Skocz do zawartości

Zdjęcie

Temat nowicjusza

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
10 odpowiedzi w tym temacie

budo_jdb
  • Użytkownik
  • 6 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Temat nowicjusza
Witam,

Zapewne to o co spytam było już wiele razy poruszane ale może znajdzie się jeszcze paru łaskawców :wink:

Mianowicie. Od wielu lat mam większą lub mniejszą styczność ze sztukami walki (judo, aikido, ju jitsu). Mogę właściwie powiedzieć że poza judo, poznałem tylko ich podstawy. W sumie wynikało to z tego, że nie do końca przekonywały mnie te akurat sztuki. Od dłuższego czasu natomiast noszę się z zamiarem spróbowania sił w treningu karate. Dlatego mam pytanie. Wiem że są różne style karate. Jakie są ich plusy jakie minusy ? Co polecacie ? I wreszcie, gdzie warto trenować w Krakowie ?

Z góry dzięki za odpowiedź

ps. Wycztytałem w któryms temacie...egzamin na poas 5 godzin ? 8O łoł...
  • 0

budo_washi
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 773 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: Temat nowicjusza

....

Zaraz pewno posypia sie wskazowki idz na shotokan, kyokushin, oyama itp...

A ja powiem tak nie jest istotny styl ale trener. Podobnie jak z przedmiotami w szkole czy na studiach, dobry nauczyciel potrafi Cie zafascynowac czyms co zupelnie Cie nie interesowalo i odwrotnie nauczyciel niekompetentny moze sprawic, ze bedziesz zdegustowany ta dziedzina ktora Cie pasjonowala.

Przed podjeciem decyzji zastanow sie:
- czy wolisz karate kontaktowe, czy nie (choc to nazewnictwo uwazam za bezzasadne)
- czy chcesz trenowac elementy samoobrony, ju-jitsu czy czyste karate
- czy chcesz jezdzic na zawody

Rozejzyj sie po okolicznych klubach popatrz jaki ma stosunek trener do cwiczacych jaki oni reprezentuja poziom, jak wygladaja treningi.

I jeszcze wazna sprawa popatrz na grupe pod wzgledem wiekowym czy Ci odpowiada, bo np. nie kazdemu odpowiad cwiczenie w grupie gdzie przewazajaca liczba cwiczacych to dzieciaki ~10 lat

--
Washi
  • 0

budo_jdb
  • Użytkownik
  • 6 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Hm, dzięki za rady, ale mam w związku z nimi pare pytań.

1. Istnieje coś takiego jak karate bezkontaktowe ? Jeśli tak to na czym ono polega ?

2. Na myśli mam czyste karate. Co do zawodów, hmmm....powiedzmy że zalezy to od mojego czasu. Byłbyś na tej podstawie wskazać jakiś styl ?

ps. Zgadzam się co do kwestii trenera, miałem to okazję poznać na innych treningach. No i faktycznie, gdyby ktoś mógł mi polecić coś w Krakowie to przyjemniej byłoby bez dzieciaków, jako że sam mam 24 lat.
  • 0

budo_washi
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 773 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

1. Istnieje coś takiego jak karate bezkontaktowe ? Jeśli tak to na czym ono polega ?

Czesto tak mpowi sie o stylach takich jak Shotokan, Shito-Ryu itp... Choc jako ze jestem przedstawicielem Shotokanu to musze to zdementowac.

Ogolnie przyjelo sie tak ze kyokushin, oyama i im podobne uwazane sa za kontaktowe natomiast wyzej wymienione za bezkontaktowe.

A to nietrafne sformulowanie zostalo uksztalotowane na podstawie przepisow sportowych.

2. Na myśli mam czyste karate. Co do zawodów, hmmm....

Ja trenuje shotokan wiec moge Ci go polecic, a co do krakowa to zapewne znajdziesz jakis klub tradycyjnego karate bo jesli chodzi o shotokan -> WKF to chyba w krakowie nie ma. Niestety nie moge Ci wskazac konkretnej sekcji bo poprostu nie orientuje sie zupelnie co sie dzieje na krakowskim podworku.

--
Washi
  • 0

budo_washi
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 773 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

A co do klubu to tak na szybko wyszukalem, mysle ze osoba trenera, o ktorej przed laty nieco slyszalem:

Chyba wskazane bedzie udanie sie pod 1 adres gdyz po nazwie drugiego mozna wywnioskowac ze w przewazajacej grupie beda to dzieciaki.

Akademicki Związek Sportowy w Krakowie
ul. Krzywa 13/14, 31-149, Kraków
tel. (12) 422-97-98
Instruktor:
Jerzy Lelito 4 DAN

Międzyszkolny Uczniowski Klub Sportowy "KRAKOWIAK"
ul. Krzywa 13, 31-149, Kraków
tel. 0 601 476 054
Instruktor:
Jerzy Lelito 4 DAN

--
Washi
  • 0

budo_wnuk
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 537 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:Karate

Napisano Ponad rok temu

Kuchnia aż dziwne panowie z kyokushinu wygineli :D

PS. Co do kontaktu w shotokanie to występuje on chyab nawet w sportowym na treningach (to wiem od koleżanki). Osobiscie czwiczę tradycyjne (shotokan), jedyne do czego można sie zrazić to do tego iz dopóki nie opanuje się dobrze technik (1-2 lata) to w większości szkół tradycyjnego czwiczy się głownie w taki sposób walkę iż wykonuje sie umówiony atak i obronę z czasem ma sie wybór (zamiast wolnych sparingów), ale to zależy od trenera, ponieważ karate to komercja róznież łatwo można trafić na gości chcących zedrzeć jedynie kasę :wink:
  • 0

budo_shalom
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 498 postów
2
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

a ja polece Oyama (bo sam trenuje ;) ) [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
nigdy nie byłem na treningu w krakowie (tylko na egzaminie) ale podobno bardzo dobra sekcja :)
  • 0

budo_wesley
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 680 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Karate, karatowi nie rowne ;)
Mysle, ze w krakowie mozesz zaczac od klubow Oyama Karate i Kyokushin. Twarde, wymagajace style, mozliwosc startow na zawodach. Kto, co i kiedy... juz musisz sam podzialac.

Pozdrawiam
  • 0

budo_maniak
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 814 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]

[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]

tu powiniennes cos znalezc.
  • 0

budo_zapas
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1015 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

uks "HORYZONT" KARATE SHIN-AI-DO
KRAKÓW 30-610
ul. STANISŁAWA MILLANA 16(dawna myslenicka)(wola duchacka)
pon ,śr - 20:00 pt - 19
  • 0

budo_zapas
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1015 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

zapomnialem dodac SZKOŁA PRZEMYSŁU SKÓRZANEGO :)
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024