałem, że Kashimę można Gdzieś w Polsce ćwiczyć.
Myślę, że uczyć się, a ćwiczyć .....to dwie różne sprawy... :wink:
Pancer (jeżeli chodzi o sprzęt bojowy to tradycjonalista - preferujący np. sienkiewiczowskie kiścienie i morgensterny :wink: )
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Generacje
- Ponad rok temu
-
Co Robicie po SAYONARA?
- Ponad rok temu
-
Aikido w SP 18
- Ponad rok temu
-
Śląska Akademia Aikido
- Ponad rok temu
-
Co i dlaczego tenkan jest moja ulubiona technika aikido?
- Ponad rok temu
-
seagal site
- Ponad rok temu
-
Aikido w Serbii
- Ponad rok temu
-
Dojo Jerzego Gorzenia w Lublinie
- Ponad rok temu
-
reinkarnacja Morihei_Ueshiba