Temat nowicjusza
Napisano Ponad rok temu
Zapewne to o co spytam było już wiele razy poruszane ale może znajdzie się jeszcze paru łaskawców :wink:
Mianowicie. Od wielu lat mam większą lub mniejszą styczność ze sztukami walki (judo, aikido, ju jitsu). Mogę właściwie powiedzieć że poza judo, poznałem tylko ich podstawy. W sumie wynikało to z tego, że nie do końca przekonywały mnie te akurat sztuki. Od dłuższego czasu natomiast noszę się z zamiarem spróbowania sił w treningu karate. Dlatego mam pytanie. Wiem że są różne style karate. Jakie są ich plusy jakie minusy ? Co polecacie ? I wreszcie, gdzie warto trenować w Krakowie ?
Z góry dzięki za odpowiedź
ps. Wycztytałem w któryms temacie...egzamin na poas 5 godzin ? 8O łoł...
Napisano Ponad rok temu
....
Zaraz pewno posypia sie wskazowki idz na shotokan, kyokushin, oyama itp...
A ja powiem tak nie jest istotny styl ale trener. Podobnie jak z przedmiotami w szkole czy na studiach, dobry nauczyciel potrafi Cie zafascynowac czyms co zupelnie Cie nie interesowalo i odwrotnie nauczyciel niekompetentny moze sprawic, ze bedziesz zdegustowany ta dziedzina ktora Cie pasjonowala.
Przed podjeciem decyzji zastanow sie:
- czy wolisz karate kontaktowe, czy nie (choc to nazewnictwo uwazam za bezzasadne)
- czy chcesz trenowac elementy samoobrony, ju-jitsu czy czyste karate
- czy chcesz jezdzic na zawody
Rozejzyj sie po okolicznych klubach popatrz jaki ma stosunek trener do cwiczacych jaki oni reprezentuja poziom, jak wygladaja treningi.
I jeszcze wazna sprawa popatrz na grupe pod wzgledem wiekowym czy Ci odpowiada, bo np. nie kazdemu odpowiad cwiczenie w grupie gdzie przewazajaca liczba cwiczacych to dzieciaki ~10 lat
--
Washi
Napisano Ponad rok temu
1. Istnieje coś takiego jak karate bezkontaktowe ? Jeśli tak to na czym ono polega ?
2. Na myśli mam czyste karate. Co do zawodów, hmmm....powiedzmy że zalezy to od mojego czasu. Byłbyś na tej podstawie wskazać jakiś styl ?
ps. Zgadzam się co do kwestii trenera, miałem to okazję poznać na innych treningach. No i faktycznie, gdyby ktoś mógł mi polecić coś w Krakowie to przyjemniej byłoby bez dzieciaków, jako że sam mam 24 lat.
Napisano Ponad rok temu
1. Istnieje coś takiego jak karate bezkontaktowe ? Jeśli tak to na czym ono polega ?
Czesto tak mpowi sie o stylach takich jak Shotokan, Shito-Ryu itp... Choc jako ze jestem przedstawicielem Shotokanu to musze to zdementowac.
Ogolnie przyjelo sie tak ze kyokushin, oyama i im podobne uwazane sa za kontaktowe natomiast wyzej wymienione za bezkontaktowe.
A to nietrafne sformulowanie zostalo uksztalotowane na podstawie przepisow sportowych.
2. Na myśli mam czyste karate. Co do zawodów, hmmm....
Ja trenuje shotokan wiec moge Ci go polecic, a co do krakowa to zapewne znajdziesz jakis klub tradycyjnego karate bo jesli chodzi o shotokan -> WKF to chyba w krakowie nie ma. Niestety nie moge Ci wskazac konkretnej sekcji bo poprostu nie orientuje sie zupelnie co sie dzieje na krakowskim podworku.
--
Washi
Napisano Ponad rok temu
Chyba wskazane bedzie udanie sie pod 1 adres gdyz po nazwie drugiego mozna wywnioskowac ze w przewazajacej grupie beda to dzieciaki.
Akademicki Związek Sportowy w Krakowie
ul. Krzywa 13/14, 31-149, Kraków
tel. (12) 422-97-98
Instruktor:
Jerzy Lelito 4 DAN
Międzyszkolny Uczniowski Klub Sportowy "KRAKOWIAK"
ul. Krzywa 13, 31-149, Kraków
tel. 0 601 476 054
Instruktor:
Jerzy Lelito 4 DAN
--
Washi
Napisano Ponad rok temu
PS. Co do kontaktu w shotokanie to występuje on chyab nawet w sportowym na treningach (to wiem od koleżanki). Osobiscie czwiczę tradycyjne (shotokan), jedyne do czego można sie zrazić to do tego iz dopóki nie opanuje się dobrze technik (1-2 lata) to w większości szkół tradycyjnego czwiczy się głownie w taki sposób walkę iż wykonuje sie umówiony atak i obronę z czasem ma sie wybór (zamiast wolnych sparingów), ale to zależy od trenera, ponieważ karate to komercja róznież łatwo można trafić na gości chcących zedrzeć jedynie kasę :wink:
Napisano Ponad rok temu
nigdy nie byłem na treningu w krakowie (tylko na egzaminie) ale podobno bardzo dobra sekcja
Napisano Ponad rok temu
Mysle, ze w krakowie mozesz zaczac od klubow Oyama Karate i Kyokushin. Twarde, wymagajace style, mozliwosc startow na zawodach. Kto, co i kiedy... juz musisz sam podzialac.
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
tu powiniennes cos znalezc.
Napisano Ponad rok temu
KRAKÓW 30-610
ul. STANISŁAWA MILLANA 16(dawna myslenicka)(wola duchacka)
pon ,śr - 20:00 pt - 19
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
SHIDOKAN W KRAKOWIE
- Ponad rok temu
-
Jak często bierzecie udział w szkoleniach/obozach
- Ponad rok temu
-
YOSHUKAI INTERNATIONAL
- Ponad rok temu
-
Nie tylko Andrzej Drewniak
- Ponad rok temu
-
Seminarium w Wałczu
- Ponad rok temu
-
Metodyka treningu karate dla dzieci
- Ponad rok temu
-
Miekkie i mocne Gi
- Ponad rok temu
-
MISTRZOSTWA EUROPY KYOKUSHIN W KATEGORII OPEN WARSZAWA 2004
- Ponad rok temu
-
u kogo cwiczyc Zurzycki , Kilarski, Kubuska ?
- Ponad rok temu
-
Karate w Katowicach na AWF-ie
- Ponad rok temu