Co ważniejsze? Jo czy Boken?
Napisano Ponad rok temu
Moim zdaniem boken, ale trudno jest się nauczyć poprawnie walczyć bokenem. Taiming w aikido jest bardzo ważny, a przecież tego uczy boken.
Jak sądzicie, początkujący powinni zaczynać trening najpierw z bokenem a po jakimś czasie z jo czy odwrotnie?
Napisano Ponad rok temu
egzaminacyjny (Kumi Tachi) a Jo sie przydaje na coponiektórych stażach
np do Kata Kobayaschi
ale moim zdaniem obie sztuki sa równie ważne
Bokken - Timeing
Jo - koordynacja ruchowa (Stopa - Ręka)
Napisano Ponad rok temu

Napisano Ponad rok temu
jo=bokken
nie ma mniej czy bardziej ważne
Chodzi o to że, z początkujacym więcej problemów sprawiają kumi-tachi niż kumi-jo.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Chodzi mi o to, że w przypadku aikikena w większości przypadków po prostu ćwiczy się jakby miało się zwykły kijek w dłoni, a o samym jo nie wspomnę...
Wg. mnie o wiele bardziej wartościowe jest poznanie ciekawego systemu posługiwania się mieczem z jakiegoś koryu, podobnie jak z jo ...
W innym przypadku - przynajmniej dla mnie takie ćwiczenie mija się z celem. Oczywiście płynie z tego troszkę korzyści np. zaciekawienie ludzi posługiwaniem "mieczem" i "kijaszkiem", nauka koordynacji, dystansu, timingu - ale zwykle jest tak, że ćwicząc bez broni można się tego równie szybko nauczyć...
Poza tym niestety wiele osób traktuje aikiken i aikijo - jako systemy walki tymi przyżądami, co jest wyjątkowo złudne... A na domiar złego uczy się takich bzdur jak tachidori - które jest niemalże niewykonalne (jeśli ktoś nie wierzy, niech weźmie shinai lub fukuroshinai i poćwiczy)...
Na koniec dodam, bo mi się przypomniało, iż niektóre systemy aikido wytworzyły własny system aikiken i aikijo, który ma rzeczywiste przełożenie na naukę samego aikido i wykonanie technik ręcznych. Tego typu nauka wydaje się o wiele bardziej pożyteczna, niż ćwiczenia i systemy aikiken zaczerpnięte z różnych źródeł, aby robić tak zwany trening z kijami... Tutaj podam za przykład szkoły: Nishio, Saito i Kobayashi....
Wallace (unikający jak kontroli skarbowej ćwiczeń aikiken)

Napisano Ponad rok temu
Nie można ćwiczyć z samym jo, lub z samym bokenem.
Każda z tych broni uczy czegoś innego. no i każda jest inna

Ale każdy z nas raczej woli albo boken, albo jo...
Ja wybieram jo!
Napisano Ponad rok temu
Drogą prostej dedukcji wychodzi, że ćwiczenie aikido jest bezwartościowe....... :wink:Dla mnie system aikijo i aikiken są zupełnie bezwartościowe - jeśli podchodzimy to nich w sposób, w jaki ćwiczy się aikido ...
Tak, tylko wtedy to nie będzie miało nic wspólnego z aikido. Z drugiej strony myślę, ze brak w PL osób od których można by się spokojnie uczyć.....Wg. mnie o wiele bardziej wartościowe jest poznanie ciekawego systemu posługiwania się mieczem z jakiegoś koryu, podobnie jak z jo ...

I po to się to robiOczywiście płynie z tego troszkę korzyści np. zaciekawienie ludzi posługiwaniem "mieczem" i "kijaszkiem", nauka koordynacji, dystansu, timingu

Czyżbyś miał coś przeciwko tzw. cross-treningowi bokkenowemuTego typu nauka wydaje się o wiele bardziej pożyteczna, niż ćwiczenia i systemy aikiken zaczerpnięte z różnych źródeł, aby robić tak zwany trening z kijami

Żartowałem - niestety czerpanie z wielu źródeł spowodowane jest brakiem stałego nauczyciela - i nie daje zbyt dobrych efektów.
Pancer (przypominający sobie niedawną rozmowe na gg :wink: )
Napisano Ponad rok temu
jo=bokken - wzajemnie się uzupełniają.Zastanawiam się co jest ważniejsze w aikido, jo czy boken?
Taiming w aikido jest bardzo ważny, a przecież tego uczy boken.
Nie wyobrażam sobie (moze mam za mała wyobraźnie

Jak sądzicie, początkujący powinni zaczynać trening najpierw z bokenem a po jakimś czasie z jo czy odwrotnie?
U nas wprowadzamy jo i bokken równolegle, ale dopiero w momencie gdy grupa początkująca (a przynajmniej jej większość) nie ma juz wiekszych problemów z wykonywaniem przynajmniej podstawowych technik. Zbyt wczesna nauka z "kijkami" wprowadzała zbyt wiele zamieszania. Niezależnie wprowadzamy Iaido - aby początkujących adeptów oswoić co nieco z bokkenem i nauczyć podstawowych cięć

Napisano Ponad rok temu
Sorry, dla mnie to pytanie w styl;u "Kogo bardziej kochasz, tatusia czy mamusie?"Zastanawiam się co jest ważniejsze w aikido, jo czy boken?
?
Dziecko odpowiada (te rozwinietym systemem poprawności politycznej

Analogie do aikido jo i bokken nieprzypadkowe

Ł. (w anarchistycznym nastroju) :?
Napisano Ponad rok temu
Słyszałem, że Kashimę można Gdzieś w Polsce ćwiczyć.Z drugiej strony myślę, ze brak w PL osób od których można by się spokojnie uczyć.....
![]()

Napisano Ponad rok temu
Tak jak napisałem, mnie jako taka walka mieczem nie interesuje, więc jest to moje prywatne zdanie.Słyszałem, że Kashimę można Gdzieś w Polsce ćwiczyć.
Myślę, że uczyć się, a ćwiczyć .....to dwie różne sprawy... :wink:
Pancer (jeżeli chodzi o sprzęt bojowy to tradycjonalista - preferujący np. sienkiewiczowskie kiścienie i morgensterny :wink: )
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
FaceBook
10 następnych tematów
-
Generacje
- Ponad rok temu
-
Co Robicie po SAYONARA?
- Ponad rok temu
-
Aikido w SP 18
- Ponad rok temu
-
Śląska Akademia Aikido
- Ponad rok temu
-
Co i dlaczego tenkan jest moja ulubiona technika aikido?
- Ponad rok temu
-
seagal site
- Ponad rok temu
-
Aikido w Serbii
- Ponad rok temu
-
Dojo Jerzego Gorzenia w Lublinie
- Ponad rok temu
-
reinkarnacja Morihei_Ueshiba