TKD a stopnie/dany.
Napisano Ponad rok temu
interesuje mnie pewna kwestia.w moim miescie jest chlopak z czerwonym pasem z belka.z tego co widzialem na treningach naprawde sie wyroznia.jakie bylo moje zdziwienie kiedy ktos mi powiedzial ze na dana poczeka sobie jeszcze kilka lat...
na stronce [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] jest kilku zawodnikow w wieku 14 lat ktorzy maja juz dan.jest to klub WTF.czy w ITF i WTF istnieja duze roznice pomiedzy nadawaniem stopni?
wiec jak to jest z tymi stopniami?czy po zdobyciu czerwonego z belka na dana faktycznie czeka sie kilka lat?jak to bylo u was?ile zajelo wam zdobycie waszych cup/danow?no i ile juz trenujecie
Napisano Ponad rok temu
wszystko zależy od szkoły i od federacji. Po zdobyciu czerwonego z belką, czyli 1 kup, jak ktoś chce, to oczywiście może sobie czekac kilka lat, ale wcale nie musi. Limity są różne, w ITF jest to np. 10 miesięcy, w WTF nikt sobie - o ile wiem - tym głowy nie zaprząta.
Na stronie, którą wymieniłeś, jest dokładnie dwóch zawodników w wieku 14 lat, którzy mają stopnie 1 dan. Z tym, że nie są to stopnie w WTF, jako że i klub ten jest związany z paroma federacjami, przy czym WTF wcale nie jest tą najważniejszą. W WTF zresztą osoby poniżej 15 lat moga mieć co najwyżej stopień poom, czyli młodzieżowy mistrzowski, oznaczany pasem czarno-czerwonym. Takie same pasy stosujemy i u nas w klubie dla małolatów (bo chyba zapomniałem wspomnieć, że mowa jest o moim klubie i o moich zawodnikach )
Egzaminy pomiędzy federacjami różnią się dość wyraźnie. Podejrzewam, że opinia Twojego znajomego wynikła stąd, że w polskim WTF panuje totalne bezhołowie w dziedzinie egzaminów mistrzowskich, a to ze względu na osobe głównego egzaminatora, który w tej funkcji jest - jakby to powiedzieć - nie bardzo na miejscu. Podejmowane są działania, żeby to zmienić, ale zapewne jeszcze to trochę potrwa.
W moim przypadku zdobycie 1 dana zajęło mi 9 lat, po drodze zmieniałem federacje i dwa razy zaczynałem od białego pasa.
Gizmo
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Gizmo
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Gizmo
Napisano Ponad rok temu
Ja "pogoń za pasem" mam za sobą ale na początku szybko szedłem po roku i 3 miesiącach od zapisania miałem juz 5 kup, minęły niecałe 2 lata i mam 3 kup, doszedłem do wniosku ze mozna duzo umieć i wiedzieć bez czaenego pasa
Pozdraiwm Hajo
Napisano Ponad rok temu
Pisałem już o tym, ale w Korei Południowej, o ile nie masz 4 dana, nie możesz prowadzić klubu. Mając trzeci dan można być co najwyżej asystentem instruktora. I to wszystko w usportowionym WTF-ie...
Gizmo
Napisano Ponad rok temu
a jeszcze przy okazji tych stopni... zauważyliscie ze w TKD stopnie mają jakieś takie mniejsze znaczenie;/. np w Karate stopni mistrzowskich jest dużżo mniej niż u nas i trzeba na nie dłużej pracować... co o tym sadzicie?
Napisano Ponad rok temu
Gizmo
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Gizmo
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Gizmo
Napisano Ponad rok temu
Podejrzewam, że opinia Twojego znajomego wynikła stąd, że w polskim WTF panuje totalne bezhołowie w dziedzinie egzaminów mistrzowskich, a to ze względu na osobe głównego egzaminatora, który w tej funkcji jest - jakby to powiedzieć - nie bardzo na miejscu.
Gizmo czy dobrze myśle że ten egzaminator to koleś który pochodzi z karate?
Napisano Ponad rok temu
Gizmo
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Szpagat a sprawa polska
- Ponad rok temu
-
Grupa początkująca
- Ponad rok temu