Nie tylko Andrzej Drewniak
Napisano Ponad rok temu
A swoja droga jakos nagle zaczla spadac liczba klubów tego wymyslu z USA przechodzac do innych organizacji karate jak shidokan i inne. 8)
Aby to ratowac to nawet chlopaki zaczeli nozami sie bawic :wink: w dojo .
Ciekawe co jeszcze sa w stanie wymyslec aby ratowac ten biznes
Napisano Ponad rok temu
A czy Shigeru Oyama nie był czasami uczniem m.in. Mas. Oyamy (i zbobył w Kyokushin 8 albo 9 dan...) ? To ze teraz główna siedziba jest w USA a nie w Japonii wcale nie ubliża moim zdaniem sztuce. IMO to b. dobry styl, mniej statyczny od kyoka z mniejszym nastawieniem na suche techniki. A co do shidokanu "Jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego". Szczerze mówiac wolałbym trenowac Muay Thai + Oyama/Kyokushin + BJJ niż Shidokan....
Napisano Ponad rok temu
A co do shidokanu "Jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego". Szczerze mówiac wolałbym trenowac Muay Thai + Oyama/Kyokushin + BJJ niż Shidokan....
Czyli Oyama niejest do wszystkiego i jest skuteczniejsze od Shidokanu tam mam to rozumiec ? Poczytaj o Shidokanie zanim zaczniesz najezdzac
A po co szwedac sie po klubach innych jak masz to ladnie zgrane w jednym stylu ?
Napisano Ponad rok temu
Podpowiem ci ,ze jeszcze mozecie modifikowac nowo powstaly zestaw nozy kuchennych w USA i otwieracz do konserw
W naszym stylu stosujemy plastik i dynamit. Jest wiele technik jego uzycia i trzeba ciagle je udoskonalac.
A moze napiszesz ,gdzie odesli wielcy mistrzowie Oyama bedacy w USA ?
mam podac ci szkoly karate czy sam je znasz?
Pozdrawiam
i zachecam do dalszego pisania aby rozruszac to forum!!!!!!!!!!!
Ps. Swoja droga janek nie mogl poczekac nawe roku aby dogonic pana Andrzeja z tym danem -ehehehehehehe
Napisano Ponad rok temu
co do odejsc trenerow z oyama karate drogi karateko to chyba zdajesz sobie sprawe ze to byly osobiste powody ( czesto chcec pogoni za kasa) a nie przeslanki czysto ideologiczne typu lepszy styl,wiecej mozliwosci itp. pozatym czesto jest tak ze niektorzy ludzie zmieniaja stylorganizacje ale nic pozatym - dalej ucza tego samego w ten sam sposob tylko maja inne naszywki na karatedze i komu innemu placa skladki - ot cala roznica.
Napisano Ponad rok temu
broniłem tylko sai'ów które jednak uważam za ciekawą broń (dla niewtajemnioczonych to sztylety przypominające nieco widelce)
"A po co szwedac sie po klubach innych jak masz to ladnie zgrane w jednym stylu ?"
po to żeby naprawde to poćwiczyć bo 3 w 1 = żadnego nie opanujesz do perfekcji (tzn. nie bedziesz umiał walczyć full contact tak jak po Muay Thai, tak dobrze knockdown jak po Kyokushin lub Oyama, ani tak w parterze jak po BJJ albo judo)
nie wiem czy decyzja o podniesienia stopnia Dyduchowi była dobra ale jak Shigeru mu go dał to juz jego sprawa
a o panu Muracie nawet nie wspominaj (Dyduchowi i Drewniakowi stopnie nadali mistrzowie którzy sami mają wysokie stopnie a Murat sobie sam nadał )
pozatym USA to zupełnie inna rzeczywistość, wystarczy spojrzeć na style reprezentowane na zawodach karate (tam w zawodach walczy każdy kto ma karate w nazwie stylu, a u nas ciężko zorganizować zawody gdzie byłyby wiecej niż 2 style)
karateka1 dziękuje
moze sie czegoś naumiem pisząc z wami
Napisano Ponad rok temu
Karateka1 - widze, ze ty ciagle przezywasz odejscie z Oyama sensei Bierowca i Blecharczyka :wink: Jesli koniecznie chcesz dorabiac do incydentow teorie upadku Oyama to moze skomentuj powstanie organizacji Oyama Karate na Bialorusi i Litwie. Musze tu zaznaczyc, ze poczatek litewskiej organizacji dali instruktorzy, ktozrzy porzycili Shidokan, zas na Bialorusi wszsytko zaczelo sie od ludzi, ktorzy odeszli z Kyokushin.
Te "noze" nazywaja sie sai - kazdy kto ma jakiekolwiek pojcie oa MA wie co to za bron :roll: Sai w Oyama karate nie jest wymyslem ostatnich lat - znajomosc kata z sai od zawsze byla w wymaganiach egzaminacyjnych na 3 czu 4 dan. Jesli takie gorszace wydaje ci sie cwiczenie z bronia i wprowadzanie zmian, to prosze o komentarz n.t. wypowiedzi pana Gorai (sprzed roku bodajze) zapowiadajacego wprowadzenie w IKO ukladow z bronia (nunchaku, bo) oraz zaprezentowanie przez tego pana nowego kata na tegorocznym obozie w Krakowie. Moze nie wszystko jest zle, jesli tylko zostalo opatentowane przez Kyokushin...? :?
Jesli chodzi o krytyke Shidokan - uwazam, ze to szkola jak kazda inna: ani lepsza ani gorsza- najwazniejsi sa przeciez LUDZIE , ktorzy Shidokan cwicza i traktuja jako cos waznego w swoim zyciu. Musze jednak przyznac, ze jestem ciekaw metodyki treningu, ktora pozwala z odpowiednia intensywnoscia cwiczyc trzy formuly prowadzenia walki, mam nadzieje, ze ciekawosc uda mi sie zaspokoic na jakims seminarium.
Jesli chodzi o instruktorow s USA, ktorzy porzucili Oyama karate - radze nie rozpedzac sie z rzucaniem takich zarzutow, i miec w pamieci wszsytkich instruktorow, ktorzy porzucili IKO. Hajime Kazumi - brzmi znajomo? A to tylko jeden z wielu...
I na zakonczenie rada:
Zamiast bluzgac jedni na drugich wexcie tylki w troki i zajmijcie sie lepiej treningiem. Przeiez w koncu o to w tym wszsytkim chodzi. :wink:
.
.
.
A moze to tylko kolejna bezsensowna nowinka, ktora wpajaja w Oyama karate?
Napisano Ponad rok temu
Nie ma co sie przypierdalac do kobudo ...w Kyokushin tez jest , tylko ze w szczatkowej postaci ...moze to sie zmieni.Z tego co wiem Sosai niebronił nikomu posługiwac sie bronia...wystarczy sobie obejrzec stare filmy szkoleniowe - Ashihara sie bawił nozami , Higashitani nunchaku i sai , Matsushima nunchaku , nie wspominajac Shigeru Oyame.
Fakt jest faktem ze nominacje miały miejsce i nic na to nie poradzimy ,czy nam sie to podoba czy nie...generalnie mnie to nieobchodzi kto jaki ma stopien - wpłynie to jakos na poziom Karate w Polsce?? dziwne jest tylko to ,ze po 30 latach jest tylko jeden shihan w kyokushin :?
Mimo wszystko gratuluje shihan Dyduchowi promocji.
Pzdr
Napisano Ponad rok temu
Na jego nieszczescie wszystko obrucilo sie przeciwko niemu -hehehe czyli kto mieczem wojuje od miecza ginie.
Kirin- otowrzenie jednej sekcji na Bialorusi , gdzie trenuje 15 dzieci i 3 osoby strsze to twoim zdaniem organizacjia ?.W bylych krajach ZSRR jest tyle odmian karate, organizacji stylowych ,ze moze powstawac jeszcze wiecej.Ale kiedys ktos tu napisal na tym forum,ze odejscie najmadrzeszego z Oyama czyli kancho Miury zapoczatkowalu jego nie odwracalny koniec.Choroba i wiek kancho S. Oyamy zrobi swoje ( zycze duzo zdrowia)ale przezorni liderzy organizacji juz teraz rozgladaja sie za przlaczeniem sie do jakiegos stylu karate , ktory ma swoje organizacje w Japonii, gdyz zdaja soebie sprawe co dalej jak zabrakienie tego w USA.
No ,ze chyba doczekamy sie tego,ze Janek bedzie sprzedawal karate z Polski jak jedeyny nastepca tego stylu, a to by oznaczalo ( ,ze mamy Rysia2).Nie nalezy zapominac ,ze tylko trenujemy i jestsmy Polakami ,którzy maja sie uczyc u zródel.
Tych panów co wyminiles nie znam i nie wiem gdzie przeszli z Oyama ( wycztalem jedynie w sieci ,ze to 3 dany i mistrzowie swiata oraz prawe rece shihan janka).
Syszalem o innych ludziach i klubach ale sprawy personalne zostawmy przyszlosci.CZy nigdy ciebie nie zasanowialo ile tak naprawde jest czynych organizacyjnie u was klubow? na zawody przyjzedza okolo 20 klubow z IFK a gdzie inne ...........Pamietam czasy kiedy zakladano kluby na sztuki jak chyt reklamowy w kazdej organizacji karate i chyba czas na to aby zweryfikowac.Sam znam kluby ,które nadal sa na listach a nie ma ich od kilku lat bo sie rozpady lub zminily barwy
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
greenbelt ciekawe rzeczy piszesz jak masz jakies info dawaj..... 8)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Taki inny moze i poczatkujacy ?karateka 1, jak nie wiesz co to jest sai to co z ciebie za karateka ?
Napisano Ponad rok temu
...i co z tego ze za rok,dwa czy trzy beda mieli juz 8 albo 9 dan skoro umiejetnosci zostana te same?
No moze nie za rok czy dwa a za 8 czy 9 i nie wiaze sie to w zaden sposob z umiejetnosciami, bo sie na nie nie zdaje a dostaje...
--
Washi
Napisano Ponad rok temu
ja tez chce moze byc 1 dan :?
Mysle ze ty to juz masz, a mowiac o dostawaniu mialem na wysli te wysokie
--
Washi
Napisano Ponad rok temu
ja tez chce moze byc 1 dan :?
Mysle ze ty to juz masz, a mowiac o dostawaniu mialem na wysli te wysokie
--
Washi
jakbym mial to bym nie prosil
Napisano Ponad rok temu
W takim razie pozostaje sie przygotowac i zdac
Napisano Ponad rok temu
W takim razie pozostaje sie przygotowac i zdac
Ale ja chce bez zdawania jak w Oyama karate
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Seminarium w Wałczu
- Ponad rok temu
-
Metodyka treningu karate dla dzieci
- Ponad rok temu
-
Miekkie i mocne Gi
- Ponad rok temu
-
MISTRZOSTWA EUROPY KYOKUSHIN W KATEGORII OPEN WARSZAWA 2004
- Ponad rok temu
-
u kogo cwiczyc Zurzycki , Kilarski, Kubuska ?
- Ponad rok temu
-
Karate w Katowicach na AWF-ie
- Ponad rok temu
-
Kyokushin "Kancho" Shokei Matsui HL
- Ponad rok temu
-
Kyokushin-kan vs Sanda
- Ponad rok temu
-
Japoński