czarny pas
Napisano Ponad rok temu
W sportach chwytanych w szczegolnosci pasy sie strasznie brudza - non stop sa chwytane spoconymi dlonmi w czasie walk i lapia znacznie wiecej brudu czesto niz reszta kimona.
Ja sie nie przejmuje jak wyglada pas czy kimono bo to jest tylko stroj treningowy a jak sie cwiczy to i sie niszczy. Kimono nie cwiczy tylko czlowiek.
Pasy scieralne (jedwabne, satynowe) powtarzam jeszcze raz nie wziely sie stad zeby ladnie sie wycieraly. Nie po to byly stworzone. Jedwab to bardzo ceniony material na wschodzie. Czarny pas to tez bylo wyroznienie a wiec jedwabne pasy dodawaly jeszcze wartosci temu wyroznieniu.
A gwarantuje ze nawet bialy pas obszyty powloka innego koloru brezentowa po 4 latach codziennych porzadnych treningow caly sie poszarpie i zmieni kolor - no chyba ze trening polega glownie na kopaniu i uderzaniu w powietrze a nie cwiczeniu z partnerem.
Napisano Ponad rok temu
Ano, wyobraz sobie ze dbam, a gi piore conajmniej raz na tydzienKarategi też nie pierzesz? A o higienę dbasz?
8O
Czy sa ludzie ktorzy piora swoje pasy?
Prac pas to tak jakby... pisac w zeszycie a jak sie zapisze caly to scierac i pisac od nowa.
Ja przywiazuje do pasa dosyc duza wage. Nie piore i nigdy nie pralem bo staje sie wtedy jakis "inny". Pozatym po tym jaki jest pas widac jak ktos trenuje. Ja uwazam ze pasa nie powinno sie prac i tyle. Po 2 latach na judo moje pasy wygladaly na bardzo zuzyte, ale wlasnie takie mi sie podobaly.
Ile ludzi tyle opinii.
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Po 2 latach na judo moje pasy wygladaly na bardzo zuzyte, ale wlasnie takie mi sie podobaly.
prane zuzywaja sie szybciej a przynajmniej sa czyste
Napisano Ponad rok temu
Ano, wyobraz sobie ze dbam, a gi piore conajmniej raz na tydzien
Ja przywiazuje do pasa dosyc duza wage. Nie piore i nigdy nie pralem bo staje sie wtedy jakis "inny". Pozatym po tym jaki jest pas widac jak ktos trenuje. Ja uwazam ze pasa nie powinno sie prac i tyle. Po 2 latach na judo moje pasy wygladaly na bardzo zuzyte, ale wlasnie takie mi sie podobaly.
Ile ludzi tyle opinii.
Pozdrawiam
Jestem tego samego zdania co liczmistrz i uwazam, ze pasow nie powinno sie prac.
Napisano Ponad rok temu
Scierane pumeksem tez.Po 2 latach na judo moje pasy wygladaly na bardzo zuzyte, ale wlasnie takie mi sie podobaly.
prane zuzywaja sie szybciej a przynajmniej sa czyste
Trzeba "uczciwie" zuzywac
Napisano Ponad rok temu
Scierane pumeksem tez.
Ubior moze byc zniszczony ale powinien byc czysty a to dotyczy tez pasa inaczej to jest tak jakbys zalozyl garnitur i biala koszule z krawatem na smierdzace majtki
Ty mozesz sie w takiej postaci rzeczy czuc dobrze gorzej Twoj sparringpartner ktoremu wcale nie jest przyjemnie jak mu sie rece lepia kiedy Ciebie za pas chwyci aby obalic
Napisano Ponad rok temu
Nie no, az tak to moj pas jeszcze nie jest zapocony czy zniszczony. Z reszta, czy do roznych styli nie sa przypadkiem rozne pasy?
Scierane pumeksem tez.
Ubior moze byc zniszczony ale powinien byc czysty a to dotyczy tez pasa inaczej to jest tak jakbys zalozyl garnitur i biala koszule z krawatem na smierdzace majtki
Ty mozesz sie w takiej postaci rzeczy czuc dobrze gorzej Twoj sparringpartner ktoremu wcale nie jest przyjemnie jak mu sie rece lepia kiedy Ciebie za pas chwyci aby obalic
Czy pasy mistrzow, starte i zniszczone, smierdza? Czy oni je piora?
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam
Zapewniam Cie ze piora tak jak i reszte
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam
Zapewniam Cie ze piora tak jak i reszte
No dobra...
W takim razie chyba za malo trenuje... Zobacze jak moj pas bedzie wygladal za kolejne kilka lat. Na razie nie smierdzi i jest przyjemny w dotyku wiec nie mam zamiaru go prac.
Napisano Ponad rok temu
jakoś nie czułem potrzeby zdawania, wystarczyło mi że ludzi lałem
Teraz, ostatnio jakoś tak stwierdziłem , ze trzeba by zdac wyżej. Wiesz, jak się widzi ludzi którzy jak zaczynali to ty im coś pokazywałeś, małe dzieciaki byli itd, a terazz oni mają czarne pasy to tak jednak chce się go wreszcie mieć.
czy to jakas osobista uwaga do mnie?
A z tym Ryu Te to mnie normalnie zagiąłeś. Jak dobrze było żyć w nieświadomości. Teraz czeka mnei sporo pracy...
Napisano Ponad rok temu
Zapewniam cię, że jest brudny i przepocony, tylko tego nie widać.Nie no, az tak to moj pas jeszcze nie jest zapocony czy zniszczony. Z reszta, czy do roznych styli nie sa przypadkiem rozne pasy?
A ubrania treningowe pierze się nie tylko dla siebie, ale też żeby inni chcieli z tobą ćwiczyć.
Napisano Ponad rok temu
boze to ty 5 lat 3 kyu nosisz????To faktycznie bierz sie za kata
Wiesz ja z Laserem w jednym klubie cwicze i też mnie to zdziwiło, że ma 3 kyu, bo myślałem, że ma dana... Mój brazowy nosiłem 4,5 roku... więc nieco krócej niz on. Ale tez na trojce długo stałęm...
Napisano Ponad rok temu
Odnosze nieodparte wrazenie iz traktujesz mnie jak osobe nie pioraca swoich ubran.Zapewniam cię, że jest brudny i przepocony, tylko tego nie widać.
Nie no, az tak to moj pas jeszcze nie jest zapocony czy zniszczony. Z reszta, czy do roznych styli nie sa przypadkiem rozne pasy?
A ubrania treningowe pierze się nie tylko dla siebie, ale też żeby inni chcieli z tobą ćwiczyć.
Dla mnie pranie pasa jest czyms nowym, bo zdecydowana wiekszosc ludzi ktorzych znam nie pierze, a z treningiem z nimi nikt nie ma problemu.
Napisano Ponad rok temu
ps. EE Yanoosh, nieee, akurat nie ciebie miałem na myśli
Napisano Ponad rok temu
Ja sie nie przejmuje jak wyglada pas czy kimono bo to jest tylko stroj treningowy a jak sie cwiczy to i sie niszczy. Kimono nie cwiczy tylko czlowiek.
Tu masz juz odpowiedz Karate Koks. Kolor pasa i jego mistyczne wlasciwosci maja takie znaczenie dla umiejetnosci walki jak kolor i zuzycie czapki narciarskiej.
Za duzo w tym wszystkim gadania o sztuce i celebracji nieistotnych rzeczy. Teraz jeszcze "prac pas czy nie prac" ? 8O
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Kimono naturalnie nalezy prac, ale pas???Ja tez pasa nie piore i jakos on, ani sie nie lepi, ani nie smierdzi
No dobra moze bardziej obrazowo opisze o co mi chodzi 8)
Przychodzicie do knajpy i widzisz ze jedna kupka talezy jest myta w wodzie itp a druga kupka talezy jest wylizywana przez pracownikow.
Jedna i druga kupka nie smierdzi (poniewaz dokladnie wylizuja) i jest teoretycznie jednakowo czysta.
Z ktorej kupki naczyn chcecie aby wam kelnerzy podawali ?
Ubranie treningowe nie musi byc piekne, nowe, wyprasowane, ale podstawa musi byc czyste a nie tylko teoretycznie czyste.
Kiedys we Francji za czasow Ludwika Slonce arystokracja myla sie tylko przecierajac perfumami i tez byli teoretycznie czysci.
Napisano Ponad rok temu
bleeeeee
ale jak się pytam to prawie nikt pasa nie pierze
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Zadnej ideologi w praniu czy nie praniu, sie nie dopatruje.
Pozdrawiam
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Shidokan karate w Łodzi i Brzezinach
- Ponad rok temu
-
ZGRUPOWANIE KATA Z MARKIEM KIEŁBASĄ
- Ponad rok temu
-
Szukam sekcji w Kracku
- Ponad rok temu
-
ten, tego..koszuleczke z kanji karate albo stylowym ?
- Ponad rok temu
-
Pomóżcie znależć sekcje w Białej Podlaskiej
- Ponad rok temu
-
Shidokan karate w Katowicach i Gliwicach
- Ponad rok temu
-
Czakry
- Ponad rok temu
-
nowa organizacja kyokushin-kan a kyokushin?
- Ponad rok temu
-
Nasze stopnie i style :-)
- Ponad rok temu
-
karate lublin
- Ponad rok temu